Krátky film je svieži a dostal zelenú!

Už dnes a v sobotu sa oplatí byť on-line. Podujatie zamerané na prezentáciu krátkometrážnej tvorby domácich i zahraničných autoriek a autorov sa uskutoční aj napriek lockdownu. Slávnosť krátkeho filmu možno sledovať vo virtuálnej kinosále Kina Lumiere Kino-doma. Dvojdňový program bude zadarmo.

17.12.2021 09:00
delimitation Foto:
Tanečný film Vymedzenie v réžii Terezy Vejvodovej s kamerou Dušana Husára získal na minuloročnom MFDF Jihlava ocenenie pre Najlepší český experimentálny dokumentárny film. Je súčasťou bloku Minútu denne.
debata

Krátky film do každej domácnosti

Úvodné piatkové pásmo filmov sa začína o 20.20 h a dostalo názov Matrac z pamäťovej peny. O čom názov sekcie hovorí, sme sa opýtali jednej z organizátoriek a dramaturgičiek podujatia a spoluzakladateľky distribučnej spoločnosti so zameraním na krátkometrážnu tvorbu DiscoSailing Alexandry Gabrižovej. "Pamäťová pena je vynález Charlesa Yosta z roku 1966, ktorý v tom čase pracoval pre NASA a mal za úlohu vyvinúť matériu, ktorá by astronautom zabezpečila čo najväčší komfort a ochranu pri vzlete. Doslova pomohla absorbovať šok. Tu je teda prvá paralela. Disco Sailing sa snaží o bezpečný a komfortný katapult slovenských krátkych filmov medzi divákov,“ približuje Gabrižová.

Záber z filmu Rise, ktorý sleduje performatívne... Foto: Ponte filmes
ftjo Jxnw 1 Záber z filmu Rise, ktorý sleduje performatívne hnutie v torontskom metre.

Matrace z tohto materiálu sú bežnou súčasťou domácností a po tom túži aj krátky film. Oproti dlhometrážnym titulom to má totiž omnoho ťažšie. Do kín sa dostáva nanajvýš ako predfilm, pri špeciálnych uvedeniach krátkometrážnej tvorby – akou je u nás ojedinelá prehliadka Slávnosť krátkeho filmu – alebo počas festivalov. Čo je obrovská škoda, pretože nápaditosťou a vynaliezavosťou často prekoná dlhometrážnu slovenskú filmovú tvorbu.

Väčšina krátkometrážnej produkcie pochádza práve od najmladších filmárov, vzniká na filmových vysokých školách v Bratislave a v Banskej Bystrici. "Mladý slovenský film je uvedomelý, inteligentný, vtipný a dokáže sa hrať s formou aj s obsahom. Vzhľadom na to, že uplynulý rok mali filmári tvorivo sťažený, je až prekvapivé, aká vysoká je kvalitatívna úroveň ich výstupov,“ hovorí Gabrižová.

Spomienka, tanec a talentované ženy

Poďme sa teda pozrieť na program. Aký motív spája päticu slovenských filmov zaradených do sekcie Pamäťová pena? "Každý film v bloku sa dotýka témy spomienky, pamäte, prchavosti. Okolo tohto motívu sme vyskladali príbeh, ktorý otvára uprostred horúceho leta film Chlieb náš každodenný. Je o rodine, ktorá pozná iba jeden typ (tradične slovenský) riešenia situácií. Režisérka Alica Bednáriková a jej štáb na seba upriamili pozornosť už predchádzajúcim filmom Nuda, ktorý bol jedným z festivalovo najúspešnejších majoritne slovenských krátkych filmov minulého roka,“ približuje dramaturgička podujatia, ktoré väčšinu filmov všetkých druhov uvedie v predpremiére vôbec po prvýkrát.

Film Vymedzenie uvedú v sobotnom bloku Minútu... Foto: Sol film
DELIMITATION STILL 03 Film Vymedzenie uvedú v sobotnom bloku Minútu denne.

V sobotu sa začína program už o 18. h a prvé pásmo Minútu denne "odkazuje na myšlienku, že ak by každý človek tancoval aspoň minútu denne, žili by sme v lepšom svete“. Predstaví medzinárodné filmy. "Veľmi si vážim, že sme získali práva na projekciu archívneho filmu Gabriele Stötzer Veitstanz/Feixtanz, ktorý sa pred dvoma rokmi premietal v súťaži na Berlinale. Skupina ľudí v ňom reaguje na situáciu v Nemecku v roku 1988. Snažia sa utancovať k extáze a slobode.“

Aj film dvojice Bárbary Wagner a Benjamina de Burcu, medzinárodných hviezd krátkeho filmu, bude mať slovenskú premiéru. "V Rise sledujú torontské hnutie združujúce sa v priestoroch metra a pod názvom RISE (Reaching Intellingent Souls Everywhere) tu organizujú energiou nabité performatívne vystúpenia. Pre Wagnerovú a de Burcu neplatia kategorizácie filmu na muzikál, dokument, performance či hraný film. Rise je skrátka všetko zmienené,“ uzatvára Alexandra Gabrižová. Druhý sobotný blok Girls in film o 20.20 h je venovaný tvorbe nastupujúcej generácie českých a slovenských autoriek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino Lumiere #Krátky film #kino doma