Bohatý február v kinách

Na aké filmové novinky sa môžete tento mesiac tešiť?

04.02.2022 06:00
Ulička nočných môr Foto:
Jednou z noviniek je aj Ulička nočných môr, v ktorej hrajú Cate Blanchett či Bradley Cooper.
debata

Ulička nočných môr, 3. február

Režisér Guillermo del Toro, známy filmami ako Panov labyrint či Podoba vody, prichádza s novým spracovaním filmu z roku 1947. Ulička nočných môr, ktorej pôvodnú verziu natočili podľa rovnomenného románu, stojí na pomedzí sexy trileru a drámy. Stanton Carlisle (Bradley Cooper), je charizmatickým, no nešťastným mužom. Na kočovnom karnevale upúta pozornosť jasnovidky Zeene (Toni Collette) a jej manžela Peta (David Strathairn).

Video

Vďaka nim získa možnosť premeniť svoj dovtedy mizerný život na taký, ktorý sa oplatí žiť. Svoje novonadobudnuté schopnosti však čoskoro zneužije na to, aby ovládol bohatú elitu newyorskej spoločnosti 40. rokov. Ulička nočných môr zaznamenáva príbeh o vzostupe a páde ambiciózneho podvodníka a ukazuje, ako môže chamtivosť zviesť zlomeného človeka k úplnej strate morálky. Snímka je plná intríg, podvodov, žiadostivosti, manipulácie a zvádzania.

King's Man: Prvá misia, 10. február

V poradí tretie pokračovanie filmovej série s názvom King's Man: Prvá misia sa od svojich predchodcov líši tým, že ide o prequel. Nasledovník snímok Kingsman: Tajná služba a Kingsman: Zlatý kruh odkrýva počiatky prvej nezávislej britskej spravodajskej agentúry, ktorej agenti majú veľmi svojský štýl. Najhorší tyrani a zločinci sa zhromažďujú s cieľom zosnovať 1. svetovú vojnu, aby s jej pomocou vyhladili milióny nevinných ľudí.

Video
Trailer k filmu King's Man: Prvá misia.

Hlavný hrdina Orlando (Ralph Fiennes) tak musí pretekať s časom, aby zabránil najhoršiemu. Vo filme, ktorý režíruje Matthew Vaughn, účinkujú tiež Gemma Artertonová, Rhys Ifans, Matthew Goode či Tom Hollander. Tvorcovia pôvodne uvažovali aj o obsadení Nicolasa Cagea, Brada Pitta či Rachel Weiszovej. Film sa natáčal v talianskom Turíne. Zaujímavosťou je, že v snímke sa objaví aj postava legendárneho ruského mystika Rasputina. V USA vyšiel King's Man: Prvá misia v deň narodenín Ralpha Fiennesa.

Vezmi si ma, 10. február

Moderný ľúbostný príbeh Vezmi si ma hovorí o celebritách, manželstve a sociálnych sieťach. V hlavných úlohách sa predstaví Jennifer Lopez ako Kat Valdez, jedna z najslávnejších speváčok na svete, a Owen Wilson ako Charlie, plachý učiteľ matematiky. Keď sa Kat na svadbe dozvie, že jej budúci manžel Bastian (Maluma) jej bol neverný, rozhodne sa vydať za Charlieho, cudzinca v dave.

Video
Trailer k filmu Vezmi si ma.

Môže to takým rozdielnym ľuďom klapať? V snímke tiež účinkuje Sarah Silvermanová, Chloe Colemanová, Jimmy Fallon či John Bradley. Film je inšpirovaný rovnomenným komiksom, ktorý bol pôvodne vydaný na internete. O réžiu sa postarala Kat Coirová, ktorá okrem iného pracuje aj na seriáli MCU s názvom She-Hulk.

Smrť na Níle, 17. február

Dlhoočakávané pokračovanie novej filmovej série o Herculovi Poirotovi je konečne tu. Po tom, čo belgický vyšetrovateľ úspešne vyriešil záhadu vraždy v Orient Expresse, sa ponára do ďalšieho prípadu. Egyptská dovolenka, ktorú Poirot trávi na riečnom parníku, sa zmení na pátranie po vrahovi. Opäť nás čaká strhujúca zápletka, viacero zvratov a napokon aj šokujúce rozuzlenie. V hlavnej úlohe znovu zažiari Kenneth Branagh, ktorý snímku zároveň režíruje. Okrem neho uvidíme Toma Batemana, Annette Beningovú, Russella Branda, Gal Gadotovú, Armieho Hammera, Rose Leslie, Jennifer Saundersovú či Letitiu Wrightovú.

Video
Trailer k filmu Smrť na Níle.

Film je nakrútený podľa rovnomenného románu Agathy Christie z roku 1937, ktorý do podoby scenára adaptoval Michael Green. Na produkcii filmu sa okrem Kennetha Branagha podieľal tiež významný režisér Ridley Scott. Natáčalo sa v Anglicku a Maroku. Tvorcovia pracovali s rozpočtom 90 miliónov dolárov. Pôvodne mala mať snímka premiéru už v decembri 2020, ale pre pandémiu ju museli presunúť. Podľa Branagha by mohli vzniknúť aj ďalšie pokračovania, ktoré by vytvorili filmový vesmír adaptácií románov Agathy Christie.

Veľký červený pes Clifford, 17. február

Emily (Darby Camp) nastúpila na novú školu, kde svojim spolužiakom pripadá divná. Ľahké to nemá ani doma, pretože jej mama je na služobnej ceste, preto sa o ňu musí starať nezodpovedný strýko Casey (Jack Whitehall). Ten priťahuje katastrofy ako magnet. Jedného dňa však Emily počas cesty do školy zablúdi do stanu nezvyčajného chovateľa zvierat pána Birdwella (John Cleesa), kde jej učaruje červené šteniatko. Mama by jej však nedovolila mať domáce zvieratko, preto sa rozhodne nevziať si ho. Šteniatku je to však jedno – vlezie Emily do tašky bez toho, že by o tom dievča vedelo.

Trailer k filmu Veľký červený pes Clifford.

Keď ho Emily doma nájde, zhrozí sa a chce ho vrátiť, ale už je neskoro – psík, ktorému dá meno Clifford, narastie do obrovských rozmerov. Pán Birdwell aj so svojím stanom zmizol, a tak Emily nemá na výber – musí sa o Clifforda postarať sama. Zažije s ním jedno veľké dobrodružstvo. Komédia, ktorú režíruje Walt Becker, je adaptáciou rovnomennej populárnej detskej knihy od Normana Birdwella. „Od prvej stránky scenára som mal pocit, že čítam príbeh podobný príbehu E. T. Mimozemšťana,“ hovorí Becker.

Myši patria do neba, 24. február

Šupito je myška, ktorá sa všetkých okolo seba snaží neustále presviedčať, že je najodvážnejšou na svete a neexistuje nič, čo by jej dokázalo nahnať strach. Opak je však pravdou – vystrašiť ju dokáže čokoľvek, čo sa okolo nej mihne. Túži byť taká odvážna ako jej otec, ktorý kedysi obetoval vlastný život, aby sa postavil desivému lišiakovi a ochránil tak ostatných obyvateľov lesa. Aj napriek tomu, že neprežil, sa stal hrdinom, na ktorého všetci s láskou a obdivom spomínajú. Šupito si preto predsavzala, že podnikne odvážny kúsok – vytrhne pár chĺpkov z kožucha lišiaka Bielobruška.

Trailer k filmu Myši patria do neba.

Všetko sa však zvrtne a naháňačka, ktorá nasleduje po nevydarenom kúsku, sa obom stane osudnou. Spoločne sa dostanú do zvieracieho neba. Tam zažijú bok po boku rôzne dobrodružstvá, ktoré ich napokon zblížia natoľko, že sa z nich stanú priatelia. Na konci putovania ich čaká veľké prekvapenie.

Belfast, 24. február

Okrem toho, že si zahral hlavnú postavu vo filme Smrť na Níle, ktorý sám režíroval, stihol Kenneth Branagh natočiť aj Belfast. Ide o snímku, ktorú inšpirovalo jeho detstvo v severoírskom Belfaste. Hlavným hrdinom je deväťročný chlapec Buddy (Jude Hill), ktorý má pocit, že mu patrí celý svet. Ten je však obmedzený len na ulice rodného Belfastu, kde prežíva chlapčenské dobrodružstvá, ale aj prvú lásku. Zázemie mu vytvára milujúca mama (Caitriona Balfe) s otcom (Jamie Dornan), ale aj starí rodičia (Judi Dench a Ciarán Hinds), ktorí sú tu preňho, keď to najviac potrebuje. Stabilitu jeho pokojného detského života však čoskoro narušia sociálne a náboženské konflikty, ktoré sa valia na Belfast.

Trailer k filmu Belfast.

„Je to síce príbeh inšpirovaný mojím detstvom, ale zároveň prináša všeobecnú tému dospievania, rozpráva o tom okamihu, keď dieťa stratí svoju nevinnosť a urobí prvý krok smerom k dospelosti,“ vysvetľuje režisér Kenneth Branagh. Snímka získala sedem nominácií na Zlatý glóbus, Cenu divákov z festivalu v Toronte a predpokladá sa, že bude nominovaná aj na niekoľko Oscarov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #kino #filmové novinky