Film Everest - najťažšia cesta ocenili v Káthmandu

Film Everest - najťažšia cesta slovenského režiséra Pavla Barabáša získal Grand Prix na Medzinárodnom festivale horských filmov v Káthmandu.

14.12.2021 12:00
Everest Barabáš Foto:
Na Mount Everest sa v roku 1988 chystali vyšplhať štyria skúsení horolezci, Dušan Becík, Peter Božík, Jaroslav Jaško a Jozef Just, ktorí patrili k najlepším v Európe. Dokument Pavla Barabáša opisuje, ako to dopadlo.
debata

Medzinárodný festival horských filmov v Káthmandu (KIMFF) sa konal od 9. do 13. decembra a bol to jeho 19. ročník. Trojčlenná porota festivalu, ktorý predstavuje kvalitné filmy a aktuálne trendy v globálnej nezávislej kinematografii, udelila slovenskému dokumentu Grand Prix.

Do medzinárodnej súťaže vybrali 40 filmov. Informovala o tom Alena Koščová zo spoločnosti K2 studio. „Kruh sa uzatvoril. Príbeh o štyroch priateľoch, ktorí sa rozhodli vyliezť juhozápadnú stenu Everestu, ocenili po 33 rokoch v Káthmandu. Aj pre mňa je to veľká pocta, že sme filmom dokázali osloviť ľudí, ktorí majú najbližšie k Everestu,“ komentoval ďalší úspech filmu jeho režisér.

Everest Barabáš Čítajte viac Film Everest Pavla Barabáša: Pokus o nemožné sa skončil tragicky

Barabášov film Everest najťažšia cesta rozpráva príbeh štyroch Slovákov, ktorí zdolali najvyššiu horu sveta najťažšou cestou, ale pri zostupe zomreli. Získal už 20 medzinárodných ocenení, z toho šesť Grand Prix – z Nepálu, Poľska, Rakúska, Severného Macedónska, Česka a Slovenska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Barabáš