Febiofest: otvoriť si hlavu filmom

Tí, čo Febiofest poznajú, dobre vedia, že dva ročníky sa festivalu "plietla pod nohy" pandémia. Tentoraz sa medzinárodný filmový festival vracia do kín v plnej kráse. Začína sa dnes 16. marca v bratislavských kinách Lumiére a Mladosť a v ďalších dvadsiatich mestách po celom Slovensku potrvá do utorka 22. marca.

16.03.2022 07:00
film paríž 13. obvod febiofest Foto:
Festival predstaví aj nový film Jacqua Audiarda Paríž, 13. obvod. Majster francúzskeho trileru tu napína sexuálne vášne a (ne)schopnosť dosiahnuť lásku.
debata

Navyše sa tento rok Febiofest spojil s podujatím Visegrad Film Forum. To bude hostiť zvukového majstra Eddyho Josepha (pracoval na filme Pink Floyd: The Wall), producenta niekoľkých filmov Jima Jarmuscha Jima Starka a kostýmovú výtvarníčku Debru McGuireovú, ktorá desať rokov obliekala seriálových Priateľov.

mir vam mravec Čítajte aj Dvanásť filmov podporí ukrajinských filmárov, ktorí nakrúcajú v Kyjeve, Odese či Charkove

Rekonštrukcia bezprávia

Prehliadka premietne 75 svetových i domácich filmov vrátane snímok, ktoré pomáhajú uchopiť myšlienkový vír vyvolaný ruskou inváziou na Ukrajinu. Febiofest pozýva otvoriť sa svetu cez perspektívy rozmanitých umelcov.

Začať možno rovno otváracím filmom Febiofestu, poľskou drámou Nezanechať stopy, ktorú už v stredu predstaví jej režisér a scenárista Jan P. Matuszynski. Rovnako ako pri hranom debute Posledná rodina (2016) načrel do komunistickej minulosti Poľska. Námet tentoraz čerpá zo známeho justičného omylu. Ten sa odvíjal od prípadu zabitia tínedžera Grzegorza Przemyka policajtmi začiatkom 80. rokov. Chlapec zomrel na následky hrubého zaobchádzania polície aj preto, že mu odmietli podať prvú pomoc. Bol synom Barbary Sadowskej, poetky a aktivistky odborovej organizácie Solidarita, ktorá bola chvíľu pred jeho smrťou tiež napadnutá úradmi. Filmár sa vo svojej dusnej historickej rekonštrukcii sústredil na jediného svedka udalostí, Grzegorzovho kamaráta Jurka. Kameramanom je ako pri Poslednej rodine Kacper Fertacz a nakrúcalo sa na 16 mm film.

leavenotraces Čítajte aj Febiofest Bratislava otvorí Jan P. Matuszynski s filmom Nezanechať stopy

Do témy Putinovo Rusko prispieva dokument Nahovno práca Very Kričevskej. Stanica Dožď (režisérka tu tiež pracovala) vznikla v roku 2010 a až donedávna, presne do 3. marca 2022, bola jediným slobodným vysielateľom v Rusku. V prvých dňoch ruskej invázie na Ukrajinu dávala v programe priestor Ukrajincom žijúcim v Rusku, kde je dovolené len oficiálne vysielanie propagandistických obsahov odsúhlasených vedením štátu.

Dokument sleduje príbeh Natálie, zakladateľky tejto "lifestylovej televíznej stanice s optimistickým obsahom”, ktorá spočiatku nemala v náplni práce prinášať opozičné – ani iné – politické obsahy. Po voľbách v roku 2012, keď sa Putin stal opäť prezidentom, sa však tento mediálny priestor otvoril kritikom Kremľa. Častým hosťom relácií bol napríklad najväčší Putinov odporca Alexej Navaľnyj. A tak sa Dožď dostal na čiernu listinu, jeho vysielanie bolo pozastavené a Natália sa stala nepriateľom štátu.

FS PIERRE HARRIGAN YONAT IBRAHIM-1 Čítajte aj Na Ukrajine bol zabitý kameraman televízie Fox News Pierre Zakrzewski

Nový život v umelej záhrade

V bohatom programe sa na veľkom plátne núka vidieť meditatívnu obrazovú esej o premenách zeme či zraniteľnosti kolektívnej pamäti a jej symbolov Skrotená záhada gruzínskej dokumentaristky Salomé Jashi. Kontemplatívna kamera sleduje sťahovanie obrovských, storočia pestovaných stromov. Stromy tu ožívajú ako nemé bytosti, ktoré sú starostlivo vyberané zo zeme a odvážané do záhrady ich nového vlastníka, bývalého gruzínskeho premiéra.

Aj stromy však majú svoj domov. Zároveň sú nositeľmi histórie miesta, kde sa bez ich prítomnosti umŕtvuje pamäť. Salomé Jashi sleduje v pomalých, precízne komponovaných záberoch s minimom strihu premenu miest, odkiaľ sú prenášané ďaleko za more. Nezostáva po nich len kráter v zemi, ale aj otázka, čo všetko je človeku s mocou dovolené.

"Pre mňa je tento film ako zážitok z turistiky v prírode. Možno na chvíľu počujete v diaľke zavýjanie alebo si všimnete, ako sa tráva zvláštne hojdá v jemnom vánku, alebo cítite náhly závan studeného vzduchu na vašom spotenom krku. Niekedy tieto momenty vyvolávajú vnútorné pocity a inokedy sú len čistými faktami. Film sa tak stáva individuálnym zážitkom,” povedala režisérka v rozhovore pre portál Cineuropa.

Slnko v sieti, nominacie SFTA 2020 2021 Čítajte aj Týždeň slovenského filmu uvedie všetky minuloročné premiéry

V sekcii Film+ sa dá stratiť v náhodných i plánovaných stretnutiach s Tildou Swinton. Magický realista Apichatpong Weerasethakul ju obsadil do svojho prvého filmu nakrúteného mimo rodného Thajska Memoria a získal zaň štvrté ocenenie na festivale v Cannes. Febiofest poteší aj filmom Malá mama režisérky Céline Sciama, ktorá si získala fanúšikov uhrančivou drámou o ženstve a láske Žena v plameňoch. V Malej mame, kde je hlavnou hrdinkou dieťa, uvoľňuje realitu a naráciu otvára predstavivosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Febiofest