Európskym filmom roku sa stala snímka Quo vadis, Aida?

Cenu Európskej filmovej akadémie (EFA) pre najlepší film tento rok získala snímka Quo vadis, Aida? bosnianskej režisérky Jasmily Žbaničovej. Európskej filmové ceny, ktoré bývajú označované za európskych Oscarov, sa rozdávali 11. decembra v Berlíne.

13.12.2021 08:00
Quo vadis, Aida? film Foto:
Snímka z filmu Quo vadis, Aida?
debata

Na hlavnú cenu boli okrem snímky Quo vadis, Aida? nominované štyri ďalšie filmy: fínsky Kupé č. 6, britský Otec, taliansky Božia ruka a francúzsky Titán. Vlani získala cenu pre najlepší európsky film tragikomédia Chľast dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga.

Najlepší hercom bol tento rok vyhlásený Anthony Hopkins za výkon vo filme Otec, najlepšiu herečkou sa vďaka Quo vadis, Aida stala Jasna Đuričićová.

Snímka Quo vadis, Aida? mal premiéru na festivale v Benátkach a bol nominovaný na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Jeho hlavnou hrdinkou je učiteľka Aida, ktorá pôsobí ako tlmočníčka na základni OSN v Srebrenici. Jej rodina je medzi tisíckami miestnych, ktorí hľadajú v bezpečnej zóne OSN útočisko pred srbskou armádou. Pri vyjednávaniach si Aida postupne uvedomuje vážnosť situácie.

Na pozadí Aidiných snáh o záchranu mužov zo svojej rodiny vidia diváci bezmocnosť a zúfalstvo ľudí, ktorí sa ukrývajú na základni OSN a sú následnej vydaní na milosť bosniansko-srbského veliteľa Ratka Mladiča. Na rozdiel od väčšiny vojnových filmov Quo vadis, Aida? nestojí na zobrazovaní násilia.

„Tento film ukazuje patriarchálnu a byrokratickú štruktúru vojny. Zodpovedná je vždy nejaká autorita mimo. Ukazuje ženu v bludisku tohto systému a jeho dôsledkov,“ hovorí jeho režisérka.

Najlepším celovečerným animovaným filmom sa na tohtoročnom ročníku Európskych filmových cien stala snímka Utiecť dánskeho režiséra Jonasa Pohera Rasmussena. Medzi nominovanými na toto ocenenie bola tiež snímka Myši patria do neba českých režisérov Jana Bubeníčka a Denisy Grimmovej. Film vznikol v česko-francúzsko-polsko-slovenskej koprodukcii podľa knihy Ivy Procházkovej, scenár napísali Alice Nellis a Richard Malatinský. Svoje hlasy zvieracím animovaným hrdinov vo filme prepožičali napríklad Ondřej Vetchý, Matouš Ruml, Lukáš Pavlásek, Martin Stránský, Jiří Lábus, Martin Dejdar, Barbora Hrzánová či Matěj Ruppert.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska filmová akadémia #Quo vadis Aida