Febiofest Bratislava uvádza film režiséra, ktorý bojuje na Ukrajine

Medzinárodný filmový festival Febiofest Bratislava 2022 v stredu pred svojím oficiálnym začiatkom uvedie prvý z filmov sekcie venovanej Ukrajine, ktorú organizátori doplnili do programu na poslednú chvíľu.

16.03.2022 17:52
febiofest Foto:
Dnes, 16. marca, sa začína filmový Febiofest.
debata

„Uvedenie filmu Odraz je symbolickejšie, ako by sme čakali (a chceli),“ píšu organizátori festivalu na sociálnej sieti.

Film rozpráva príbeh ukrajinského doktora, ktorého zajali ruské vojenské sily v konfliktnej zóne na východnej Ukrajine. V zajatí je vystavený desivým scénam ponižovania, násilia a ľahostajnosti k ľudskému životu. Po prepustení sa chirurg Serhija vracia do svojho pohodlného bytu a snaží sa znova začleniť do života. Snaží sa nájsť zmysel života v zlepšení vzťahov s dcérou a bývalou manželkou. Učí sa, ako byť opäť človekom, ako byť otcom a pomáhať dcére, ktorá potrebuje lásku a oporu.

Snímku nakrútil ukrajinský režisér Valentyn Vasyanovych. „Namiesto toho, aby s jeho novým filmom cestoval po festivaloch či pripravoval ďalší film, sa pridal k teritoriálnej obrane a bojuje v Ukrajine za svoju vlasť,“ dodávajú organizátori Febiofestu.

Odraz si môžu pozrieť jeho návštevníci v stredu o 18.00 h v bratislavskom Kine Mladosť. Celé vstupné z filmu poputuje na podporu Ukrajiny v rámci zbierky Kto pomôže Ukrajine.

Vo výbere špeciálnej sekcie Ukrajina v strednej Európe figurujú dva hrané filmy. Prvým je Odraz, druhým hraným filmom je Donbass (2018). Ten sa rovnako odohráva v separatistickom regióne. Režisér Sergej Loznica získal za túto snímku Cenu za réžiu v Cannes. Prináša v nej obraz neprehľadnej situácie v regióne, kde prebieha hybridná vojna – kde sa zároveň bojuje aj boj inscenuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Febiofest