Kým sa skončí tento rok, pozrite si Solana

Streamovacia platforma Dafilms.sk pripravila v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom retrospektívu ďalšej významnej osobnosti. Po Dušanovi Hanákovi či Františkovi Vláčilovi sa môžu diváci a diváčky prelúskať tvorbou popredného režiséra našej národnej kinematografie Petra Solana.

31.12.2021 14:00
Kym sa skonci tato noc1 Foto:
Vo filme Kým sa skončí táto noc stvárnil jednu z hlavných mužských postáv Stano Dančiak. Film napísal Tibor Vichta, prvý slovenský profesionálny scenárista.
debata

V ponuke je deväť titulov. Vidieť možno legendárne filmy rôznych žánrov ako Boxer a smrť, Kým sa skončí táto noc či prvú slovenskú satiru Čert nespí z roku 1956, ktorú Solan nakrútil v spoluréžii s Františkom Žáčkom.

V polovici 60. rokoch vznikol v kolibských štúdiách aj film v Solanovej réžii Prípad Barnabáš Kos podľa poviedky ostrieľaného dramatika Petra Karvaša. Námet bol schválený už v roku 1958, no autorom bolo komisiou odporučené, aby doriešili dva problémy. Jedným bola postava Kosa, druhým námestníka. Tieto dva charaktery sú samozrejme prostredníkmi dobovej kritiky šikovne zaodetej v satirickom plášti. Film vrhá svetlo aj na nadčasové neduhy ako birokracia a kariérizmus.

V 60. rokoch boli slovenskí autori silne motivovaní dianím vo francúzskom filme, ktorý bol odpoveďou na skostnatené melodrámy, hyperbolizované americké žánrovky odpútavajúce publikum od reality či veľkolepé dramatické príbehy.

Novovlnné tendencie sa naplno prejavili aj v československom priestore a jednou z línií bol návrat k realizmu a každodennosti. Nazvali ho príznačne civilizmus a uplatnil ho aj Solan vo filme Kým sa skončí táto noc podľa scenára Tibora Vichtu. Odráža sa tu túžba po úniku zo socialistických mantinelov.

Príbeh sa odohráva počas jednej noci v horskom hoteli Družba, dodržiava jednotu miesta a času a hlavné postavy, vysokoškolákov na večierku stvárnili Stano Dančiak a Marián Labuda. Film vznikol podľa Vichtovho absolventského scenára Kým sa skončí tento deň. Epizodickosťou sa vymykal klasickej dramaturgii, nemal vyostrený konflikt a zachytával žitú všednosť. Navyše neprikrášlenú, takú aká v skutočnosti naozaj bola. Demaskoval hedonizmus, promiskuitu, pretvárku a ďalšie ľudské nedostatky či obyčajné mladícke túžby.

Samozrejme prebojovať sa cez všetky schvaľovacie komisie k samotnej realizácii veru nebolo zadarmo. Napokon týmto filmom Peter Solan ako režisér nedebutoval, ako bolo zamýšľané a Vichtov príbeh študentky filozofie, ktorá prichádza do Bratislavy, aby zakúsila nekompromisný život sa vo výsledku tiež zásadne pretransformoval. Film Kým sa skončí táto noc našťastie vznikol a súčasný divák tak môže nazrieť do duše mladých ľudí uväznených v doktríne socializmu. Vyžaruje pocit generácie, ktorá sa rozhodla byť autentická aj navzdory mravom, ktoré zadefinovali ich rodičia.

Samozrejmosťou – pri ohliadnutí sa za Solanovou tvorbou – je existenciálna dráma odohrávajúca sa v koncentračnom tábore Boxer a smrť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Solan #Koliba #dafilms