Emócie ako zdroj teroru

Americký režisér Mike Flanagan je známy dvoma vecami: pravidelným obsadzovaním svojej manželky Kate Siegel a dokazovaním, že skutočným hororom sú ľudské pocity.

30.11.2021 11:00
Polnočná omša - Midnight Mass - seriál Foto:
Snímka z Flanaganovho najnovšieho seriálu Polnočná omša (Midnight Mass).
debata

Flanagan je autorom viacerých hororových snímok, ktoré si zaslúžia uznanie, ako napríklad Hush, Geraldova hra či Doktor Spánok. Ide predovšetkým o psychologické filmy, ktoré sa príliš nespoliehajú na lacné triky ani strašidlá vyskakujúce spoza rohu, ale na strach, ktorý je nám všetkým veľmi dobre známy.

Geraldova hra je príkladom, ako sa dá z mála vyťažiť mnoho – premisa tejto snímky, adaptovanej z rovnomenného románu Stephena Kinga, je veľmi jednoduchá. V rámci ľúbostných hier pripúta manžel ženu k posteli a medzitým zomrie na infarkt. Tá musí okrem útrap pri neúspešných pokusoch o vyslobodenie sa čeliť aj svojim vnútorným démonom.

Stephen King - Doktor Spánok Čítajte viac Stephen King - Doktor Spánok. King sa vracia ku svojmu kultovému Žiareniu

Flanaganovi sa v tomto prípade podarilo vhodne a hĺbkovo rozobrať tému traumy zo sexuálneho zneužívania, ktorá je v súčasnosti aktuálnejšia než kedykoľvek predtým. Pomohlo aj obsadenie, v ktorom zahviezdila Carla Gugino, objavujúca sa aj v inej Flanaganovej tvorbe, rovnako ako aj Henry Thomas či už spomínaná Kate Siegel.

Oveľa podrobnejšie sa však režisérovi podarilo venovať sa témam ľudskej psychiky v jeho seriáloch. V roku 2018 uzrel svetlo sveta The Haunting of Hill House (Strašenie v Hill House), adaptácia rovnomenného románu spisovateľky Shirley Jacksonovej, ktorý mnohí považujú za jeden z najlepších hororových románov v histórii.

Príbeh je zasadený do súčasnosti a rozpráva o jednej nefunkčnej rodine. Nachádza sa v ňom mnoho metafor a jeden veľmi zaujímavý prvok, ktorý Flanagan využil aj v neskoršej tvorbe – ukrytí duchovia. Namiesto toho, aby na nich upozorňoval, ich skrýva do pozadia jednotlivých scén a necháva divákov, aby ich sami našli.

Napokon sa z toho stáva celkom zábavná kratochvíľa, ktorá aspoň na okamih odvedie pozornosť od ťažkých tém. Ústredným motívom tejto minisérie je päť štádií zármutku, pričom každý zo súrodencov predstavuje jedno z nich.

Trailer k seriálu Polnočná omša

O dva roky neskôr sa diváci dočkali The Haunting of Bly Manor (Strašenie v Bly Manor), ktorý síce nijako nesúvisí s predchádzajúcou sériou, ale má s ňou mnoho spoločných prvkov a zároveň je aj súčasťou antológie The Haunting.

Predstavia sa v nej viacerí herci, ktorí sa objavili v Hill House, čo trochu pripomína prístup režiséra Ryana Murphyho – aj ten má vo zvyku obsadzovať do svojich antológií rovnakých hercov, ale jeho najznámejšia séria American Horror Story sa nedá veľmi porovnávať s Flanaganovou tvorbou.

Zatiaľ čo Murphy si tak trochu volí tú ľahšiu cestu a spolieha sa na už známe postavy, fenomény a veci, ktoré vzájomne prepája, Flanagan ide divákovi pod kožu a zostane tam dlho po dopozeraní poslednej časti.

The Haunting of Bly Manor bol o niečo menej desivý než jeho predchodca, no zanechal po sebe hlboké rany na duši. Bežný divák si tento seriál zapne s tým, že sa bude báť, a namiesto toho sa mu dostalo melancholického príbehu o láske a jej podobách – jednej toxickej, jednej nenaplnenej a jednej, ktorá síce bola osudová, ale nemala dlhé trvanie. Človek na konci nevedel, či sa má hnevať, alebo plakať, a koho vlastne za svoje pocity viniť.

The Haunting of Bly Manor - trailer

Tento rok prišiel Flanagan s novým seriálom s názvom Midnight Mass (Polnočná omša), ktorý už nie je súčasťou antológie. Ústrednou témou je v tomto prípade viera a náboženstvo, na ktoré sa režisér pozerá z viacerých uhlov.

Veľmi zaujímavý prístup odhalil jednoduchú vec, nad ktorou sa veľa ľudí bežne nezamyslí – ako človek rozozná dobrého boha od toho zlého? Povedzme, že existujú nadľudské bytosti – ako vieme, aký s nami majú zámer?

televízor, pukance, sex Čítajte viac Nepozeraj horory, budeš skoro starý! Naozaj?

Môžu na seba vziať podobu toho, čo uctievame, a oklamať nás zázrakmi. Túžba po preukázaní skutočnej viery je však taká mocná, že premôže všetko ostatné vrátane racionálneho či dokonca morálneho zmýšľania.

Momentálne je už vo fáze výroby nový seriál s názvom The Midnight Club (Polnočný klub), ktorý bude adaptáciou rovnomenného románu od Christophera Pikea. Dátum premiéry zatiaľ nie je známy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #seriál #triler #horor #Mike Flanagan