Majstri talianskeho filmu na plátno maľujú osem príbehov

Stredoeurópsky festival talianskeho filmu MittelCinemaFest každoročne prináša výber oceňovaných festivalových filmov z Cannes, Benátok či Karlových Varov. Aj teraz k slovenským divákom prichádzajú najnovšie snímky slávnych režisérov.

19.11.2021 06:00
Marx Foto:
Vo filme Marx môže počkať režisér Marco Bellocchio spolu so svojou rodinou oživuje príbeh brata, ktorý nečakane zomrel v revolučnom roku 1968.
debata

Hlavou témou 19. ročníka výnimočnej filmovej prehliadky je hľadanie identity. Jednotlivé snímky osvetľujú kontrasty rôznych svetov, predstavujú originálne pohľady na rodinný život aj na zločin, filmoví majstri na plátno prenášajú vnútorné prežívanie človeka aj jeho vonkajší obraz, odrážajú snahu o porozumenie. Osem filmov za štyri dni prináša divákom na Slovensku Taliansky kultúrny inštitút v spolupráci s Istituto Luce Cinecittà od 19. do 22. novembra. Vlani sa festival konal on-line, tento rok bude naživo v bratislavskom kine Lumiére vždy o 18. a o 20 hodine.

Prehliadku otvára Legenda o krabom kráľovi režisérskej dvojice Alessio Rigo de Righi a Matteo Zoppis, ktorá ukazuje príbeh vzdoru, zrady, chamtivosti aj šialenstva z malého mestečka z konca devätnásteho storočia. Tri poschodia režiséra Nanniho Morettiho prinesú sériu nečakaných udalostí, ktorá radikálne zmení životy obyvateľov bytového domu. Čo znamená byť rodičmi, súrodencami či susedmi vo svete ovládanom strachom a nenávisťou? Kým sú muži uväznení vo svojej tvrdohlavosti, ženy sa usilujú, každá po svojom, poskladať úlomky životov a naplniť ich láskou.

Sobotná snímka America Latina s Eliom Germanom v hlavnej úlohe je inšpirovaná žánrom thriller a noir, prostredníctvom jedného z najušľachti­lejších citov – lásky k svojej rodine – sa tvorcovia rozhodli otestovať jednu obyčajnú postavu.

Film Tri poschodia hovorí o zodpovednosti voči... Foto: Taliansky kultúrny inštitút/Istituto Luce Cinecittà
Tri poschodia Film Tri poschodia hovorí o zodpovednosti voči deťom, strachu, že ich stratíme a nádeji, že ich opäť nájdeme.

Komédiu Kým nás boh nerozdelí nakrútil režisér Paolo Costello podľa scenára autorov filmového hitu Úplní cudzinci ( Paolo Costella a Paolo Genovese). A čo ak zistíte, že vaše manželstvo namiesto Boha rozdelil sudca, lebo sobášiaci kňaz nebol skutočným kňazom? Film sleduje osudy štyroch párov, ktoré sa musia rozhodnúť, či sa po rokoch strávených v neplatnom manželstve opäť zosobášia.

Film Californie zobrazuje päť rokov života mladého marockého dievčaťa Jamily, ktorá má veľké plány, no musí sa obrniť čoraz hrubším pancierom. Toniho Servilla diváci uvidia v snímke Čas nehybnosti ako dozorcu v imaginárnej väznici na nešpecifikovanom mieste v Taliansku. Režisér Marco Bellocchio v rodinnom dokumente Marx môže počkať oživí na plátne príbeh svojho brata, ktorý nečakane zomrel v revolučnom roku 1968.

Festival uzavrie hrdinka filmu Jonasa Carpignana, tnásťročná Chiara, ktorá je na rozdiel od svojich sestier bystrá, rozhodná a silná osobnosť. Keď otec odchádza za prácou, rodinná rovnováha dostane trhliny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #MittelCinemaFest