Steven Spielberg má 75 rokov a trpí závislosťou - od filmu

"Na živobytie si zarábam snívaním," prezradil raz Steven Spielberg. A neklamal. Je to práve fantázia a hravosť, čo ho doviedlo k úspechu. Jeden z najlepších režisérov všetkých čias - a s majetkom vyše troch miliárd dolárov i jeden z najbohatších - nakrútil 40 filmov, za ktoré získal množstvo ocenení vrátane troch Oscarov. Dnes sa dožíva 75 rokov.

18.12.2021 06:00
Režisér Steven Spielberg stojí za filmom Ready... Foto: ,
Steven Spielberg na premiére svojho filmu Ready Player One - Hra sa začína v marci 2018.
debata

To, že hrdinami jeho snímok bývajú outsideri odstrkovaní okolím, nie je náhoda. Aj on sa tak kedysi cítil. Jeho rodičia boli ortodoxní židia, dodržiavali tradície a doma sa veľa hovorilo aj o holokauste. Ako dieťa pocítil antisemitizmus, v škole ho šikanovali, a keďže sa ani ktovieako neučil (trpel na dyslexiu), cítil sa osamelý. Útechu nachádzal vo vymýšľaní príbehov.

Už ako 12-ročný nakrútil prvý amatérsky film a o rok neskôr so spolužiakmi „vojnovú drámu“, s ktorou vyhral súťaž. Prvé sci-fi vytvoril, keď mal sedemnásť, dokonca ho premietali v miestnom kine. Potom sa jeho rodičia rozviedli a on sa s otcom presťahoval do Los Angeles. Chcel tam študovať na filmovej škole, ale neprijali ho.

Spielbergov triler Čeľuste (Jaws) z roku 1975 mu vyslúžil slávu a uznanie.

Šancu mu ponúklo hollywoodske štúdio Universal. Keď preň urobil televízny film a prvú časť krimiseriálu Columbo, všimli si jeho talent. Zverili mu nakrúcanie drámy Duel (1971), ktorá získala pozitívne ohlasy, podobne ako neskôr Sugarlandský expres (1974).

Slávny režisér s druhou manželkou, herečkou... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herečka Kate Capshaw, manželka režiséra Stevena Spielberga. Slávny režisér s druhou manželkou, herečkou Kate Capshaw, ktorú spoznal pri nakrúcaní filmu Indiana Jones a Chrám skazy (1984). Vzali sa v roku 1991, majú spolu päť detí.

Svetovú slávu priniesol Spielbergovi známy triler Čeľuste (1975), ktorý sa nerodil ľahko. Atrapa veľkého zabijackého žraloka sa ustavične kazila, a keďže režisér odmietol nakrúcať v bazéne, museli zápasiť s vrtochmi počasia na otvorenom mori. Filmovanie sa tak predĺžilo o sto dní a výdavky prekročili stanovený rozpočet. Výsledkom bol však výnimočný kasový úspech.

West Side Story Čítajte viac Vedeli ste, do čoho sa pustil slávny režisér? Steven Spielberg opäť prekvapil!

Spielbergovo meno sa postupne stalo zárukou kvality. Veľmi úspešné boli aj jeho ďalšie snímky Blízke stretnutie tretieho druhu (1977), Dobyvatelia stratenej archy (1981) – prvé z dobrodružstiev Indianu Jonesa, ku ktorému sa potom ešte trikrát vrátil, no predovšetkým E. T. – Mimozemšťan (1982). Za všetky tri ho nominovali na Oscara.

Sci-fi filmom E. T. Mimozemšťan si Spielberg splnil detský sen.

Vytúženú zlatú sošku za film aj réžiu mu napokon vyniesol príbeh o záchrancovi Židov počas druhej svetovej vojny Schindlerov zoznam (1992) a dráma Zachráňte vojaka Ryana (1998).

Výpočet jeho filmov sa tým však nekončí. K najznámejším patrí Ríša slnka (1987), Hook (1991), Jurský park (1993), Amistad (1997), A. I. Umelá inteligencia (2001), Minority Report (2002), Chyť ma, ak to dokážeš (2002), Terminál (2004), Vojna svetov (2005), Mníchov (2005), Vojnový kôň (2011), Lincoln (2012), Most špiónov (2015) či The Post: Aféra v Pentagone (2017).

Za drámu Schindlerov zoznam získal Spielberg prvého Oscara.

Spielberg je majstrom svojho remesla, vyberá si pútavé príbehy rozličných žánrov – od vedecko-fantastických až po vojnové a historické drámy, trilery či komédie. Pracovať s ním je radosť. Má zmysel pre humor, vie počúvať, dá si poradiť. S hercami sa často spriatelí – či už to bol Robin Williams, Harrison Ford, alebo Tom Hanks.

Jurský park (1993) zarobil po uvedení do kín vyše miliardu dolárov, čím sa stal dovtedy komerčne najúspešnejším filmom na svete.

Schindlerov zoznam nakrútil bez nároku na honorár. Všetky zisky z filmu venoval Nadácii Shoah, ktorú založil, aby zdokumentovala svedectvá pamätníkov holokaustu a ďalších genocíd. V roku 2018 venoval pol milióna dolárov na boj za obmedzenie predaja zbraní v USA.

Trailer k filmu Vojnový kôň (2011).

Svetoznámy režisér a producent je druhýkrát ženatý, má šesť detí. A stále pracuje. Ako vraví, je „závislý od celuloidu“, preto musí každé dva roky nakrútiť film. A keďže dlhovekosť má v rodine – jeho otec sa dožil 103 a matka 97 rokov, diváci sa ešte majú na čo tešiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #režisér #Steven Spielberg