Ako na Ľuba Romana spomínajú kolegovia Ida Rapaičová, Ľubomír Paulovič a režisér Ivan Predmerský

Ako na zosnulého herca a bývalého ministra kultúry spomínajú jeho hereckí kolegovia? Čo si na ňom vážili?

14.03.2022 17:20
Ľubo Roman Foto:
Fotografia z natáčania seriálu Prázdniny.
debata

Ida Rapaičová, herečka

Nie je jednoduché hovoriť o človeku, ktorý včera ešte bol a dnes už nie je. Ale c'est la vie. S Ľubom som strávila vlastne celý svoj herecký život – jednak ešte na vysokej škole, v divadle, rozhlase, televízii a ak to môžem tak nazvať, čiastočne aj v súkromí. V poslednom čase sme sa vďaka okolnostiam a už pokročilejšiemu veku stretávali už len sporadicky, ale stále sme generačne patrili do jedného vreca a spájalo nás priveľa spomienok na to dobré i menej dobré, čo sme spolu prežili.

Ida Rapaičová v seriáli Najhorší týždeň môjho... Foto: TV Markíza
ida rapaičová, najhorší týždeň môjho života, Ida Rapaičová v seriáli Najhorší týždeň môjho života.

Bol to veľmi usilovný a akčný človek, na javisku, pred kamerou či mikrofónom bol vždy veľmi pohotový a mal nos na ľudí, ktorí ho obklopovali. Bolo pre mňa cťou, že ma mal rád a napriek tomu, že sme sa na čas ocitli v parlamente v protiľahlých táboroch, nikdy to naše priateľstvo nepoznačilo. Vždy bol a zostal dobrý kamarát, kolega a vždy mu šlo o dobrú vec, ktorú vedel presadiť aj napriek okolnostiam, čo by iných odradili.

Mám naňho len pekné spomienky a čo je pre mňa veľmi dôležité, aj moje deti naňho nedali a nedajú dodnes dopustiť – a to je už predsa len iná generácia, ktorá má iné nároky a názory na život ako my postarší. Ľubo si veľmi ctil talent a ak niekomu "fandil“, tak to už samo osebe znamenalo veľa. Česť jeho pamiatke.

Ivan Predmerský, režisér

V prvom rade som ho poznal ešte ako rozhlasový režisér, veľakrát som sa s ním stretol v rozhlase. Bol to veľký profesionál, veľmi distingvovaný človek, vždy absolútne perfektne pripravený. A to sa ukázalo aj neskôr, keď som s ním pracoval aj obrazovo pre televíziu. Asi jeho posledná epizódna úloha bola v tretej sérii seriálu Prázdniny, kde hral nonšalantného nápadníka v obleku, pritom vedel, ako do postavy vniesť humor.

V poslednom čase už veľmi neúčinkoval, skôr si užíval život, rozumeli sme si. Keď si spomínam na rozhlasové časy, bol perfektný spíker. Ľudia si myslia, že je jednoduché prísť a len niečo perfektne prečítať – ale pre mnohých hercov je to dosť veľký problém. On však bol schopný prečítať na jeden ťah 30-minútovú poviedku.

Režisér Ivan Predmerský Foto: TV JOJ, Marian Ďatko
38-Ivan Predmersky reziser Režisér Ivan Predmerský

Rozhlas v tom čase, bol som tam v rokoch 1988–96, vyrábal množstvo relácií od poézie cez vysielanie pre školy, nech sme robili čokoľvek, na hlas Ľuba Romana sa všade dalo spoľahnúť. V rozhlase bol jedným z najznámejších hlasov – spolu s Karolom Machatom. Vynikal v čítaniach na pokračovanie, v rozhlasových hrách – vedel to vystihnúť hneď na prvú, prišiel pripravený. Herci vedia zahrať dramatickú úlohu, ale v rozhlase urobiť niekoľko častí hry na pokračovanie nezvládali – preňho to však nebol problém, bol veľmi disponovaný herec.

Ľubomír Paulovič, herec

Ľubo Roman bol odo mňa o čosi starší. Spomínam si naňho len v dobrom, keď sa stal riaditeľom, bol aspoň takým dobrým manažérom ako hercom. Myslím, že by sa neurazil, keby som povedal, že bol lepší manažér ako herec. Veď v manažérstve musí človek tiež používať isté herecké finty, k tej profesii to patrí. Uňho teda bolo manažérstvo s herectvom spojené. Keď sa stal riaditeľom Novej scény, oslovil ma ako režiséra, za čo som mu vďačný.

Herec Ľubomír Paulovič Foto: TASR, Pavel Neubauer
Herec Ľubomír Paulovič Herec Ľubomír Paulovič

Umožnil mi robiť divácky príťažlivé predstavenia. Najskôr to bola rozprávka Radúz a Mahuliena, ku ktorej som mal odmalička vzťah. Ešte ako 12– či 13-ročný chlapec na základnej škole som v tejto rozprávke hral, mali sme herecký súbor a jedna učiteľka ju s nami naštudovala. Preto som si túto rozprávku roky držal v pamäti a srdci a keď ma oslovil Ľubo Roman, siahol som práve po nej. Hlavnú postavu v nej hrala Ida Rapaičová. Touto rozprávkou som si splnil detský sen, hoci som v nej nehral. Chodili na ňu deti aj s dospelými.

Ďalšiu veľkú príležitosť mi dal s hrou Sklenený zverinec. Obe tieto inscenácie dosť zarezonovali v období, keď boli na repertoári. S Ľubom sme hrali spolu napríklad vo filme Hody režiséra Andreja Lettricha z roku 1987. Boli sme tam celkom dobrá zostava, všimnite si, keď ten film budú niekedy reprízovať, je to trochu nenápadná snímka, ale oplatí sa pozrieť, hral tam aj Karol Machata, Eva Kristinová. Je to trochu smutný príbeh, hoci sa volá veselo – Hody, celá rodina sa stretne na dedinských hodoch, majú rodinnú slávnosť a trošičku sa rozkladajú ich vzťahy, po konfrontácii jednotlivých postáv zostane smútok. Neskôr som sa s ním pracovne stretol v televíznom seriáli Prázdniny, kde sme obaja hrali.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Ľubo Roman #Ľubomír Paulovič #Ivan Predmerský #Ida Rapaičová