Recenzia: Rozlúčka so strašidelným hotelom

V záverečnej časti príbehu o veselých príšerkách sa tvorcovia vrátili k svojim koreňom a k tomu, čo robilo tento animák výnimočným. Od predchádzajúceho dielu, ktorý bol veľkým sklamaním, ide o výrazný posun k lepšiemu. Až je človeku smutno, že sa Hotel Transylvánia končí.

20.01.2022 14:00
hotel-transylvania-4-streaming-amazon Foto:
Chlapec Johnny (vpravo) sa zmení na draka, čo následne vyvolá sériu nevyspytateľných udalostí.
debata

Snímka sa začína veľkolepou oslavou výročia existencie hotela. V rámci nej plánuje Dracula odovzdať hotel do rúk svojej dcéry Mavis – nepočíta však s tým, že rovnako bude patriť aj jeho švagrovi Johnnymu. Aj napriek tomu, čím všetkým si už spolu preskákali, mu Dracula ešte stále tak úplne nedôveruje a nepovažuje ho za plnohodnotného člena rodiny.

Kvôli tomu dôjde k niekoľkým nedorozumeniam, ktoré vyvrcholia tým, že sa z Johnnyho stane monštrum, konkrétne niečo ako drak. Strašidlá sa, naopak, zmenia na ľudí – z Frankensteina je fešák, neviditeľný muž Griffin je poloplešivý ryšavec, múmia Murray drobučký starec a vlkolak Wayne taký obyčajný chlapík v strednom veku. Najvtipnejšia transformácia je tá Blobbyho, ktorý sa premení na želatínu.

Drac a Johnny sa vydajú na dobrodružnú cestu za krištáľom, ktorý by ich mal zmeniť späť. Johnny je, ako vždy, neuveriteľný dobrák, ktorý sa na všetko pozerá z tej lepšej stránky, a ktorý je ochotný obetovať čokoľvek, aby ho jeho svokor bral ako člena rodiny. Drac postupne pocíti hĺbku ich puta, ale aj to, že byť človekom naozaj nie je ľahké. Humorné situácie, v ktorých sa táto dvojka často ocitá, sú základným pilierom celej série Hotelu Transylvánia. To je to, čo divákom chýbalo už od prvého pokračovania – chvalabohu, že sme sa dočkali.

Francúzska depeša Čítajte viac Nový film Wesa Andersona Francúzska depeša: Nevyspytateľný život novinárov

Na druhej strane sa preto ostatným postavám dostáva málo priestoru, menovite Dracovej priateľke Ericke (čo je skôr pozitívom) a Dennisovi, synovi Johnnyho a Mavis. To sa ale tvorcom naozaj vyčítať nedá, najmä keď film trvá len hodinu a 27 minút. To je celkom krátky čas na to, aby sa podarilo využiť všetky postavy naplno.

Hotel Transylvánia: Transformánia je sľubným, zábavným, a predovšetkým hrejivým animákom pre deti i dospelých. Nechýba humor ani morálne posolstvo, ktoré hovorí predovšetkým o prehnaných očakávaniach, vynaložených obetiach a priateľstve. Ak chce človek zájsť na pochmúrnejšie miesta, môže sa zamyslieť nad tým, čo bude, keď Johnny začne starnúť, zatiaľ čo jeho žena a syn zostanú nehybní v čase. Našťastie to nie je Súmrak, takže podobné myšlienky radšej prenecháme melancholikom. A keďže Johnny nás naučil vidieť vo všetkom to najlepšie, budeme dúfať, že sa jedného dňa dočkáme ďalšieho pokračovania – či už filmového, alebo seriálového.

HODNOTENIE PRAVDY: 4/5
Hotel Transylvánia: Transformánia/USA 2022
réžia: Derek Drymon, Jennifer Kluska
hrajú: Andy Samberg, Selena Gomez, Kathryn Hahn, Jim Gaffigan, Steve Buscemi, Molly Shannon
 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Selena Gomes #Hotel Transylvania 2 #Steve Buscemi #Hotel Transylvánia 3: Strašidelná dovolenka