Milanová chce viac transparentnú voľbu šéfa RTVS

Ministerka kultúry Natália Milanová sa vyslovila, že voľbu generálneho riaditeľa RTVS je potrebné stransparentniť. Zmenu plánuje začiatkom budúceho roka, keďže voľba generálneho riaditeľa sa blíži. Ministerka priznala, že momentálne nevedia garantovať novému šéfovi RTVS, s čím môže hospodáriť.

28.12.2021 13:00
milanová Foto: ,
Ministerka kultúry Natália Milanová
debata (1)

Voľba nového generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) by mala byť transparentnejšia a otvorenejšia. Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) v rozhovore pre agentúru SITA priblížila, že tento proces by teda nemal ísť úplne po starom. Dodala však, že zmenu je potrebné urobiť začiatkom budúceho roka, keďže voľba sa blíži a všetci kandidáti by mali vedieť, za akých podmienok kandidujú. Zatiaľ nevedela potvrdiť, či voľbu upraví vládny alebo poslanecký návrh, pretože je to ešte v štádiu príprav. Funkčné obdobie súčasnému generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi sa končí v lete v roku 2022.

Pohoda Vlajky Zapad Slnka Michal-Augustini Čítajte aj Štát sa len učí, ako kultúre pomáhať

Milanová v rozhovore tiež podotkla, že zriadili pracovnú skupinu, aby na úrovni odborníkov určili, čo RTVS naozaj potrebuje. Reagovala tak na ešte nesplnený záväzok vlády riešiť poddimenzovanosť financovania verejnoprávneho vysielateľa. Na nedostatočné financovanie RTVS upozornila aj kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Ministerka poukázala na to, že sa riešia dve názorové spektrá, a to ísť cestou zvýšenia koncesionárskych poplatkov alebo naviazať financovanie priamo na rozpočet.

„Vedeli sme, aká je situácia v koalícii. Tých názorov medzi koaličnými partnermi je viacero a preto hovorím, že táto téma si ešte bude vyžadovať diskusiu aj vzhľadom na pandémiu, ktorú sme tu mali. Je to téma, pri ktorej vieme, že musíme pristupovať citlivejšie a pozerať sa na ňu trochu inou optikou,“ objasnila. Podľa nej má byť cieľom to, aby si RTVS mohla všetky verejnoprávne oblasti pokrývať v čo najlepšej kvalite, najobjektívnejšie a nezávisle.

Šéfka rezortu kultúry uviedla, že momentálne nevedia garantovať novému riaditeľovi RTVS presné informácie o tom, s čím môže hospodáriť. „Vieme povedať koľko peňazí bolo pre RTVS vyčlenených predtým a že máme výpadky za oslobodených dôchodcov od koncesionárskych poplatkov, čo musíme vykrývať. Vzhľadom na mediálnu legislatívu chceme, aby sa zvýšilo percento vysielania pre zrakovo a sluchovo postihnutých a aj s tým budú súvisieť nejaké náklady navyše.Tu sa nám líšia analýzy a čísla, ktoré predkladá RTVS, a tie, ktoré máme my,“ vysvetlila ministerka Milanová a dodala, že to musia zjednotiť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #MK SR #Natália Milanová #kultúrna politika