Marián Mitaš si zahrá v pripravovanom filme Nemé tajomstvá Alice Nellis a Tomáša Mašína

Jedna z najznámejších českých režisérok Alice Nellis sa ako scenáristka prvýkrát pustila do príbehu s detektívnou zápletkou. V hlavnej úlohe sa predstaví Jana Plodková a obľúbený slovenský herec Marián Mitaš.

09.12.2021 09:00
marián mitaš, za sklom, za sklom 3, Foto:
Marián Mitaš stvárni v novom českom filme scenáristky Alice Nellis a režiséra Tomáša Mašína muža medzi tromi ženami.
debata

Dej napínavého filmu s názvom Nemé tajomstvá nesleduje len vyšetrovanie vraždy, hlavným motívom sú intrigy, rodinné vzťahy a život pod vplyvom poruchy reči (tzv. afázia). Režisérom filmu je Tomáš Mašín, tvorca úspešného seriálu Ochranca.

„Na scenári som pracovala takmer rok. Ide o príbeh, ktorý v rámci kriminálneho žánru skúma kvalitu ľudského života a to, ako ju vnímame. Čo považujeme za život, ktorý stojí za to žiť,“ približuje námet filmu Alice Nellis. Podľa Tomáša Mašína scenár kombinuje dramatický príbeh, detektívku a milostný motív. „Na scenári ma zaujalo, že ústredné postavy sú tri ženy a každá z nich rieši svoj podiel viny a vzťah k jednému mužovi,“ opisuje.

Martin, veterinár, ktorého hrá slovenský herec Marián Mitáš v dôsledku ťažkého úrazu stratí možnosť komunikovať so svetom. Okolo však ostali všetky dôležité ženy jeho života. Manželka Erika (Jana Plodková), mamička Dana (Milena Steinmasslová) a veterinárka Jana (Magdalena Borová). Práve jej kôň spôsobil Martinovi úraz. Práve ony rozprávajú Martinov príbeh. Každá z nich má však svoju verziu udalostí. O všetko sa navyše začína zaujímať polícia (Igor Chmela a Jan Révai). Martin je totiž mŕtvy a niekto mu k smrti pomohol. Postupné odhaľovanie pravdy vedie k nečakaným obratom, ktoré odkrývajú vrstvu po vrstve dlho zamlčované traumy a rozpletajú sieť múdrych, malých klamstiev.

„Na scenári ma najviac bavilo, ako skáče v časových rovinách. Až do konca som netušila, kto je za tým zločinom,“ opisuje svoje prvé dojmy Jana Plodková. „Scenár mi okamžite učaroval. Skrýva v sebe obrovské tajomno a skvele s ním pracuje,“ zdieľa svoje nadšenie Marián Mitaš.

Marián Mitaš Čítajte viac Marián Mitaš z Mesta tieňov: Po sláve a cenách nebažím + VIDEO

Dôležitou témou filmu je poškodenie rečovej oblasti mozgu zvanej afázia, ku ktorému môže dôjsť v dôsledku ťažkého úrazu. „Ide o zvláštnu poruchu mozgu, keď má človek pocit, že môže hovoriť, vie presne, čo chce povedať, ale nedokáže to sformulovať. Hlasivky fungujú, ale niekde na polceste sa to celé rozpojí a to, čo hovorí, nedáva zmysel,“ vysvetľuje Marián Mitaš, ktorého príprava na zložitú úlohu trvala niekoľko mesiacov.

Prípravou prešiel aj celý štáb filmu, zahŕňala štúdium afázie, stretnutie s pacientmi a ich blízkymi. Hoci je to menej známe, afáziou trpí viac ako 60 tisíc ľudí v Česku, z čoho sa lieči iba zlomok pacientov. Natáčať sa začne na začiatku januára v Prahe. Koproducentom filmu je Česká televízia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Mitaš #Tomáš Mašín #Alice Nelis #Jana Plodková