Dieťa šťasteny? Franco Nero má 80 rokov

"Budúcnosť je dôležitejšia ako minulosť. Musíme byť ako voda, ktorá neustále tečie. Ak sa raz zastaví, zmení sa na močiar," prezradil nedávno slávny taliansky herec Franco Nero. Tejto filozofie sa drží po celý život. Zahral si vo vyše 150 celovečerných filmoch a v takmer 50 televíznych snímkach či seriáloch v 30 krajinách sveta. Plný elánu zostáva i dnes, keď oslavuje 80. narodeniny.

23.11.2021 08:00
Franco Nero Foto:
Franco Nero na snímke z roku 2018.
debata

Na svet prišiel ako Francesco Sparanero v severotalianskej obci San Prospero. Jeho otec bol síce dôstojníkom u karabinierov, ale uživiť päťčlennú rodinu počas vojny a v ťažkých časoch po nej nebolo ľahké, preto Franco vyrastal v skromných pomeroch.

Umelecké vlohy v sebe objavil už ako dieťa v Parme, kam sa s rodičmi a súrodencami presťahoval. Hrával v školskom divadle, neskôr spieval v zbore a vystupoval s džezovou kapelou. Popritom rád športoval, bavil ho najmä futbal.

Biely tesák

Hrdinovia i darebáci

Po maturite študoval ekonómiu na univerzite v Miláne, no čoskoro ho zlákal Rím, kde pracoval ako osvetľovač a asistent kameramana. Netrvalo dlho a vďaka príťažlivému zjavu zaujal aj filmárov. Pred kamerou debutoval v roku 1962 a po niekoľkých bezvýznamných úlohách sa dostavil prvý úspech – americký režisér John Huston ho obsadil do roly Ábela v oceňovanom veľkofilme Biblia (1966).

V rovnakom čase sa do kín dostal i spaghetti-western Django, ktorým Nero odštartoval svoju kariéru ako drsný pištoľník. Dôležitú úlohu v jeho živote však zohral tiež romantický muzikál Kráľ Artuš a jeho družina (1967). Nielen preto, že zaň získal nomináciu na Zlatý glóbus, ale aj preto, lebo sa pri nakrúcaní zoznámil so životnou láskou a budúcou manželkou – britskou herečkou Vanessou Redgrave.

Trailer k filmu Divoký Django (Django)

Aby presvedčil, že nie je odkázaný len na svoj vzhľad a má naozaj talent, vystriedal Nero počas nasledujúcich rokov širokú škálu žánrov aj úloh – od hrdinov, komediálnych a romantických postáv až po zloduchov a teroristov.

Účinkoval vo viacerých umelecky hodnotných filmoch, ktoré nakrútili takí slávni režiséri ako Luis Buñuel, Damiano Damiani, Rainer W. Fassbinder či Sergej Bondarčuk, no objavil sa i v niekoľkých prepadákoch.

Trailet k filmu Život sa nekončí, kým sa neskončí (Time of Their Lives)

Z jeho bohatej filmografie možno spomenúť snímky Deň sovy, Bez zľutovania, Bitka na Neretve, Vyšetrovanie sa skončilo – zabudnite, Priznanie policajného komisára prokurátorovi republiky, Polícia obviňuje, zákon oslobodzuje, Biely tesák, Posledné dni Mussoliniho, Občan sa búri, Úctyhodní ľudia, Vôňa cibule, Keoma, 21 hodín v Mníchove, Oddiel 10 z Navarone, Salamander, Kajúcnik či Versace: Vražda.

Trailer k filmu prípad Collini (the Collini Case)

Chobotnicu odmietol

Hoci sa objavil aj vo viacerých televíznych projektoch, takému účinkovaniu sa väčšinou vyhýbal. Ako totiž s humorom vysvetľoval, na to, aby vynikla jeho tvár a prenikavé modré oči, nestačí televízna obrazovka – na to vraj treba veľké strieborné plátno.

Keď mu napríklad na základe jeho úspešných úloh v mafiánskych filmoch ponúkli postavu komisára Cattaniho v seriáli Chobotnica, odmietol. Uvoľnil tak miesto talianskemu hercovi Michele Placidovi, ktorého tá rola preslávila.

Bathory - Anna Friel Čítajte aj Recenzia: Anna Friel povýšila Báthoryčku na zaujímavú ženu

Podobne zaváhal, keď mal možnosť uplatniť sa v Hollywoode. Napriek tomu, že mu tam ponúkli zmluvu na päť filmov, vrátil sa radšej do Európy, kde údajne dostával lepšie príležitosti. Na druhej strane sa však nebál experimentovať a rád prijímal ponuky zo zahraničia. Využil to aj slovenský režisér Juraj Jakubisko, ktorý ho obsadil do komédie Post Coitum (2004) a do historického veľkofilmu Bathory (2008).

Taliansky herec Franco Nero (vľavo) pózuje pred... Foto: Marian Niton
Franco Nero Taliansky herec Franco Nero (vľavo) pózuje pred hotelom Bôrik, kde po premiére filmu Bathory vítali hostí v dobových kostýmoch.

Franco Nero má tri deti – syna s Vanessou Redgrave a dvoch potomkov z ďalších vzťahov. S rodinou dnes žije na farme v Taliansku, kde chová zvieratá, pestuje ovocie a vyrába olivový olej. Získal viaceré ocenenia, a keďže nezabudol na podmienky, z akých vyšiel, už viac ako 45 rokov sa angažuje v dobročinných organizáciách. Okrem toho stále nakrúca.

jack london Čítajte aj Miliónový dobrodruh Jack London

Ako priznal, v živote veľa záleží na šťastí. „Jedno príslovie hovorí: Nech sa ráno prebudíš akokoľvek skoro, tvoj osud vstal už polhodinu predtým. Myslím, že o všetkom v živote rozhoduje osud. Treba byť v správnej chvíli na správnom mieste,“ zhodnotil obľúbený herec. Niet pochýb, že jemu sa to podarilo…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Franco Nero