Tvorcovia filmu o mníchovskej dohode chcú ponúknuť nový pohľad na Chamberlaina

Tvorcovia filmu Mníchov: Na prahu vojny chcú divákom predstaviť nový pohľad na britského premiéra Nevilla Chamberlaina, ktorý v bavorskej metropole v septembri roku 1938 podpísal dohodu o postúpení československého pohraničia nacistickému Nemecku.

26.12.2021 17:00
mnichov Foto:
Jeremy Irons ako Nevill Chamberlain vo filme Mníchov: Na prahu vojny. Premiéru bude mať na Netflixe v januári.
debata

Podľa autora knižnej predlohy filmu Roberta Harrisa je Chamberlain nezaslúžene líčený ako záporná postava, uviedol denník The Guardian. Producentom filmu v réžii Nemca Christiana Schwochowa je streamovacia platforma Netflix, ktorá film uvedie v januári.

„Je to prvýkrát, keď film s väčším rozpočtom prekonáva kult Winstona Churchilla a snaží sa ukázať Chamberlaina v priaznivejšom svetle,“ uviedol Harris, ktorý je bývalým novinárom stanice BBC. „Chamberlain je podľa mňa tragickým hrdinom. Zlyhal, ale jeho pokus mal niečo vznešené a nie odporné, ako sa často líči,“ dodal Harris.

Finch - zdroj foto Apple TV Čítajte viac Recenzia: Robotický opatrovateľ psa

Podľa spisovateľa nie je pravda, že sa Británia kvôli politike vtedajšieho premiéra ocitla na začiatku vojny bezbranná. Poukázal na to, že až polovicu daňových príjmov Chamberlainov kabinet využil na zbrojenie a výrazne zlepšil stav letectva. Mníchovská dohoda podľa neho Británii poskytla ďalší čas na zlepšenie stavu jej vojska. „(Chamberlain) veril, že krajina by sa dostala do duchovnej krízy, ak by obyvatelia nevideli, že politickí vodcovia sa snažia urobiť čokoľvek, aby odvrátili ďalšiu vojnu,“ uviedol Harris.

Chamberlaina stvárnil herec Jeremy Irons, ktorý spočiatku nemal o niekdajšom premiérovi hlbšie znalosti. To sa však v priebehu prípravy na natáčanie zmenilo. „Vcítil som sa do myslenia muža, ktorý bol len pred 20 rokmi svedkom vojny, otrasnej vojny, v ktorej zomrelo mnoho jeho kolegov a priateľov,“ uviedol herec. Irons verí, že film bude viesť k prehodnoteniu vnímania Chamberlaina, ktorého považuje za „veľkého muža“.

Film Mníchov: Na prahu vojny rozpráva o nemeckom diplomatovi a britskom akademikovi, ktorí nadviazali priateľstvo počas štúdií a snažia sa odvrátiť začiatok vojny. Hlavné postavy sú vymyslené, no inšpiráciou pre Harrisova boli skutoční osoby: britský historik Alfred Leslie Rows a nemecký diplomat Adam von Trott zu Solz, ktorý bol nacistami popravený, pretože sa v roku 1944 podieľal na sprisahaní proti Adolfovi Hitlerovi vedenom plukovníkom Clausom von Stauffenbergom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Neville Chamberlain