Britské ceny BAFTA: Najviac ich získala Duna, najlepším filmom je Sila psa

Vedecko-fantastická snímka Duna získala päť cien Britskej filmovej a televíznej akadémie (BAFTA), ktoré odovzdali v nedeľu v Londýne. V najdôležitejších kategóriách však film režiséra Denisa Villeneuva nebodoval. Najlepším filmom sa stala westernová dráma Sila psa režisérky Jane Campionovej.

14.03.2022 13:40
thequint-2021-12-a612aa07-ee0e-4f2d-aa5e-0d0400... Foto:
Dráma Sila psa získala cenu BAFTA za najlepší film.
debata

Tejto novozélandskej filmárke udelili aj cenu v kategórii najlepšia réžia ako len tretej žene za sedem desaťročí udeľovania cien BAFTA.

Cenu pre výnimočný britský film získal Kenneth Branaghs za položivotopisnú snímku Belfast o konflikte v Severnom Írsku koncom 60. rokov.

Dva týždne pred odovzdávaním amerických Oscarov sa v kategórii najlepší herec presadil Will Smith, ktorý stvárnil otca tenisových hviezd sestier Williamsových vo filme King Richard. Ocenenie pre najlepšiu herečku patrí Joanne Scanlanovej za úlohu vdovy vo filme After Love (Epilóg lásky).

2021 American Music Awards - Arrivals Čítajte viac Bez pompézneho večera! Zlaté glóbusy sú rozdané, víťazov v gala si pripomeňte s nami

Najlepšími hercami vo vedľajších úlohách sú Ariana Deboseová (West Side Story) a Troy Kotsur (CODA), ktorý sa stal historicky prvým nepočujúcim hercom oceneným jednou z hlavných britských filmových cien.

Duna, ktorá mala najviac nominácií v celkovo 11 kategóriách, dostala ceny pre najlepšiu kameru, výpravu, zvuk, filmovú hudbu a špeciálne efekty.

Na 75. ročníku odovzdávania cien BAFTA si tiež pripomenuli 60. výročie filmov o Jamesovi Bondovi, ktoré sú najúspešnejším filmovým exportom Spojeného kráľovstva.

Sci-fi film Duna v najdôležitejších kategóriách... Foto: Continental film
Duna Sci-fi film Duna v najdôležitejších kategóriách nebodoval.

Najnovšia „bondovka“ Nie je čas zomrieť figurovala úspešne v dvoch kategóriách: Lashana Lynchová získala cenu pre vychádzajúcu hviezdu, čo je jediná kategória, o ktorej víťazovi rozhoduje hlasovaním verejnosť, a film ocenili aj za najlepší strih.

Tohtoročné britské filmové ceny sa po vlaňajšom online formáte, ktorý si vynútila pandémia koronavírusu, vrátili k osobnej účasti hviezd, oslavy filmu v londýnskej Royal Albert Hall však zatienila ruská invázia na Ukrajine. Viacerí herci prišli s modro-žltými symbolmi v prejave solidárnosti s touto krajinou.

Predseda organizácie BAFTA Krishnendu Majumdar podujatie otvoril odkazom od Ukrajinskej filmovej akadémie a oznámil, že filmové akadémie po celej Európe sú solidárne s Ukrajinou a spolu s jej obyvateľmi dúfajú v návrat k mieru.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #ocenenie #BAFTA #filmová cena #Ceny BAFTA