Televízny Silvester ukázal, s čím by sme mali vypiecť

Televízna silvestrovská ponuka bola naozaj pestrá. Milovníci "papkultúry", čo je starodávne označenie pre papučovú kultúru, mali z čoho vyberať. Silným lákadlom bola šou Najväčší flám s Jiřinou Bohdalovou, ktorý vysielala Česká televízia na prvom programe, ale pozreli sme si aj iné relácie. Silvester je za nami, môžeme rekapitulovať, aké dojmy zanechal ten televízny.

01.01.2022 17:06
Marianna Ďurianová Pečie cele Slovensko... Foto:
Na Silvestra piekla aj moderátorka Marianna Ďurianová.
debata (31)

Bohdalová spievala aj o futbale

Jiřina Bohdalová v tomto programe oslavovala príchod nového roka, ale aj svoju deväťdesiatku. Bola svieža, vtipná a dve hodiny dokazovala, že človek si môže nahromadiť aj kapitál ducha. Vďaka jej kvalitám, láske i rešpektu, ktorý vyvoláva, sa dostala na televíznu obrazovku zábava na oveľa vyššej úrovne než je dnes zvykom.

Nikto z umelcov, aj takých, čo inak robia drahoty, účasť v programe neodmietol. V jednej relácii sa tak stretla naozaj zaujímavá spoločnosť. Jiřine Bohdalovej sa prihovárali aj osobnosti s kontrastnou históriou, ako napríklad Michal David a Michael Kocáb. Milé bolo, že herečke zaspieval aj syn Radka Brzobohatého, ktorý kedysi opustil slávnu umelkyňu a v novom manželstve s Hanou Gregorovou sa mu narodil práve tento Ondřej Gregor Brzobohatý.

televízia, televízor, sledovanie televízie, seriály, filmy, online televízie, online, nelegálne sledovanie, piráti, pirátske sledovanie, Čítajte aj Televízny Silvester: túžba po nostalgii

Mohlo by sa zdať, že Najväčší flám bol ladený ako akési všeobecné zmierenie a sladké harmonizovanie, Jiřina Bohdalová nie je však sentimentálna. Je to vitálna žena, ktorá sa radšej smeje ako narieka. Plakať vraj ani nevie, žarty jej však idú dobre, je pozorná. S účasťou sledovala svojich gratulantov a spontánne reagovala. Zazneli jej obľúbené pesničky, ale aj scénky, plné kvalitného humoru. Ukázala sa aj dvojica Oldřich Kaiser a Jiří Lábus. Pôvabný bol najmä "hysák“ Oldřicha Kaisera, ktorým preruší svoj patetický prednes dramatického textu.

Výborný vstup mal aj František Ringo Čech, ktorého syn Michael Čech tento program režíroval. Bohdalovej zaželal tiež Milan Kňažko, ktorý s ňou hrá v Divadle na Jezerce v hre Gin Game. Za Slovensko mal vystúpiť aj Miro Žbirka, ktorému to žiaľ prekazila smrť. Jiřina Bohdalová mala narodeniny už v máji, ale covid odsunul termín veľkého flámu až na Silvester. Decembrový termín vnukol tvorcom nápad koncipovať večer tak, ako to kedysi robil Ján Roháč. Vtedy sedeli v publiku známe tváre. Bolo to tak aj teraz – v publiku bol Bolek Polívka, Dáša Havlová, Ivana Gottová, Eva Holubová a mnohí ďalší umelci. Populárni ľudia dodávali podujatiu lesk, ale zvyšovali aj nároky na úroveň.

Divákov Českej televízie zabávala  Jiřina... Foto: RTVS
Jiřina Bohdalová, Artz Divákov Českej televízie zabávala Jiřina Bohdalová.

Obdivuhodné boli vstupy samotnej Bohdalovej, ktorá síce väčšinou sedela na javisku v kráľovskom kresle, ale každý záber na ňu ponúkol etudu. No a keď niečo povedala, tak to stálo za to (monológ o Košiciach pre ženy). Dokonca spievala s Karlom Šípom humornú pieseň o futbale. Nepôsobila starecky, bolo vidno, že má dobré gény. Však Ringo Čech to spresnil: vraj jej v sprche vytrhol tri vlasy a dal ich geneticky preskúmať.

Potvrdilo sa, že je z rodu Přemyslovcov a má reštitučný nárok na Hradčany. Ľudia sa uvoľnili, flám sa vydaril, nikoho z neho nebolela hlava, skôr bránica. A nakoniec Jiřinu symbolicky vystrelili do vesmíru ako kozmonautku. Zaspievali jej k tomu aj Jakub Prachař či Vojta Kotek. Niektorí notorickí spochybňovači sa už síce ozvali, že v programe bola záplava gerontov, ale zabudli dodať, že jarých.

Vypečené Slovensko

Obľúbená relácia pečie celé Slovensko sa dostala na obrazovky už o ôsmej večer na Jednotke RTVS. Na diváka pôsobil tento program skôr vizuálne, než slovom. Vtipu bolo ako vzácneho korenia, ale divákov upútalo to, čo aj inokedy. Človek, ktorý pečie, má svoj pôvab, skrýva tajomstvo. Je to zvláštna rola, ktorá obsahuje jedinečnú pointu – v tomto prípade zákusok. Ten má mať chuť aj formu. Nie je to ľahké a proces prináša aj určité napätie. Na sviatočný večer je to ale málo.

Hlavným silvestrovským programom RTVS bolo... Foto: RTVS
Pecie cele slobensko silvester 2021 Hlavným silvestrovským programom RTVS bolo Pečie celé Slovensko s extra hosťami.

Špeciálna epizóda obľúbeného cyklu priniesla domácku atmosféru, príjemný kontakt so známymi tvárami. Alena Heribanová, Petra Polnišová, Marianna Ďurianová boli pôvabné a pôsobili ako šikovné gazdinky. Škoda, že divák v dokrútkach nemohol nazrieť do ich skutočnej kuchyne, alebo sa dozvedieť, čo varia na sviatky ony. Nezvyklejší bol pohľad na pečúcich mužov – komika Sväťa Malachovského, bubeníka Martina Valihoru a operného speváka Titusza Tóbisza.

Pečie celé Slovensko, aj na Silvestra!

Pozrite si snímky známych hostí silvestrovskej šou o pečení.

Fotogaléria
Na silvestrovské pečenie dohliadali zavedení...
V relácii bola hostkou aj moderátorka Alena...
+2Ako pekár sa predviedol aj bubeník Martin...

Posledný menovaný bol asi pre väčšinu publika novou tvárou, ale aj milým prekvapením. Vniesol do relácie i svojský humor a prejav. Martin Valihora bol nad pekáčom milo neistý, Malachovský pôsobil rozvážne. Všetci vyzerali ako maškrtníci a tvorili sympatický kolektív. Skrátka, obľúbený program je obľúbený program, ale na Silvestra by sa hodila skôr relácia s názvom Vypečené Slovensko, v ktorej by bolo trocha sebareflexie, satiry, postrehov a názorov, lebo nielen vďaka koláčom je človek živý.

Humor bez zábran

Dnes je humoru plný internet, mnohé reálne výroky a činy sú na smiech. O to väčší význam má profesionálny humor, slová vážených osobností, ktoré sa vedia na život pozrieť kriticky ale zároveň láskavo. Tak je to práve u komičky Jřiny Bohdalovej, a tak je to aj v prípad Karla Šípa, ktorý má už roky reláciu Všechnopárty. ČT ju zaradila aj do silvestrovského vysielania a opäť to bolo terno.

Karel Šíp divákov nesklamal ani na Slivestra. Foto: ARCHÍV ČT
Karel Šíp sa na obrazovkách uviedol v 70. rokoch s Jaroslavom Uhlířom. Desať rokov vedie vlastnú talkshow. FOTO ARCHÍV ČT Karel Šíp divákov nesklamal ani na Slivestra.

Hosťami Karla Šípa bol Miroslav Donutil, Josef Náhlovský a Sandra Pogodová. Vďaka fajnovej úrovni relácie si mohli dovoliť aj vtipy na telo, humor na hranici korektnosti, či drsnosti a nikoho neurazili. Ich slová nevyvolávajú agresívne reakcie a to je práve to umenie. Náhlovský napríklad rozprával o svojej metóde ambulantného sexu (,,Po zákroku domov!“), ktorá mu pomáha neviazať sa na žiadnu partnerku. Je v žartovaní priam bez zábran, ale vtipnosť očisťuje, a tak Náhlovského vtipy pôsobia celkom nevinne. Je to majstrovstvo, ktoré treba pestovať.

My sme v tomto roku prišli o Milana Lasicu, zabávačov zostalo veľa, ale na zrelý humor má málokto. Publikum ho však potrebuje ako soľ, je to stimul nálad v spoločnosti, je to urýchlovač myslenia, obrusovač hrán. Humor nastavuje latku všetkého ostatného. Piecť už vieme, vypečme s priemernosťou.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #ČT #Silvester 2021