Aké slovenské rozprávky uvidíme cez sviatky v televízii

Perinbaba, Plavčík a Vratko, Soľ nad zlato aj Pacho, hybský zbojník roky patria k sviatočnému televíznemu programu. O slovenské rozprávky a obľúbené filmy vo vzácnom archíve sa stará Slovenský filmový ústav a diváci si ich budú môcť pozrieť počas Vianoc väčšinou zreštaurované a v najvyššej technickej kvalite.

22.12.2021 11:00
Perinbaba  1 Foto:
Talianska herečka Giulietta Masina ako Perinbaba.
debata

Na Štedrý deň verejnoprávna televízia na Jednotke prinesie film Kráľ Drozdia brada (1984) režiséra Miloslava Luthera. Rozprávkový príbeh o krásnej, ale pyšnej princeznej, ktorú až svadba so žobrákom a obyčajný chudobný život naučia milovať a odpúšťať, je filmovou adaptáciou rozprávky bratov Grimmovcov.

Trojka RTVS v tento výnimočný deň uvedie rozprávku Šípová Ruženka (1990), ktorú Stanislav Párnický nakrútil tiež podľa príbehu bratov Grimmovcov, o princeznej, ktorej osud pri narodení určili sudičky.

Kráľ Drozdia brada je už rozprávkovou klasikou. Foto: SFÚ - Dušan Dukát
Kral Drozdia brada Kráľ Drozdia brada je už rozprávkovou klasikou.

TV Markíza už tradične na Štedrý deň uvedie obľúbenú Perinbabu Juraja Jakubiska (1985). Rozprávka o starenke, ktorá sypala ľuďom sneh, a Jakubovi, ktorý sa nebál ani smrti, pranieruje chamtivosť a túžbu po bohatstve. Rok čo rok očarúva divákov odvekou túžbou človeka po šťastí, porozumení a láske, silou prekonávať ťažkosti a zvíťaziť nad smrťou.

Do atmosféry Štedrého dňa na Markíze zapadne aj film režiséra Martina Ťapáka podľa Dobšinského rozprávky Plavčík a Vratko (1981). Ľudová rozprávka prinesie dávny príbeh o chlapcovi, ktorý priplával po vode, o troch Vratkových zlatých vlasoch a o láske ku krásnej princeznej Julienke.

Ďalšie dary na sviatky

RTVS počas vianočných dní uvedie viacero celovečerných snímok zo zbierok Národného filmového archívu Slovenského filmového ústavu.

Na obed na Prvý sviatok vianočný Jednotka ponúkne drámu Jozefa Zachara Očovské pastorále (1973) o chlapskej cti a odvahe, v hlavnej úlohe s Júliusom Pántikom. V popoludňajšom programe o 15.45 na Trojke figurujú čarovné Galoše šťastia (1986) Juraja Herza.

Vo filmovej dráme Očovské pastorále stvárnil hlavnú úlohu Július Pántik.

Na ďalší sviatočný večer 26. decembra sa diváci RTVS zabavia s Ťapákovou úsmevnou zbojníckou feériou Pacho, hybský zbojník (1975) v hlavnej úlohe s nezabudnuteľným Jozefom Kronerom.

Slovenské rozprávky a filmy obohatia aj vysielanie televízií v Českej republike, s dabingom. Česká televízia do vysielania zaradila rozprávky Galoše šťastia (27. 12.), TV Nova má na 25. 12. pripraveného Falošného princa v réžii Dušana Rapoša (1984) a CS Film uvedie okrem iných Tvár v okne (1963) režiséra Petra Solana.

Spravodajská televízia TA3 pripomenie významné slovenské diela prostredníctvom hereckých osobností. K svojim postavám sa v spotoch vracajú aj dnes už zosnulí herci, Ladislav Chudík spomína na svoju úlohu vo filme Paľa Bielika Kapitán Dabač (1959), Eva Krížiková, ktorá hrala vo filme Statočný zlodej (1958), Marián Labuda a Stanislav Dančiak približujú film Kým sa skončí táto noc (1965) Petra Solana.

Ukážka z filmu Pacho, hybský zbojník

Na obrazovke sa objavia aj Emil Horváth ml. so spomienkou na film Sladké starosti (1984) Juraja Herza, Emília Vášáryová priblíži film Drak sa vracia (1967, réžia Eduard Grečner), Zuzana Kocúriková film Muž, ktorý luže (1968) Alaina Robbe-Grilleta, Zdena Studenková film Južná pošta (1987, réžia Stanislav Párnický), Maroš Kramár priblíži film Iná láska (1985, réžia Dušan Trančík) a dvojica Roman Luknár a Ady Hajdu spomínajú na film Chodník cez Dunaj (1989) režiséra Miloslava Luthera.

Krátke spoty upozornia na ochranu audiovizuálneho dedičstva, o ktoré sa filmový ústav stará.

O filmoch z archívu SFÚ na ďalšie sviatočné dni budeme informovať.

Slovenská vianočná klasika

24. decembra

  • Kráľ Drozdia brada – Jednotka, 15.50 h
  • Šípová Ruženka – Trojka, 18.25 h
  • Plavčík a Vratko – TV Markíza, 11.45 h
  • Perinbaba – TV Markíza, 17. h
  • Šípová Ruženka – TV Nova, 8.30 h

25. decembra

  • Očovské pastorále – Jednotka, 12.10 h
  • Galoše šťastia – Trojka, 15.45 h
  • Falošný princ – TV Nova, 8.30 h

26. decembra

  • Pacho, hybský zbojník – Jednotka, 20.20 h

27. decembra

  • Galoše šťastia – ČT, 10.25 h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízny program #televízie