Herec a režisér Terry Jones by sa dožil 80 rokov

Len máloktorého mužského herca preslávili ženské úlohy. Britský herec a režisér Terry Jones to dokázal. Bol jedným zo šiestich členov komediálnej skupiny Monty Python. V utorok 1. februára by sa komik a filmový tvorca Terry Jones dožil osemdesiatky.

01.02.2022 07:00
Terry Jones Foto:
Komik, scenárista a režisér Terry Jones.
debata

Jonesove kreácie v podobe upišťaných jednoduchých ženičiek a tetiek divákov rozosmievajú dodnes. Účinkoval vo všetkých 45 epizódach legendárnej britskej televíznej šou Monty Python's Flying Circus. Ako scenárista a režisér sa podpísal aj pod celovečerné filmy vychádzajúce z „montypythonovskej“ poetiky.

Terry Jones sa narodil 1. februára 1942 vo waleskom mestečku Colwyn Bay. Keď mal štyri a pol roka, presťahovala sa jeho rodina do Anglicka. Vyštudoval angličtinu na Oxfordskej univerzite, kde sa stretol so spolužiakom Michaelom Palinom. Oboch spájal záujem o divadlo, vystupovali spoločne v Oxforskej revue založenej v 50. rokoch 20. storočia na univerzitnej pôde.

Obaja začali v BBC písať scénky pre zábavný program The Frost Report, neskôr spolupracovali na detskom programe Do Not Adjust Your Set (Nekrúťte gombíkmi), na ktorom sa podieľal aj ich neskorší kolega Eric Idle, a tiež Američan Terry Gilliam ako autor animácií. Svoje tvorivé sily spojili s Johnom Cleesom a Grahamom Chapmanom, ktorí už v tom čase pracovali pre BBC. Tak sa zrodila komediálna skupina Monty Python.

MONTHY PYTHON - takto začínali... Foto: Profimedia
MONTHY PYTHON MONTHY PYTHON - takto začínali...

Šestica v zložení John Cleese, Graham Chapman, Michael Palin, Terry Jones, Eric Idle a Terry Gilliam sa stretla 11. mája 1969 v kašmírskej reštaurácii v londýnskej štvrti Hempstead. Odtiaľ sa umelci vydali do neďalekého Cleesovho bytu, aby mohli pokračovať v diskusii a v zakladaní zoskupenia, ktoré sa zapísalo do dejín televíznej zábavy aj filmového umenia svojím čiernym, absurdným, no zároveň intelektuálnym humorom.

Terry Jones monty python Čítajte viac Zosnulý herec Jones z Monty Python daroval svoj mozog vede

Prvý raz bomba skečov plných slovných hračiek, paródií a „uletených“ animácií explodovala v nedeľu 5. októbra 1969. Krátko pred 23. hodinou vo vysielaní BBC prvý raz zaznela okrídlená veta: „And now for something completely diferent.“ (A teraz o niečom úplne inom.) Práve Terry Jones bol súčasťou znelky ako nahý hráč na organ.

MONTHY PYTHON - takto oslavovali 40. výročie... Foto: Profimedia
MONTHY PYTHON MONTHY PYTHON - takto oslavovali 40. výročie svojho vzniku.

Začala sa písať história jedného z najznámejších a najexcentrickejších zábavných programov, britskej televíznej šou Monty Python's Flying Circus. V rokoch 1969 – 1974 vznikli štyri série obsahujúce dokopy 45 polhodinových epizód. V nich Jones aj naďalej tvoril scénky predovšetkým so svojim priateľom Palinom. Práve Jones bol podľa Palina tým, kto skupinu posúval dopredu. Často sa hádali s Cleesom, pretože Jones všetko prežíval emotívne, kým Cleese skôr intelektom. Členovia skupiny však ostali napriek tomu priateľmi.

MONTHY PYTHON Čítajte viac Monty Pythonov lietajúci cirkus má päťdesiat!

Aj po konci pravidelných televíznych programov pokračovali Monty Python v nakrúcaní celovečerných filmov. Terry Jones sa ako scenárista aj ako režisér podpísal pod snímky Monty Python a Svätý Grál (Monty Python and the Holy Grail, 1975), Život Briana (Life of Brian, 1979), či Monty Python: Zmysel života (Monty Python's: The Meaning of Life, 1983). Film o zmysle života, v ktorom Jones stvárnil nezabudnuteľnú postavu dáviaceho pána Creosota, získal zvláštnu cenu poroty na festivale v Cannes.

Monty Python: The Funniest Joke in the World

Terry Jones sa však venoval aj vlastným divadelným a filmovým projektom, ku ktorým patrila komédia Personal Services (1987), Erik Viking (1989) a rozprávka Žabiakove dobrodružstvá (The Wind in the Willows, 1996). Písal rozprávkové knihy a svoju lásku k histórii i obdobiu stredoveku prejavil aj pri tvorbe dokumentárneho seriálu Stredoveké osudy Terryho Jonesa.

Jones bol ženatý a mal dve deti. Nemohol chýbať ani na príležitostných živých vystúpeniach Monty Python posledné sa odohralo v roku 2014. O rok neskôr Jonesovi diagnostikovali demenciu, ktorá zasiahla jeho mozog. Diagnózu však niesol veľmi statočne. „Vedel presne, čo ho zasiahlo, a chcel sa o tieto vedomosti podeliť s ostatnými,“ povedal jeho priateľ Palin.

debata chyba
Viac na túto tému: #Monthy Python