Cenzorka Petra Kerekesa má ďalšiu cenu. Tentoraz od arabských kritikov z Káhiry

Tohtoročnú cenu arabských kritikov v kategórii najlepší európsky film na medzinárodnom filmovom festivale v Káhire získala dráma Cenzorka režiséra Petera Kerekesa. Víťazný film z česko-slovensko-ukrajinskej koprodukcie bol vybraný z 26 nominácií.

03.12.2021 06:00
107Mothers Still Secondary02 Foto:
Jedna z hlavných postáv filmu Cenzorka je Lesja, mladá žena, ktorá zo žiarlivosti zabila svojho partnera. Vo väzení porodila aj svoje dieťa.
debata

Kerekes, ktorý ocenenia prevzal virtuálne, poznamenal, že ho potešila už samotná nominácia. „Moja babička mi vždy hovorila: ‚Peter, musíš byť v dobrej spoločnosti‘. Keď som vo výbere medzi tak krásnymi a silnými filmami videl názov nášho filmu, vedel som, že som splnil jej sen,“ dodal režisér v tlačovej správe organizácie European Film Promotion, ktorá združuje národné filmové inštitúty.

Dráma Cenzorka sa venuje skutočným osudom žien v nápravnom zariadení na Ukrajine. Malé deti odsúdených žien sú zaopatrené v oddelenej časti väznice, kde ich matky môžu pravidelne navštevovať. Situácia sa ale zásadne mení, keď dieťa dosiahne vek troch rokov. Dieťa, pokiaľ sa oň nemôže postarať rodina, skončí v ústavnej starostlivosti.

Sedemdesiatjeden filmových kritikov z 15 arabských krajín vybralo najlepší európsky film z 26 snímok nominovaných členskými organizáciami skupiny European Film Promotion. Filmový festival v Káhire potrvá do 5. decembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kerekes #film Cenzorka