Najviac želiezok v oscarovom ohni má Jane Campionová

Americká Akadémia filmových umení a vied v utorok zverejnila nominácie 94. ročníka odovzdávania najnablýskanejších filmových cien na svete. Kto za vlaňajší rok Oscary získa, sa dozvieme 27. marca.

08.02.2022 16:12
thequint-2021-12-a612aa07-ee0e-4f2d-aa5e-0d0400... Foto:
Dráma Sila psa môže priniesť jeho tvorcom až dvanásť cien.
debata

Omikron-neomikron, slávnostný ceremoniál bude, na rozdiel od Zlatých glóbusov, ktoré filmový svet vrátane ich pravidelného televízneho vysielateľa – pre ich problematickú vnútornú politiku nedávno odignoroval. Oscar na rozdiel od Glóbusov svoju reputáciu „bieleho a mužského ocenenia“ napráva.

Jedným z najoceňovanejších (aj napreceňovanejších) filmov vlaňajška je bez debaty Sila psa Jane Campionovej a akademici to len potvrdili. Campionová už stihla získať Zlatý glóbus pre najlepšiu drámu aj réžiu. Westernová noir romanca je nominovaná na dvanásť cien. Campionová sa o oscarovú sošku uchádza už druhýkrát ako vôbec prvá žena, ktorej sa podarilo dostať medzi najlepších viac ako raz. Za film Piano získala v roku 1993 tri Oscary. Silou psa sa vrátila k filmu po dvanástich rokoch, vznikol v koprodukcii so spoločnosťou Netflix, a práve na ich on-line platforme ho možno aj vidieť.

Adaptácia sci-fi opusu Franka Herberta Duna spĺňa v rukách kanadského filmára Denisa Villeneuvea všetky parametre megakina a desiatka nominácií je len vyústením snažení jeho filmového tímu. Prvý z troch plánovaných filmov zaviedol postavy i publikum do pieskovej púštnej krajiny, ktorá čaká na svojho spasiteľa. Legenda predpovedá, že sa ním stane Paul Atreides, stvárnený hereckou hviezdou najmladšej generácie Timothéem Chalametom. Snáď oscarový úspech dopomôže nekompromisnému Villeneuveovi k získaniu dostatočných financií na dokončenie výpravnej ságy.

Už 24. februára sa do našich kín dostane film o dospievaní a rozlúčke s detstvom Belfast. Čiastočne autobiografická dráma zo 60. rokov v čiernobielom šate Kennetha Branagha je bez väčších prekvapení v desiatke najlepších filmov vlaňajška. Rodák z írskeho Belfastu začínal ako divadelník a herec a na Oscara bol nominovaný už niekoľkokrát. Za adaptovaný scenár takmer štvorhodinovej drámy Hamlet v roku 1997, aj za shakespearovku Henrich V. v roku 1990. Vtedy jeho filmový tím zinkasoval zlatú sošku za kostýmy.

Ďalšou ženou, ktorá sa uchádza o Oscara pre najlepší film roka so snímkou Coda (V rytme srdca), je Američanka Siân Hederová. Rodinnú drámu o dospievajúcej a spievajúcej Ruby, ktorá je sprostredkovateľom so svetom počujúcich pre svojho brata a rodičov, možno vidieť na Netflixe. Ruby je jediná, kto z rodiny počuje, a ocitá sa pred ťažkou voľbou. Nasledovať svoje srdce a zostať lojálna s príbuznými alebo nasledovať svoju budúcnosť a venovať sa spevu. Coda je remakeom francúzskeho filmu z roku 2014 La Famille Belier a na rozdiel od pôvodnej drámy Hederová obsadila nepočujúcich hercov a herečku. Na festivale Sundance sa stal hitom s tromi cenami v hlavných kategóriách a rovnako naň reagovali diváci a diváčky, ktorí ho vyhlásili za najlepší hraný film ročníka.

West Side Story Čítajte viac West Side Story: Príbeh jedného z najúspešnejších muzikálov sveta

Z nominovaných filmov sa oplatí vidieť snímku Utiecť, ktorá je aktuálne v programe našich kín. Škandinávec Jonas Poher Rasmussen kombinuje dokumentárne a animované formy a rozprávanie postavil na intímnom dialógu s protagonistom. Jeho spolužiak zo strednej školy, vo filme vystupuje pod pseudonymom Amin, sa rozhodol Rasmussenovi zveriť s tajomstvom, ktoré by mohlo ovplyvniť jeho prítomnosť. Pred samým sebou však neutečie, aj napriek tomu, že sa mu ako malému chlapcovi podarilo zachrániť svoju budúcnosť útekom z vojnového Afganistanu. Utiecť je nominovaný aj v kategóriách najlepší cudzojazyčný film, najlepší celovečerný dokument a najlepší celovečerný animovaný film. Bez Oscara teda koncom marca veľmi pravdepodobne neodíde.

Tento rok sa rozvinú červené koberce v tradičnej oscarovej základni na Hollywodskom bulváre pred Dolby Theatre a slávnosť budú vysielať do státisícov prijímačov v dvesto krajinách sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Jane Campion #West Side Story #Duna