Kino Lumière uvedie film Vojnový zápisník

Kino Lumière v Bratislave sa v nedeľu 6. marca 2022 pridá k iniciatíve Filmového klubu Iskra Kežmarok pod názvom Filmom za Ukrajinu. Na benefičnej projekcii uvedie dokumentárny film Vojnový zápisník (2020) mladého ukrajinského režiséra Romana Ljubija. Projekcia sa uskutoční o 20. hod. a vstupné v plnej výške poputuje na zbierku Pomoc pre Ukrajinu neziskovej organizácie Človek v ohrození.

04.03.2022 16:00
Filmom za Ukrajinu - Vojnovy zapisnik 02 NEDELA Foto:
Záber z filmu Vojnový zápisník (2020) mladého ukrajinského režiséra Romana Ljubija.
debata

„S veľkým znepokojením sledujeme udalosti, ktoré sa dejú u našich ukrajinských susedov. Vojenský útok na Ukrajinu riadený prezidentom Ruskej federácie Vladimírom Putinom a jeho vyhrážky svetu sú neospravedlniteľné. Zdrvujúca ťarcha vojny na Ukrajine dopadá najmä na ľudí podobných ako sme my – na ľudí, ktorí sa tešia z každodenných maličkostí, na ľudí, ktorí túžia byť so svojimi rodinami a kamarátmi, na ľudí, ktorí si želajú svoje tvorivé životy prežiť v pokoji a v mieri. Ľuďom na Ukrajine sme sa rozhodli pomôcť tým, čo vieme robiť najlepšie,“ uvádza sa v Iniciatíve Filmového klubu Iskra Kežmarok, ku ktorej sa pridáva aj Kino Lumière.

zEM JE LÁVA Čítajte aj Febiofest pripravil špeciálnu sekciu venovanú Ukrajine

Strihový dokument Vojnový zápisník je ojedinelým svedectvom o svete nádeje a číhajúcej smrti nakrúteným ľuďmi, ktorí sa ocitli priamo v prvej bojovej línii. Ide o mozaiku videozáznamov ukrajinských vojakov. Tí od roku 2014 na svoje mobilné telefóny a kamery zaznamenávali každodenné udalosti počas bojov na východe Ukrajiny. Film zachytáva zvláštny svet paradoxov, drobných radostí, zvláštneho humoru a utrpenia. Režisér Roman Ljubij za film zobrazujúci situáciu na východnej Ukrajine od roku 2014 získal Cenu publika, Cenu Andreja Matrosova, špeciálne uznanie z festivalu Docudays UA a Cenu poroty z festivalu MeetDocs.

Film Vojnový zápisník (2020) mladého... Foto: ASFK
Filmom za Ukrajinu - Vojnovy zapisnik 03 NEDELA Film Vojnový zápisník (2020) mladého ukrajinského režiséra Romana Ljubija premietnu viaceré slovenské kiná v nedeľu o 20. hodine.

K benefičnej iniciatíve Filmového klubu Iskra v Kežmarku sa okrem Kina Lumière pridali aj ďalšie slovenské kiná a filmové kluby, medzi nimi Kino Moskva Martin, FK pri Kine Úsmev Levoča, Kino Úsmev Košice, Filmový klub Bytča, Filmový klub Poprad a Filmový klub Stanica Žilina Záriečie. Partnerom iniciatívy je Asociácia slovenských filmových klubov.

mansky Čítajte aj Najťažšie roky novodobej Ukrajiny trvajú

Vstupné na projekciu filmu Vojnový zápisník v Kine Lumière je 5 eur alebo 10 eur, výťažok zo vstupného poputuje v plnej výške na zbierku Pomoc Ukrajine, ktorú organizuje Človek v ohrození, n.o. Kino Lumière sa pripojí aj k benefičnému premietaniu švajčiarsko-francúzsko-ukrajinského filmu Oľga (2021) francúzskeho režiséra Elieho Grappeho, ktorý bude uvedený v rámci prehliadky Crème de la Crème a výťažok z neho rovnako poputuje na zbierku Pomoc Ukrajine organizácie Človek v ohrození.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino Lumiere #vojna na Ukrajine