Týždeň slovenského filmu spustil hlasovanie za najlepší film roka 2021

Týždeň slovenského filmu od minulého roka udeľuje Divácku cenu za najobľúbenejší film roka. O jej držiteľovi môžu rozhodnúť návštevníci počas konania prehliadky od 4. do 10. apríla v bratislavskom kine Lumiére, ale aj fanúšikovia slovenského filmu, ktorí sa na nej nezúčastnia osobne.

22.03.2022 05:00
Kino Lumiere Foto:
Kino Lumiere
debata

„Hlasovanie prebieha on-line na www.tyzdenfilmu.sk aj v priestoroch kina Lumiére, kde sa prehliadka uskutoční,“ uviedla pre TASR Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý podujatie organizuje.

Hlasovanie spustili v pondelok, potrvá do 10. apríla. Víťaza vyhlásia po skončení prehliadky 11. apríla.

Slnko v sieti, nominacie SFTA 2020 2021 Čítajte viac Týždeň slovenského filmu uvedie všetky minuloročné premiéry

O Divácku cenu sa uchádzajú všetky slovenské celovečerné filmy, ktoré mali v uplynulom roku premiéru a prehliadka ich uvádza v hlavnom programe. Tento rok ho tvorí 29 celovečerných filmov, z toho je 13 hraných, 15 dokumentárnych a jeden animovaný. Zvíťazí film s najvyšším počtom diváckych hlasov.

film paríž 13. obvod febiofest Čítajte aj Febiofest: otvoriť si hlavu filmom

Na pôde Týždňa slovenského filmu udelia aj ceny za činnosť v oblasti filmovej vedy a kritiky Cena Petra Mihálika, Cena Pavla Branka a Cena Orbis Pictus. Laureáti si ich prevezmú na slávnostnom otvorení prehliadky. Mená laureátov sú známe, vyhlásili ich pred otvorením vlaňajšieho Týždňa slovenského filmu, ktorý sa pre pandémiu konal on-line a laureáti si ocenenia nemohli prevziať osobne.

Cenu Petra Mihálika za celoživotný prínos v oblasti slovenskej filmovej vedy si prevezme filmová a literárna historička, pedagogička Jelena Paštéková. Cenu Pavla Branka za sústavný a hodnotný prínos v oblasti slovenskej filmovej kritiky a publicistiky, určenú pre autora do 35 rokov, si prevezme filmový publicista Matej Sotník. Cenu Orbis Pictus určenú pre vydavateľa (printového, digitálneho, audiovizuálneho) alebo prevádzkovateľa internetovej stránky, ktorý sa v priebehu kalendárneho roka koncepčne a kontinuálne výnimočne venoval publikovaniu reflexie audiovizuálnej tvorby, získa mesačník Film.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #týždeň slovenského filmu