Holdujete hudbe, káve či vinylovým platniam? Pozrite si dokument

Čo majú spoločné hudba, káva a vinylové platne? Vedia ľudí spájať. Preto si ich vybrali ako tému svojho dokumentárneho filmu tvorcovia z nezávislého filmového štúdia DMFilmProduction. Film nazvali Hudba. Káva. Vinylové platne a každý z účinkujúcich sa spovedá, čo preňho tieto veci znamenajú.

05.01.2022 11:00
jpg 20220104 134928 0000 Foto:
Autori filmu spovedajú Košičanov, ktorí majú záľubu v hudbe a vinylových platniach.
debata

Protagonistami filmu sú zaujímaví Košičania, ľudia, ktorí majú čo povedať o svojich životoch a svojich záľubách. „Ondrej Kandráč (skupina Kandráčovci), mladá kapela Dennyiah z Košíc, známy sprievodca košickou históriou Milan Kolcun, zakladateľ prvého vinylového obchodu Peter Lenek, freestyle DJ 0073 a zakladateľ kaviarne v centre mesta Michal Pisar,“ vyratúva režisér a kameraman Michal Doboš.

Dokument Hudba. Káva. Vinylové platne nakrútili otec s dcérou a považujú ho za za remake svojho pôvodného filmu Hudba. Káva. Vinyl, ktorý vznikol ešte v roku 2017 na Ukrajine. „Chceli sme ukázať, že všetci rovnako milujeme veci, ktoré nás spájajú. Preto oba filmy hovoria aj o tom, že hranica medzi krajinami, jazyk ani vek nezavážia, všetci sme si v niečom podobní. Túto myšlienku sme chceli ukázať,“ hovorí režisérka a producentka Milena Dobošová, rodáčka z ukrajinského Mukačeva so slovenskými koreňmi. Keď to pandemická situácia dovolí, plánujú pokračovať v ďalších variáciách filmu aj v iných krjinách. „Keď nepracujete s fiktívnymi postavami, je dôležité nájsť a cítiť dušu účinkujúcich a ukázať ju,“ dodáva Milena Dobošová.

Autori filmu spovedajú Košičanov, ktorí majú... Foto: DMFilmProduction
Poster Hudba.Kava.Vinylove platne Autori filmu spovedajú Košičanov, ktorí majú záľubu v hudbe a vinylových platniach.

Film rozpráva o záujmoch, denných rituáloch a spomienkach ľudí. Niekto si pamätá príbehy starého otca, keď šetril peniaze na kúpu vinylovej platne, niekto učí deti počúvať hudbu, niekto pije kávu, aby sa prebudil, a iný si viac než chuť či vôňu cení jej spoločenskú funkciu. A pre ďalšieho je káva „nadpôžitok“, ktorý ,mať nemusí.

Vinylové platne pre niekoho znamenajú nostalgiu, pre iného kvalitu, pri ktorej sa nemusíte ponáhľať, a ďalší oceňuje zvuk vinylových platní, ktorý žiadne CD nedosiahne. A hudba? Tá je pre muzikantov súčasťou života, počujú tóny a rytmus aj v bežných zvukoch na ulici. Iní si hudbu doprajú ako relax a podaktorí ju nielen radi počúvajú ale radi si pri nej aj zatancujú. Všetci rozprávajú o celkom bežných veciach a možno práve to padne vhod. Dokument je dostupný na youtube do 9. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #YouTube #káva #vinylová platňa