Režisér oscarových filmov Gravitácia a Roma Alfonso Cuarón má 60 rokov

Mexický režisér Alfonso Cuarón, má dnes 28. novembra 60 rokov. Do širšieho povedomia sa dostal vďaka tretiemu pokračovaniu filmovej adaptácie knižných príbehov o kúzelníckom učňovi. V roku 2004 režíroval film Harry Potter a väzeň z Azkabanu.

28.11.2021 16:00
Alfonso Cuarón Roma Oscary 2019 Foto: ,
Mexický režisér Alfonso Cuarón v roku 2019 počas udeľovania Oscarov. V hlavných kategóriách získal ocenenia s filmom Roma.
debata

Mexický režisér Alfonso Cuarón, narodený 28. novembra 1961, vošiel do povedomia vďaka tretiemu pokračovaniu filmovej adaptácie knižných príbehov o malom kúzelníckom učňovi. Režíroval film Harry Potter a väzeň z Azkabanu v roku 2004.

Ako autor s umeleckom víziou sa presadil filmom Mexická jazda. Za scenár filmu, ktorý napísal spolu s bratom Carlosom vyhral cenu na festivale v Benátkach a bol nominovaný aj na Oscara.

Úspech zaznamenal aj jeho sci-fi thriller Potomkovia ľudí a niekoľko Oscarov vrátane réžie neskôr pozbieral s filmom Gravitácia. Ďalšiu pozlátenú sošku inkasoval Cuarón v roku 2019 za čiernobielu drámu zo 70. rokov Roma.

V súčasnosti je Cuarón jednou z najvýznamnejších osobností mexickej kinematografie, spoločne s Guillermom del Torom a Alejandrom Gonzálezom Iñárritu. V čiernobielom filme Roma sa vrátil do svojho detstva pri pláži v mexickom mestečku Roma, k materinskému jazyku aj k natáčaniu na filmový materiál.

Nádejný režisér Cuarón začínal v mexickej televízii a rýchlo sa presadil v Hollywoode. Natočil okrem iného filmovú adaptáciu klasického príbehu Charlesa Dickensa Veľká nádej (1998) s Gwyneth Paltrowovou a Robertom de Nirom, spolupracoval na scenári Hartovej vojny s Bruceom Willisom. Jeho americký debut Malá princezná bol označený za jeden z najlepších filmov roka 1995.

V roku 2002 premietali kiná jeho film Mexická jazda, v ktorom otvorene popísal prvé stretnutie sedemnásťročných mladíkov so sexom.

V roku 2013 mala premiéru sci-fi snímka Gravitácia so Sandrou Bullockovou v hlavnej úlohe. Film dostal nasledujúci rok sedem Oscarov, čo bolo v tom roku najviac. Okrem Oscara za réžiu pre Cuaróna a za najlepší film, bodoval predovšetkým v technických kategóriách. V roku 2015 získal Cuarónov film Desierto (Púšť) o skupine mexických migrantov cenu Medzinárodnej federácie filmových kritikov na festivale v Toronte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gravitácia #Sandra Bullock #Harry Potter #Alfonso Cuarón #Roma