Oscarová ceremónia bude vyžadovať testy pre všetkých a očkovanie pre väčšinu

Povinné testy pre všetkých, očkovanie pre väčšinu. Tak sa dajú v krátkosti zhrnúť proticovidové opatrenia, ku ktorým po dlhých interných diskusiách dospela Akadémia filmového umenia a vied pre účastníkov 94. ročníku odovzdávania Oscarov, ktoré sa bude konať 27. marca v Los Angeles.

18.02.2022 17:00
Oscars-Anyone Watching? Foto: ,
Moderátor Jimmy Kimmel na zábere z galavečera Oscar v roku 2017.
debata

Publikum, ktoré bude tvoriť 2500 pozvaných hostí vrátane všetkých nominovaných, sa bude musieť preukázať dokladom o očkovaní proti COVIDU-19 a najmenej dvomi negatívnymi PCR testami.

Účinkujúci a moderátori sa tiež musia podrobiť prísnym testom, ale u nich nebude predloženie dokladu o očkovaní povinné. Toto rozhodnutie zodpovedá protokolom v niektorých televíziách a normám pre návrat do práce stanovených okresom Los Angeles, uviedla vo štvrtok hovorkyňa akadémie.

Podľa minuloročnej dohody medzi odbormi zábavného priemyslu a Alianciou filmových a televíznych producentov majú produkčné spoločnosti – a v prípade Oscarov akadémia – možnosť nariadiť očkovanie hercov a členov štábu.

Nie je to však povinnosť a niektoré spoločnosti radšej rozdeľujú produkciu do zón s rôznymi požiadavkami na testovanie a sociálny odstup v závislosti na tom, ako úzko spolu musia herci a štáb spolupracovať.

Líšiť sa počas oscarovej ceremónie budú tiež požiadavky na prekrytie tváre. Nominovaní a ich hostia budú sedieť v orchestrišti a partery divadla Dolby Theater a nebudú musieť mať rúška, pretože budú usadení vo väčších rozostupoch než zvyčajne.

Sála má kapacitu 3317 miest a pozvaných bude 2500 osôb, uviedla akadémia. Ďalší diváci budú usadení v mezaníne – po nich môže byť nasadenie rúška či respirátoru vyžadované.

Minulý týždeň informovalo periodikum The Hollywood Reporter, že akadémia plánuje upustiť od plošnej povinnosti očkovania. Na sociálnych sieťach sa potom zdvihla vlna kritiky fanúšikov, samotných hercov, politikov a ďalších za to, čo vnímali ako snahu vyjsť v ústrety neočkovaným celebritám.

Medzi tými, ktorí sa pridali ku kritike, bol aj Seth MacFarlane, ktorý v roku 2013 odovzdávanie Oscarov moderoval.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #opatrenia #Akadémia filmových umení a vied