Vo veku 71 rokov zomrel oscarový herec William Hurt

"Vie zahrať každú rolu, ktorú chce. Je to vynikajúci charakterový herec,“ povedal o Williamovi Hurtovi už v roku 1981 hollywoodsky producent Alan Ladd Jr. A nemýlil sa. Talentovaný umelec už o päť rokov na to získal prvého Oscara a neskôr ho naň ešte trikrát nominovali. V nedeľu však z Portlandu v americkom štáte Oregon prišla správa, že vo veku 71 rokov podľahol rakovine.

14.03.2022 02:10 , aktualizované: 17:23
William Hurt Foto:
Herec William Hurt.
debata (1)

"Zomrel pokojne, z prirodzených príčin, obklopený rodinou,“ uviedol vo vyhlásení jeho syn Will. Sociálne siete vzápätí zaplavili reakcie Hurtových kolegov a známych.

Filmový kritik Scott Weinberg ho napríklad označil za "jedného z najspoľahli­vejších hercov v Hollywoode“ – jednoducho preto, lebo vždy odviedol skvelú prácu. "Veľká alebo malá rola, zlý alebo dobrý film, ak bol po ruke William Hurt, vedeli ste, že dostanete niečo kvalitné,“ vysvetlil Weinberg.

TV správa o smrti herca.

Hurt sa narodil 20. marca 1950 vo Washingtone. Najprv začal študovať teológiu, no potom si to rozmyslel a priúčal sa herectvu. Prvé úspechy žal na divadelných doskách, v roku 1977 sa objavil v televíznych seriáloch a o rok neskôr debutoval vo filme.

Účinkoval v takmer 90 snímkach a vo viacerých seriáloch. Za úlohu homosexuála v juhoamerickom väzení, ktorého stvárnil v dráme Bozk pavúčej ženy, dostal v roku 1986 Oscara.

Ďalšie nominácie na zlatú sošku sa mu ušli za rolu učiteľa nepočujúcich vo filme Bohom zabudnuté deti (1986), za výkon v snímke Vysielame správy (1987) a naposledy v roku 2005 za vedľajšiu úlohu v trileri História násilia.

Z ostatných filmov, kde sa objavil, možno ešte spomenúť tituly Očitý svedok, Park Gorkého, Alice, Až na koniec sveta, Porota, Stratený vo vesmíre, Jediná správna vec, Živý mor, A. I. Umelá inteligencia, Nebo na dosah, Incident, Osada, Modrý motýľ, Syriana, Kauza CIA, Útek do divočiny, Uhol pohľadu, Robin Hood, Hostiteľ či Avangers.

V dráme Bohom zabudnuté deti.

Hurt mal štyri deti a za sebou dve skrachované manželstvá. Žil aj s niekoľkými herečkami. Škandálom sa skončil jeho vzťah s nepočujúcou Marlee Matlinovou, s ktorou si zahral v dráme Bohom zabudnuté deti. Herečka v pamätiach spomenula, že ju fyzicky aj citovo týral. Hurt sa jej potom za to ospravedlnil.

V máji 2018 oznámil, že mu lekári diagnostikovali rakovinu prostaty, ktorá sa mu rozšírila do kostí, takže nemal šancu na uzdravenie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #úmrtie #William Hurt