Týždeň slovenského filmu uvedie všetky minuloročné premiéry

Všetky premiéry uplynulého roka predstaví Týždeň slovenského filmu. V poradí 8. ročník prehliadky sa uskutoční od 4. do 10. apríla v bratislavskom Kine Lumiére. Spolu uvedie vyše 40 celovečerných a krátkometrážnych slovenských filmov.

15.03.2022 11:00
Slnko v sieti, nominacie SFTA 2020 2021 Foto:
Služobníci, Cenzorka a Muž so zajačími ušami získali najviac nominácií na slovenské filmové ceny Slnko v sieti 2020/2021.
debata

„Pripravený je i zaujímavý sprievodný program a v termíne podujatia sa budú udeľovať národné filmové ceny Slnko v sieti,“ uviedla pre TASR Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý podujatie organizuje.

Diváci sa môžu tešiť na všetky nové domáce filmy, ktoré sa vlani dostali do slovenských kín. „Pre slovenskú kinematografiu bol vlaňajšok úspešný rok. Slovenské filmy boli uvedené a aj ocenené na ‚áčkových‘ festivaloch,“ hovorí Miro Ulman, programový dramaturg prehliadky. Pri hodnotení výsledkov je však skeptický. „Keď sa pozrieme na počet domácich premiér, zvýšil sa z 20 v roku 2020 na 30 v roku 2021. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že pandémia nevyvolala veľkú krízu audiovizuálneho priemyslu. Druhým dychom však treba dodať, že nárast premiér nebol spôsobený zvýšením tvorby, ale tým, že takmer 20 domácich filmov svoju premiéru presunulo z predchádzajúceho roka,“ vysvetlil.

Kiná na Slovensku museli byť vlani zatvorené 173 dní. „Zatiaľ čo v EÚ návštevnosť kín medziročne vrástla o 28 percent, do slovenských kín prišlo takmer o 14 percent divákov menej než v roku 2020. Bolo to najmenej divákov od vzniku samostatného Slovenska v roku 1993,“ dodal.

Prehliadka v hlavnom programe uvedie 13 celovečerných hraných, 15 dokumentárnych a jeden animovaný film. Premietne napríklad najoceňovanejší film minulého roka Cenzorka Petra Kerekesa, divácky najúspešnejší slovenský film Známi neznámi Zuzany Mariankovej aj navštevovanú Správu Petra Bebjaka. V programe figurujú tiež minuloročné dokumenty mladej generácie ženských režisérok, medzi nimi Biela na bielej Viery Čákanyovej, Ako som sa stala partizánkou Very Lackovej či The Sailor Lucie Kašovej. Diváci uvidia aj celovečerný animovaný film Moja afganská rodina Michaely Pavlátovej, nominovaný na Zlatý glóbus, ktorý získal Cenu poroty na MFF animovaných filmov v Annecy.

Organizátori ďalej avizujú, že dve minuloročné novinky, ktoré vznikli v koprodukcii s Ukrajinou, drámu Predtuchy Vjačeslava Krištofoviča a film Cenzorka Petra Kerekesa, uvedú v rámci Týždňa slovenského filmu ako symbolické vyjadrenie podpory nášmu východnému susedovi. Prvý film uvidia diváci na úvod prehliadky a druhý v jej závere.

Súčasťou programu budú aj všetky nominované filmy na národnú filmovú cenu Slnko v sieti, ktoré udelia 9. apríla, v aktuálnom ročníku za obdobie rokov 2020 až 2021.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #týždeň slovenského filmu #Muž so zajačími ušami #film Cenzorka