Režisér Dominik György získal cenu na festivale filmov o ochrane detí. Pozrite si trailer jeho drámy Dotýkání

Slovenský filmový režisér a scenárista, absolvent pražskej FAMU Dominik György získal na minuloročnom francúzskom festivale filmov o ochrane detí International Children Care Film ocenenie za film Dotýkání.

14.01.2022 09:00
dominik gyorgy Foto:
Záber z filmu Dotíkaní.
debata (1)

„Toto ocenenie vnímam s veľkou pokorou ako zadosťučinenie za roky práce v oblasti kinematografie a takisto ochrany detí, na ktorej účel tento film slúži od svojho vzniku. Je mi veľkou cťou, že som na tomto festivale mohol byť čestným reprezentantom slovenskej kinematografie,“ uviedol György.

Cenu za najlepší film festivalu odovzdal Györgymu slovenský veľvyslanec vo Francúzsku Igor Slobodník na ceremónii na pôde slovenského veľvyslanectva v Paríži.

Dej filmovej drámy Dotýkání sa odohráva v 80. rokoch minulého storočia v Československu a sústreďuje sa na kontroverznú a tabuizovanú tému súrodeneckého incestu. Protagonistami sú dvaja bratia a ich vzájomné sexuálne sebaobjavovanie v ranom veku.

Slovenský režisér uviedol, že na ocenení si najviac váži jeho „odkaz a posolstvo, ktoré nesie, a to je ochrana detí a ich duševného zdravia v čase dospievania a prvých sexuálnych skúseností“.

Film Ďalšia sa venuje problematike interupcií a ženských práv.

„Som nesmierne rád, že svet a spoločnosť sa začali otvárať po dlhých desaťročiach – ak nie stáročiach ticha – mnohým tabuizovaným spoločenským témam,“ uviedol György.

Režisér Dominik György získal ocenenie na... Foto: Archív Dominika Györgyho
Processed with VSCO with g3 preset Režisér Dominik György získal ocenenie na festivale filmov zameraných na ochranu detí za film Dotýkaní.

Dominik György pochádza z Veľkého Krtíša, po prvý raz chytil kameru do rúk ako 9-ročný. Réžiu vyštudoval na Akadémii múzických umení v Prahe. Jeho filmy v roku 2021 premietali na vyše dvadsiatich medzinárodných filmových festivaloch po celkom svete – napríklad v Taliansku, Japonsku, či Spojených štátoch –, pričom na mnohých z nich získal aj ocenenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #FAMU