Do oscarového semifinále sa Cenzorka nedostala, Duna či nová bondovka áno

Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) zverejnila užší zoznam filmov kandidujúcich na ocenenie Oscar na budúcoročnom 94. ročníku udeľovania prestížnych filmových cien. Do výberu sa dostala nová bondovka či sci-fi film Duna.

23.12.2021 06:00
Cenzorka - film Foto:
Slovenský film Cenzorka o Oscara nezabojuje.
debata

Akademici tvorili užší výber filmov v desiatich kategóriách. Nasledovať bude hlasovanie členmi akadémie, ktorého výsledok bude februárové vyhlásenie finálnych nominácií na Oscara. Slávnostné odovzdávanie Cien Akadémie je naplánované na nedeľu 27. marca v hollywoodskom multifunkčnom komplexe Dolby Theatre.

Film o agentovi 007 Nie je čas zomrieť sa objavil v užšom výbere až v piatich rôznych kategóriách: mejkap a účesy, hudba, filmová pieseň, zvuk aj vizuálne efekty. Do štyroch kategórii sa prebojovalo sci-fi dielo Duna, v ktorom hlavnú postavu stvárnil Timothee Chalamet.

Cenzorka - film Čítajte viac Film Cenzorka: Porodiť vo väzení

Ďalšie kategórie boli celovečerný dokumentárny film, krátky dokumentárny film, medzinárodný celovečerný film, krátky animovaný film a krátky hraný film.

Do kategórie najlepší medzinárodný celovečerný film vybrala za SR Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) snímku režiséra Petra Kerekesa Cenzorka. Tá sa však do užšieho výberu nedostala. Film rozpráva príbeh z jednej z odeských ženských väzníc.

Viackrát sa v užšom výbere objavil aj film Belfast, kde hral hlavnú úlohu Jamie Dornan, či nový Spider-Man Bez domova, kde hlavnú postavu stvárnil Tom Holland. Do výberu za vizuálne efekty sa dostali aj ďalšie „marvelovky“, medzi nimi Čierna vdova či Eternals s Angelinou Jolieovou.

Do užšieho výberu na najlepšiu pieseň sa dostali skladby od Billie Eilishovej, Beyoncé, či Ariany Grandeovej.

No Time to Die Daniel Craig Čítajte viac Recenzia nového Jamesa Bonda: Daniel Craig sa lúči. Srdcervúco a navždy

AMPAS je celosvetová komunita združujúca viac ako 10-tisíc umelcov. Tých po zostavení užšieho výberu čaká hlasovanie, ktorého výsledkom budú jednotlivé nominácie. Každý umelec pritom hlasuje vo svojej kategórii. Herci teda budú hlasovať z vybraných filmov za najlepšiu hereckú úlohu a tak podobne. Za najlepší film hlasujú všetci umelci.

Minulý ročník udeľovania Cien Akadémie pre koronavírusovú pandémiu odložili o dva mesiace.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Oscar #filmové ceny