Recenzia filmu Karel: Gott zo všetkých strán

Konečne sa do kín dostal film dokumentaristky Olgy Malířovej Špátovej Karel. Ide o súkromný portrét speváka Karla Gotta (zomrel v októbri 2019 ako osemdesiatročný). Manželka Ivana, producentka filmu, vpustila do súkromia filmárku, aby podala svedectvo o živote Gottovcov.

14.11.2021 12:00
karel 01 Foto:
Karel Gott je neotrasiteľným fenoménom, ktorého môže poraziť len nový Gott.
debata (4)

Divák sa tak oboznámi s ich domovom, aj s útulnou chatou, kde rodina trávi voľné chvíle. Zažije vychádzku na pražské vianočné trhy, kde sa chce so spevákom každý fotiť. Sleduje speváka aj pri maľovaní obrazov, čo bola umelcova celoživotná záľuba.

Oľga Malířová Špátová sníma rodinu v rozmanitých situáciách. Niektoré sú domácke, iné majú podobu rozhovoru s protagonistom snímky, alebo je to jeho monológ. Gott reaguje, uvažuje, aj niečo medzi rečou zanôti. Časti filmu pôsobia štylizovane, iné sú spontánne a nájdu sa aj také, ktoré ako keby nakrúcala skrytá kamera (možno keď sa zapoja malé dcéry). Štýl filmu nie je zjednotený.

Objavujú sa romantické výjavy ako pastelová krajina za okienkom auta alebo kŕdle vtákov na oblohe a ako protiklad statické zábery. Až publicisticky vyznieva trocha rozpačitý rozhovor Gotta s Jiřím Suchým, hoci obsahom je zaujímavý. Podobne vyšiel rozhovor s ošetrujúcim lekárom, alebo rozhovor na konzervatóriu, z ktorého kedysi Karla Gotta vyhodili.

Musela to byť fuška

Režisérka inak šikovne strieda rôzne roviny, v ktorých rozvíja príbeh Gottovho života. Súčasnosť kombinuje s archívnymi svedectvami. Zostrihať a upraviť množstvo ponúkajúceho sa materiálu asi nebolo jednoduché. Hoci ide o popového speváka, musela si režisérka poradiť aj s jeho zaradením do českej kultúry a s priblížením doby. Ľahké asi nebolo ani nakrúcanie chorého človeka, ktorý sa rozhodne už nepokračovať v liečbe a prijať svoj ortieľ.

Všetci zúčastnení si v tejto situácii zachovali dôstojnosť a ku cti Olgy Malířovej Špátovej slúži, že nenakrútila melodrámu, ale vlastne posilňujúci film. Na prajných divákov môže mať pozitívny vplyv – ako mali jeho piesne. Karel Gott sa pred diagnózou nezložil, dôkazom je napríklad duet, ktorý naspieval s dcérou Charlottkou Srdce nehasnou.

Karel Gott s manželkou vo filme Karel. Foto: Bontonfilm
karel 07 Karel Gott s manželkou vo filme Karel.

V Gottovom portréte nemôžu chýbať fanúšikovia. Priznáva, že im podriaďoval svoj osobný život. Rodinu si založil až na staré kolená, pretože kým bol mladý, chcel všetok svoj čas venovať publiku. Ctiteľkám poskytoval ilúziu, že patrí iba im. Dokonca aj pred mamou utajil, že má dcéru Dominiku. Ktovie, ako hodnotil tento svoj rodičovský manéver slávny spevák, film nejde až do takých intímnych polôh, ale spevák pripúšťa, že fanúšikovia ovplyvnili jeho súkromné i verejné správanie.

Pre fanúšikov chcel spievať ďalej, to bolo prvoradé, nech sa okolo dialo čokoľvek. Ľudské pohnútky považoval za dôležitejšie než politické, čo je v súlade s poslaním trubadúra. Gotta publikum zbožňovalo – doma i v zahraničí – a trvá to dodnes. Je to neotrasiteľný fenomén a poraziť ho môže len nový Gott. Ten sa však už v nových podmienkach ani nemôže zrodiť. Dnes už je na to priveľká konkurencia, vzťahy s publikom nie sú také blízke, odohrávajú sa v éteri. A nemôže v nich byť láskavosť, ktorú Gott rozdával.

Karel Gott s dcérou. Foto: Bontonfilm
karel 06 Karel Gott s dcérou.

Kubišovej rozhrešenie

Fanúšikov má teda Gott stále dosť, a tak zrejme o publikum nebude mať núdzu ani snímka Karel. Nie je to však film pre každého. Mladí vyznávajú inú muziku a ani všetci pamätníci sa o Gotta nemusia natoľko zaujímať, aby strávili v kine vyše dvoch hodín. Kto však na Karla pôjde, pochopí určité súvislosti a pripomenie si situáciu na scéne populárnej hudby v uplynulých desaťročiach. Opäť si uvedomí, čím si Gott získaval úspech a kto mu skladal hity. Malířová Špátová dožičila väčší priestor Jiřímu Šteidlovi (bratovi známejšieho Ladislava), ktorý pre Gotta zložil množstvo hitov, kým ako tridsaťročný zomrel pri autonehode. Až v tomto filme sa divák dozvie, ako ho mal Gott veľmi rád a ako za ním smútil.

Film môže vyznieť aj ako apoteóza Karla Gotta. Tento miláčik osudu a publika potreboval totiž povedať ľuďom aj niečo o svojich strachoch a hriechoch. Obhájiť sa pred útokmi, ktorých sa vo svojom živote dočkal nemálo. Milé je, že jeho dobrou vílou sa v snímke Karel stáva Marta Kubišová, ktorá mu dáva rozhrešenie a zbavuje ho viny ako kňaz pri poslednom pomazaní. Ona patrila k disidentom, on k „režimistom“, ale film naznačuje, že toto konštatovanie nestačí. Všetko bolo zložitejšie, než sa javí. Podobné filmy otvárajú priestor na citlivejšie a hlbšie skúmanie a hodnotenie doby.

HODNOTENIE PRAVDY: 4/5
Karel/2021/réžia Olga Malířová Špátová
účinkujú: Karel Gott, Ivana Gottová, Jiří Suchý, Marta Kubišová, Jiří a Ladislav Šteidlovci, Eva Pilarová

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Gott #Karel