Komediálny seriál so Zelenským ide na dračku

Úlohu ukrajinského prezidenta si najprv vyskúšal ako herec, potom sa ním naozaj stal. Volodymyr Zelenskyj je dnes symbolom boja za slobodu, vážia si ho doma i v zahraničí. Vojna na Ukrajine spôsobila, že sa svet začal zaujímať o jeho minulosť. Ťaží z toho aj komediálny seriál Služobník ľudu, v ktorom Zelenskyj pred rokmi účinkoval. Odrazu ho chcú vysielať televízie z celého sveta.

18.03.2022 07:00
debata (2)
V satirickom seriáli Služobník ľudu si... Foto: Kvartal 95
Služobník ľudu, Volodymyr Zelenskyj V satirickom seriáli Služobník ľudu si Volodymyr Zelenskyj zahral čestného rozvedeného muža, ktorý si vďaka videu na sociálnych sieťach získal takú obľubu, že si ho ľudia zvolili za prezidenta.

Švédsku agentúru Eccho Rights, ktorá predáva práva na seriál, zasypali v týchto dňoch desiatky žiadostí. "Uzavreli sme už 15 zmlúv a s 20 ďalšími krajinami ešte rokujeme,“ uviedol pre spravodajskú službu AFP spoluzakladateľ agentúry Nicola Söderlund.

Medzi televíznymi stanicami, ktoré si už zabezpečili licenciu na vysielanie seriálu, je napríklad britský Channel 4, grécka ANT 1, rumunská PRO TV, maďarský RTL Klub, tuniská Hannibal TV či nemecko-francúzsky kanál Arte.

V Taliansku dokonca o uvedenie programu súperia tri televízie, záujemcovia sa ozývajú i z Latinskej Ameriky. "Rozprávame sa aj s vysielateľmi z USA, s Netflixom, s mnohými rôznymi partnermi,“ doplnil Söderlund.

Zvýšený záujem o seriál považuje za prejav solidarity, no aj zvedavosti. "Ľudia chcú vedieť, kto je ten muž,“ vysvetlil Söderlund, ktorý sa so Zelenským stretol v Kyjeve pred desiatimi rokmi, keď bol ešte komikom. "Sršal bláznivými a vtipnými nápadmi,“ zaspomínal si.

Trailer k seriálu Služobník ľudu.

Zmluvné podmienky sú síce dôverné, ale agentúra priznala, že práva na Služobníka ľudu stoja asi milión eur. 50-tisíc Eccho Rights venovala Ukrajinskému Červenému krížu.

Satirický seriál Služobník ľudu (Sluha narodu) začali na Ukrajine vysielať v októbri 2015. U divákov mal veľký úspech, takže sa dočkal dvoch pokračovaní aj filmovej verzie. Zelenskyj v ňom stvárnil stredoškolského učiteľa dejepisu Vasyla P. Holoborodka, ktorý býva u rodičov, netúži po peniazoch a do práce jazdí na bicykli.

Poster k druhej sérii seriálu, ktorý si ľudia... Foto: Kvartal 95
Služobník ľudu, Volodymyr Zelenskyj Poster k druhej sérii seriálu, ktorý si ľudia na Ukrajine tak obľúbili, že si jeho hlavného predstaviteľa zvolili za skutočného prezidenta.

Keď sa raz rozčuľuje nad skorumpovanou politikou v štáte a vykrikuje, že keby mohol, tak by ju vyčistil, tajne ho nafilmujú jeho študenti. Po tom, čo video zavesia na sociálne siete, stane sa z učiteľa hviezda a následne i hlava štátu.

Zelenského táto úloha tak preslávila, že si v marci 2018 založil politickú stranu Služobník ľudu, s ktorou o rok neskôr vyhral voľby, a presne ako jeho seriálovú postavu ho vymenovali za ukrajinského prezidenta.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #seriál #Ukrajina #televízie #satira #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj