Kino Lumière otvorí v piatok, pokračovať budú aj online projekcie Kina doma

Kino Lumière otvorí svoje kinosály v piatok 14. januára aj s technologickou novinkou, ktorú ocenia predovšetkým sluchovo znevýhodnení návštevníci a návštevníčky.

13.01.2022 10:29
Cenzorka - film Foto:
Diváci sa môžu tešiť aj na oceňovanú Cenzorku.
debata

Dramaturgovia do programu zaradili tituly, ktoré vstúpili do distribúcie tesne pred jesenným lockdownom, najlepšie slovenské filmy podľa mesačníka Film.sk aj aktuálne ocenené európske filmy. Online Kino doma bude pokračovať denne jednou projekciou.

V prvý deň premietania Kino Lumière uvedie osem filmov, medzi nimi sa premietne nový film filmového vizionára Wesa Andersona Francúzska depeša: Liberty, Kansas Evening Sun (2021), ktorého úspešnú distribučnú cestu na jeseň prerušil lockdown.

K takýmto filmom patrí aj najlepší film roka podľa Európskej filmovej akadémie Quo Vadis, Aida? (2020) Jasmily Zbanić o srebrenickej masakre. Z noviniek kino uvedie Klan Gucci (2021) Ridleyho Scotta, inšpirovaný skutočným príbehom impéria talianskeho módneho domu, alebo drámu U Petrovcov zúri chrípka (2021) ruského režiséra Kirilla Serebrennikova, označovanú ako halucinačné blúdenie po postsovietskom Rus­ku.

Počas prvého víkendu diváci v Kine Lumière uvidia aj tri najlepšie slovenské filmy podľa mesačníka o filmovom dianí na Slovensku Film.sk. V ankete, ktorú mesačník pravidelne zverejňuje od roku 2009, slovenskí filmoví vedci, historici, kritici a publicisti hodnotia domáce celovečerné filmy, odpremiérované v príslušnom roku v kinách.

V rebríčku TOP3 za uplynulý rok sa spomedzi šestnástich titulov najvyššie umiestnila oceňovaná dráma Cenzorka (2021) Petra Kerekesa, s úspechom uvádzaná na zahraničných festivaloch. Trojicu najlepšie hodnotených titulov ďalej tvoria dokumentárna esej Čiary (2021) Barbory Sliepkovej a dokument Biela na bielej (2020) Viery Čákanyovej, oba ocenené na jihlavskom festivale dokumentárnych filmov.

Virtuálna kinosála Slovenského filmového ústavu – Kino doma svoj program neruší, naďalej bude uvádzať jednu projekciu denne. Program tvoria projekcie slovenských filmov spojené s diskusiou, ale aj cyklus Príbehy umenia, filmy pre deti a Filmotéka online, ktorá do virtuálneho priestoru vstúpila len skraja roka 2022 a patrí jej pondelkový večer.

V najbližších dňoch sa online na www.kino-doma.sk premietne Muž so zajačími ušami (2020), ostatný celovečerný film Martina Šulíka, a nový film Pavla Barabáša Dhaulágirí je môj Everest (2021) o Zoltánovi Demjánovi, ktorému prvovýstup na osemtisícovku Dhaulágirí zmenil život. Po skončení oboch filmov sa uskutočnia diskusie s tvorcami.

Kino Lumière v piatok 14. januára otvára pri dodržaní všetkých protipandemických nariadení v režime OP, do priestorov kina je možné vstúpiť len s respirátorom FFP2 a preukázať sa potvrdením o očkovaní alebo o prekonaní ochorenia covid 19 v priebehu posledných 180 dní. V kinosálach K2, K3, K4 je sedenie možné v plnej kapacite, v kinosále K1 v kapacite do 100 divákov, vstupenky je najvhodnejšie zakúpiť si online.

V kinosále K1 je novinkou indukčná slučka, ktorá umožňuje zúčastniť sa na projekciách aj sluchovo znevýhodneným divákom. „Veľmi sa tešíme, že v tomto období marazmu sa nám podarilo zrealizovať čosi pozitívne, a tým je vybavenie kinosály K1 indukčnou slučkou,“ hovorí manažérka Kina Lumière Zita Hosszúová.

„Osobám, ktoré používajú načúvací prístroj, výrazne zvyšuje kvalitu audiovizuálneho zážitku v kine. Pre nás je táto technologická úprava dôležitým krokom v našej snahe sprístupňovať audiovizuálnu kultúru znevýhodneným skupinám obyvateľstva, v tomto prípade konkrétne sluchovo znevýhodneným ľuďom.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Kino Lumiere