Zlaté glóbusy: Červené koberce zostali tento rok bez stôp po celebritách

Prenos z odovzdávania filmových a televíznych cien Zlaté glóbusy obvykle pritiahne k obrazovkám priemerne dvadsať miliónov divákov zvedavých na filmové hviezdy vo sviatočnej nálade. Tohto roku to organizátori fanúšikom nedopriali z prostého dôvodu.

10.01.2022 09:42
thequint-2021-12-a612aa07-ee0e-4f2d-aa5e-0d0400... Foto:
Sila psa je najlepšou drámou a autorka filmu Jane Campionová je len treťou ženou v histórii udeľovania Zlatých glóbusov, ktorej udelili cenu za najlepšiu réžiu.
debata

Stanica NBC – ktorá prenos vysiela pravidelne od roku 1996 – s organizáciou udeľujúcou glóbusy nepodpísala zmluvu a filmárska obec na červený koberec odmietla prísť. Bojkot 79. vydania cien tak spôsobil, že víťazov vyhlásili prostredníctvom sociálnej siete a sošku si nikto z ocenených neprebral osobne.

Zmena sa neudeje z roka na rok

Tiež sa pýtate, čo sa to v tom Hollywoode deje? Zlaté glóbusy udeľuje Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov (HFPA), ktorá bola obvinená z korupcie, elitárstva a z rasizmu. S mnohými odhaleniami prišli novinári z periodika Los Angeles Times pred dvoma rokmi a jedným z nich bolo, že asociácia nemá medzi sebou jediného člena afroamerického či karibského pôvodu. HFPA sa to snažila promptne napraviť reformou.

Počas nasledujúcich osemnástich mesiacov od prevalenia skutočností si dala za cieľ naverbovať 50 percent členov inej ako bielej farby pleti. Na to však veľkí hollywoodski hráči (vrátane štúdií Warner Bros, HBO, Amazon či Netflix) zareagovali prísne. Odmietli spoluprácu s HFPA, pokiaľ nedôjde k zmysluplnejším a viditeľným zmenám v štruktúre a politike jej fungovania. Stanica NBC odmietla v roku 2022 vysielať galavečer, pretože vedenie si myslí, že na zmenu nestačí pár mesiacov. Ak bude všetko s kostolným poriadkom, šou sa vráti na obrazovky v budúcom roku.

Najlepší sú Campionová a Spielberg

Najlepšou drámou večera a vlaňajšieho roka sa podľa hlasovania zahraničných novinárov stala westernová noir dráma Sila psa ocenená za réžiu už po premiére na festivale v Benátkach. Novozélanďanka Jane Campionová získala Zlatý glóbus aj pre najlepšie zvládnutú réžiu a je len treťou ocenenou ženou v histórii Zlatých glóbusov.

Držiteľka troch Oscarov za drámu Piano (1993) sa už od počiatku svojej filmovej kariéry stretá s priazňou kritiky. Okrem ocenenia za najlepší krátky film z MFF Cannes (Peel, 1982) má cenu z Berlinale (Anjel pri mojom stole, 1990).

V centre jej pozornosti sú svojhlavé ženské hrdinky, poctivá psychologizácia a podmanivá emocionalita. Filmom Sila psa sa Campionová vrátila k filmu po dvanástich rokoch a hlavné úlohy zverila do rúk Benedictovi Cumberbatchovi a Kirsten Dunstovej. Herec sa musel napríklad naučiť, ako vykastrovať býka, vyžadovala to postava maskulínneho despotu Phila. Vo filmovom príbehu bojuje najmä proti Dunstovej. Jej postava Rose je vdova a so synom slúži Philovej kovbojskej skupine. Napokon sa aj vydá za Philovho brata. Ten sa s tým nedokáže stotožniť a z toho vyplývajú problémy.

Najlepším muzikálom alebo komédiou je remake klasiky West Side Story hollywoodskeho barda Stevena Spielberga. Príbeh azda tisíc ráz reinterpretovaného broadwayského muzikálu o láske zápasiacej s predsudkami okolia z roku 1957, zdá sa, stále nevyšiel z módy. Prvý film West Side Story získal v roku 1961 desať Oscarov, čo bolo pre žáner muzikál nebývalé a stále je. Nepokoril ho ani svojho času najoslavovanejší muzikál La La Land Damiena Chazelleho. Spielberg a scenárista Tony Kushner boli voči predlohe submisívni. Ostatne Spielberg je vo všetkých aspektoch klasikom a rovnako klasická je látka jeho – tromi glóbusmi – oceneného remake. West Side Story premietali pred lockdownom v našich kinách a najlepšiu drámu Sila psa možno vidieť na streamovacej platforme Netflix.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlaté glóbusy #Jane Campion #West Side Story