Fragmenty milostného diskurzu z Bergmanovho ostrova

Aj pre vás je komplikovaná persóna Ingmara Bergmana stále fascinujúca? Jeho milovaný švédsky ostrov Farö je dnes lákavou turistickou atrakciou aj vďaka jednému z najvýznamnejších svetových filmárov, ktorý tu žil a tvoril viac ako štyridsať rokov.

02.02.2022 09:00
Bergmanov ostrov - film Foto:
Hlavných hrdinov stvárňujú Vicky Krieps a Tim Roth.
debata

Zvedavci, ktorí chcú rozlúsknuť túto zložitú osobnosť prostredníctvom jeho filmov či vŕtaním sa v jeho rozporných vzťahoch, tak môžu o Bergmanovi uvažovať napríklad počas celodenného výletu po ostrove. Nie, obskúrne Big Bergman Safari nie je atrakcia, ktorú vymyslela pre film Bergman Island – Bergmanov ostrov jeho autorka Mia Hansen-Love. V jej filmoch sa postavy často ocitajú v pozícii turistov či výletníkov a tak je to aj v jej divácky lákavej novinke.

Bergmanov ostrov je jedným z najočakávanejších filmov vlaňajška a figuruje aj v oscarovom dlhom zozname nominantov na najlepší film roka. Prečo však šikovne vytvorený ľúbostný motív, téma prekonávania tvorivej krízy a kulisy vpísané do histórie filmu nestačia na to, aby bol Bergmanov ostrov viac ako pohľadnicou z "jeho” ostrova?

Hansen-Love už zašla hlbšie

Na Bergmanov zasľúbený ostrov prichádza dvojica filmárov Chris (Vicky Kriepsová) a Tony (Tim Roth), aby tu, podobne ako mnoho ďalších tvorcov pred nimi, našli nové podnety. V objatí švédskej krajiny, zaujatí mýtmi i faktami o Bergmanovi, ale predovšetkým v područí vlastných tvorivých napätí kryštalizuje rozprávanie o láske a profesii umelca.

Mia Hansen-Love je etablovaná ako rozprávačka so sklonom mapovať prostú realitu. Všíma si prvky, ktoré človeka zásadným spôsobom formujú, teda predovšetkým vzťahy medzi najbližšími. Ľúbostné, manželské aj rodičovské. V predošlých filmoch ako Otec mojich detí, Začať odznova, Maya či v dráme Prvá láska plynie príbeh v ležérnom toku skutočného života. Režisérku zaujímajú akoby hluché, na prvý pohľad obyčajné momenty.

Trailer k filmu.

V Bergmanovom ostrove stavila Mia Hansen-Love na hravú scenáristickú konštrukciu. Použila fikčné metarozprávanie v rozprávaní, prekvapujúcu pointu a odvážne experimentuje aj s náhodou. Na prvý pohľad šikovný trik, ktorý drží pozornosť publika, sa však vo výsledku stáva manipulatívnou fabulou, ktorá vyzdvihuje lacné ľúbostné klišé. Do hĺbky ľudskej duše tentoraz preniká len sťažka.

A práve to býva dominantou jej filmov o vzťahoch a nepredvídateľnosti ľudského bytia. V Bergmanovom ostrove sa vyhýba hĺbkovej štúdii existenciálnych otázok bez odpovedí a jej rozprávanie o láske je len náčrtom ľúbostných avantúr. Okrem zvodných obrázkov a sviežej ladnosti, s akou pristupuje k písaniu aj k réžii výborne zvolených hercov, je film zabudnuteľný ako sex na jednu noc.

Na lásku zabudnite

Bergmanov ostrov rozpráva o láske, no v presýtení svojimi vlastnými slovami sa o pravú lásku oberá. Stroho a klišéovito ju konštatuje, kričí jej zúfalstvo, márnomyseľnosť, naliehavosť aj ochabnutosť, no namiesto toho, aby príbeh odkryl podstatu témy, je len suchopárnym vymenovaním variácií ľúbostného dialógu. Mnohé z jeho figurálnych prejavov už vymenoval Roland Barthes v eseji Fragmenty ľúbostného diskurzu zameranej na literárne diela s ľúbostnou tematikou. Aj on si držal ironický nadhľad a zhrnul celú plejádu trópov opakujúcich sa od počiatku rozprávania o láske.

Finch - zdroj foto Apple TV Čítajte viac Recenzia: Robotický opatrovateľ psa

Podobnú metódu badať v Bergmanovom ostrove. No tento film je len ďalšou variáciou príbehu o nenaplnenej láske a v druhom pláne o láske, kde partnerský vzťah skúšajú roky spolužitia v rutine. Na rozdiel od poctivých charakterových štúdií v drámach Otec mojich detí, Prvá láska či Začať odznova tu postavy vejú vo vetre ako papierové makety skutočného sveta. Zámerným scudzovacím efektom je sprítomnenie sa Hansen-Love ako filmárky-rozprávačky.

Sympatická je komika, ktorou svojich skúšaných hrdinov v objatí náhody obdarila, no aj napriek tomu je Bergmanov ostrov tuctovou ľúbostnou komédiou. Rozuzlenie má v rukách deus ex machina a veru kreatívny proces písania tiež prebieha metódou posúvania pešiakov na hernom poli. Bystrejší diváci a diváčky však nájdu zadosťučinenie pri odhaľovaní odkazov na Bergmanove diela.

HODNOTENIE 3,5 z piatich hviezdičiek

Bergman Island / Francúzsko, Belgicko, Nemecko, Švédsko, 2021/ scenár a réžia: Mia Hansen-Love/ hrajú: Vicky Krieps, Tim Roth, Mia Wasikowska, Anders Danielsen Lie a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #filmová recenzia #Ingmar Bergman #Mia Hansen-Love