Recenzia: Dôstojná rozlúčka s Máriou Teréziou

Miniséria o jednej z najvplyvnejších európskych panovníčok histórie odštartovala v roku 2017 a vyprodukovala dokopy päť častí. Mária Terézia sa tento rok dočkala záveru, ktorý zhodnotil posledné roky jej života. Tie sa točili predovšetkým okolo plánovania svadieb jej detí, ktoré chcela využiť na zabezpečenie stabilnej budúcnosti Rakúsko-Uhorska.

28.12.2021 07:00
Maria Terezia serial piata časť Foto:
Mária Terézia (Ursula Strauss) a jej manžel František Štefan Lotrinský (Vojtěch Kotek).
debata (2)

Monarchia má prednosť

Máriu Teréziu si zahrala Ursula Strauss, ktorej táto úloha mimoriadne sadla. Stvárňuje ju s gráciou a ukazuje, ako sa na panovníčke podpísali roky zložitého vládnutia. Mária Terézia je tvrdá a nekompromisná, a to aj voči vlastným deťom. Jozef, následník trónu, však v tvrdohlavom nesúhlase s jej politikou nepoľavuje. Panovníčka s jeho názormi potajme súhlasí, ale pozná krutú pravdu reálneho sveta, a to, že zmeny sa neuplatňujú jednoducho.

RTVS ukončila veľkolepú minisériu o Márii... Foto: Česká televízia
mária terézia, RTVS ukončila veľkolepú minisériu o Márii Terézii dôstojne.

Postupne Mária Terézia naplánuje výhodné svadby všetkým svojim potomkom, z ktorých najvýraznejšia je Mária Antoinette, budúca francúzska kráľovná. Je smutné sledovať, ako sa stáva bábkou v rukách záujmov svojej matky. Z nejakého neznámeho dôvodu jej to však neprekáža. Na jednej strane ide ešte len o dieťa, ktoré teší toľká pozornosť a špeciálny prístup, ale nejaký slabý náznak odporu by bol celkom namieste.

Marie-Luise Stockinger Čítajte viac Séria o Márii Terézii bude pokračovať, k divákom sa dostane na Vianoce 2019

Jozef si svoju manželku tiež nevybral, ale je s ňou nadmieru spokojný. Ona s ním však nie. Tichú, skromnú a usmievavú princeznú Izabelu Parmskú stvárňuje Jana Kvantiková, ktorá hneď po Ursule Strauss predviedla ten najemotívnejší vý­kon.

Izabela totiž udržiava románik s Jozefovou sestrou Mimmi, teda Máriou Kristínou. Ide o historicky známu aféru, a tvorcom patrí uznanie za to, že ju neodignorovali a rozhodli sa stvárniť ju – nie však ako škandál, ale ako tragický ľúbostný príbeh dvoch žien.

Slovenská herečka Jana Kvantiková ako Isabela... Foto: Stanislav Honzík
Marie Terezie - část pátá Slovenská herečka Jana Kvantiková ako Isabela Parmská v historickej minisérii Mária Terézia.

Zaujímavá je scéna, v ktorej ich Mária Terézia s manželom Františkom I. Štefanom pristihnú in flagranti – zatiaľ čo panovníčka chce okamžite prerušiť ich vzájomný kontakt, František je oveľa zhovievavejší a snaží sa situáciu vyriešiť udržaním tajomstva.

Maria Terézia Čítajte viac Režisér Robert Dornhelm: Úspech sa dostavil vždy, keď som nebol spokojný

Citlivá Izabela čoskoro upadne do depresie, nedokáže sa ani pozrieť na svoje novonarodené dieťa a napokon po krátkom čase zomrie. Jej smrť ostro zasiahne nielen Mimmi, ale aj samotného Jozefa, ktorý po nej úplne zanevrie na lásku.

Marie Terezie II.řada 3.díl Čítajte viac Ďalšie osudy Márie Terézie uvidíme Jednotke

Láska až za hrob

Na ostatné deti tvorcom nezostal čas, a preto je škoda, že nenatočili ešte jeden diel, aby sa im mohli venovať podrobnejšie. Okrem svadobnej politiky je ústrednou témou posledného dielu aj smrť Františka I. Štefana, ktorá Máriu Teréziu silno zasiahla.

Napriek tomu, aký mali búrlivý vzťah, ho panovníčka veľmi milovala. Po jeho smrti sa utiahne do seba a zdá sa, akoby už bola duchom inde – na druhom svete pri svojej životnej láske. Dodnes si spomínam na príbeh, ktorý nám o tomto období života Márie Terézie rozprávala naša dejepisárka na základnej škole. Po manželovej smrti panovníčka značne pribrala na váhe a do jeho hrobky ju museli spúšťať na lanách. Raz sa laná pretrhli a ona spadla. Po tomto incidente vraj Mária Terézia povedala, že jej čas sa už blíži a čoskoro bude opäť s Františkom.

Mária Terézia pokračovanie Čítajte viac Nová Mária Terézia ponúkne viac prachu, blata a krvi

A veru krátko po jeho smrti vidíme smútočný sprievod, ktorý nasleduje koč s rakvou zosnulej vladárky. Scénu jej smrti nám tvorcovia odopreli, namiesto toho sledujeme, ako poddaní plnia jej želania ohľadom pohrebu. Po toľkej smrti, čo sme počas predošlých štyroch epizód museli absolvovať, je to vítané riešenie.

séria Mária Teréza - upútavka

Vzhľadom na celú minisériu ide o dôstojný koniec. Intríg, sexu, škandálov aj politiky v nej bolo tak akurát a človeka mrzí jedine to, že už je koniec. Nejde síce o seriál na svetovej úrovni, ale nemá od toho ďaleko.

HODNOTENIE PRAVDY: 4 HVIEZDIČKY

Mária Terézia III/ČR, SR, Rakúsko, Nemecko, Francúzsko 2021/r. Robert Dornhelm/ h. Ursula Strauss, Vojtěch Kotek, Aaron Friesz, Táňa Pauhofová, David Švehlík, Stanislav Majer, Maroš Kramár, Peter Kočiš, Jana Kvantiková.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Mária Terézia