Kino Úsmev uvedie prvý ročník Festivalu maďarského filmu

Po mini prehliadke maďarskej kinematografie v roku 2020 prináša Kino Úsmev v marci 2022 plnohodnotný 1. ročník Festivalu maďarského filmu, ktorý bol kvôli pandemickým opatreniam presunutý najskôr z pôvodného septembrového termínu na december a neskôr na marec.

17.03.2022 12:00
4zivly kinosala Foto:
Ilustračná fotografia.
debata

Diváci sa môžu tešiť na pestrý výber filmových žánrov od komédie cez triler až po detektívku či dokonca herecký masterclass.

„V spolupráci s maďarským filmovým teoretikom Petrom Muszaticsom sme zostavili program zo súčasných maďarských filmov, ktoré dopĺňa reštaurovaná verzia staršieho titulu Sindibád. Tešíme zo spolupráce s maďarským konzulátom a združeniami, ktoré v Košiciach pripravujú aktivity pre veľmi aktívnu maďarskú minoritu, slovensky aj maďarsky hovoriacim divákom tak môžeme priniesť filmové tituly v bilingválnom prevedení.

Maďarská kinematografia sa radí medzi špičku v Európe, množstvo filmov sa však do slovenskej distribúcie nedostane. Chceme tieto filmy priblížiť aj divákom v Košiciach,“ približuje program a zámer filmovej prehliadky riaditeľ Kina Úsmev Lukáš Berberich.

Slávnostné otvorenie festivalu sa uskutoční 17. 3. o 19:00 vo veľkej sále Kina Úsmev. Po úvodnom príhovore organizátorov si diváci budú môcť pozrieť spomínaný film Sindibád (Szindbad) z roku 1971. Bohatý filmový program zahŕňa aj drámu Iná svorka (Külön falka) o komplikovanom vzťahu kriminálnika a jeho 12-ročnej dcéry, historickú drámu Prirodzené svetlo (Természetes fény) ocenenú na festivale Berlinale či mysteriózny horor Post Mortem.

Trailer k filmu Post Mortem.

Pozvanie na festival prijala Vica Kerekes, herečka obľúbená v Maďarsku, ale aj na Slovensku a v Česku. Počas jej hereckého masterclass prevedie prihlásených záujemcov hereckými technikami a vyskúšať si budú môcť aj hranie priamo pred kamerou. V rámci prehliadky predstaví Vica Kerekes aj dva filmy, v ktorých stvárnila hlavnú postavu – triler Drobné bájky (Apró mesék) a romantickú komédiu Snúbenec alebo milenec (Hab).

„Ambíciou festivalu do budúcna je okrem programu aj prepájanie filmových tvorcov, profesionálov, producentov medzi Maďarskom a Slovenskom,“ dodáva Berberich.

Podujatie je realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino Úsmev #Festival maďarského filmu