Michal Dočolomanský nebol len muzikálovým Jánošíkom. Herecká legenda by mala 80 rokov

Slovenský herec Michal Dočolomanský bol vyše 40 rokov oporou Slovenského národného divadla, kde sa mu podarilo vytvoriť nielen atraktívnych a romantických hrdinov, ale aj množstvo zložitých charakterových postáv.

25.03.2022 11:00
debata
Michal Dočolomanský zomrel vo veku 66 rokov. Foto: SND
Michal Dočolomanský Michal Dočolomanský zomrel vo veku 66 rokov.

Charizmatický umelec si získal okrem diváckej aj poslucháčsku základňu. Tých najmladších sprevádzal jeho hlas pri sledovaní večerníčka o Mackovi Uškovi a starších si zase získal napríklad piesňou Zbohom buď, lipová lyžka z legendárneho muzikálu Na skle maľované, ktorým sa ako Jánošík preslávil.

Významný herec, Michal Dočolomanský, by sa v piatok 25. marca dožil 80 rokov. Michal Dočolomanský sa narodil 25. marca 1942 v poľskom mestečku Niedzica. Ako 12-ročný stratil otca a jeho matka vychovávala 10 detí sama. Aj viacero súrodencov Michala Dočolomanského sa vydalo na hereckú dráhu. Prvej divadelnej úlohy v rozprávke Snehová kráľovná sa zhostil vo veku 13 rokov. Vyučil sa za automechanika a venoval sa športovej gymnastike.

V roku 1964 absolvoval štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a v tom istom roku sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla, kde pôsobil až do roku 2008. Presadil sa tak vo vážnych ako aj v komediálnych postavách. V roku 1968 zaujal v úlohe baču Miša v tragickom príbehu Bačova žena. Z dramatických postáv bol napríklad aj súčasťou drám severských autorov Henrika Ibsena (Peer Gynt, 1979) či Augusta Strindberga (Jean, Slečna Júlia 1986). V inscenácii Bockerer (1986) dokázal pomocou karikatúry zahrať až päť postáv, z nich je azda najznámejšie jeho zobrazenie Hitlera, v ktorom autenticky vystihol šialeného a posadnutého diktátora.

štefan štec klip za rana za rosy Čítajte viac Štefan Štec oživil slávnu muzikálovú pieseň Za rána za rosy

Taktiež nechýbal v inscenáciách ruskej klasiky. V psychologicky zložitej postave Smerďakova ho mohli diváci vidieť v predstavení Bratia Karamazovovci (1981), podplukovníka Alexandra Veršinina zosobnil v tragikomédii Tri sestry (1984) a hlavnú postavu Kirilova stelesnil v divadelnom spracovaní románu Besy (1990).

Michal Dočolomanský v legendárnom muzikáli Na...
Na skle maľované  1991 - Diváci predstavenie...
+6Michal Dočolomanský (vľavo) a Milan Bahúl v...

Najslávnejšou postavou Dočolomanského je legendárny Jánošík z muzikálu Na skle maľované, ktorý v roku 1974 naštudoval Karol Zachar. O úspechu diela plného slovenských piesní a tancov svedčí vyše 640 repríz – v roku 1980 vznikla aj televízna inscenácia tohto muzikálu.

Všestranný umelec sa na javisku predviedol napríklad aj v muzikáloch Cyrano z Bergeracu (Španielsky dôstojník, Druhý mušketier, 1967), Pozor na Leona! (Vernon, 1994) či Hello, Dolly! (Horace Vandergelder, 2006), pod ktorý sa režisérsky podpísal Milan Lasica.

ELTON JOHN Čítajte viac Legenda sa lúči, Elton John oslavuje 75 rokov. Ktoré jeho hity máte najradšej?

Michal Dočolomanský sa presadil vo filme i v televízii. V roku 1962 debutoval v komédii Výlet po Dunaji. Väčšiu rolu získal v balade Tri gaštanové kone (1966). Režisér Martin Hollý ml. ho obsadil do filmu Medená veža (1970) odohrávajúcej sa v prostredí očarujúcej slovenskej prírody, tiež do sociálnej a vzťahovej drámy Hriech Kataríny Padychovej (1973) a aj do dobrodružnej snímky Noční jazdci (1981).

Ďalší významný filmový tvorca, Andrej Lettrich, dal Dočolomanskému príležitosť v príbehu o vinárskej rodine Habdžových v snímke Červené víno (1972). V roku 1976 nechýbal v populárnej komédii Sváko Ragan. Ako slávneho amerického detektíva Nicka Cartera si ho diváci môžu pamätať z kultovej komédie Adéla ještě nevečeřela (1977). Komediálny talent uplatnil aj v úlohe noblesného šľachtica vo filme Tajemství hradu v Karpatech (1981). Obe menované snímky nakrútil slávny český režisér Oldřich Lipský.

Michal Dočolomanský Čítajte viac Michal Dočolomanský by mal 70

Valenta Pichandu stvárnil v ságe murárskeho rodu Pichandovcov Tisícročná včela (1983), ktorú režíroval Juraj Jakubisko. V roku 1988 si spolu s Magdou Vášáryovou aj Kamilou Magálovou zahral v sfilmovanej verzii Čajkovského opery Eugen Onegin. Objavil sa tiež v televíznej adaptácii románu Puto najsilnejšie (1990) a na televíznej obrazovke uvádzal napríklad relácie Chalupárium alebo Keď v meste padla… (2002) či Ranč (2004). Posledným filmom známeho umelca bol Bestiář (2007).

V roku 1982 dostal Michal Dočolomanský titul Zaslúžilý umelec a o dva roky neskôr sa stal držiteľom ceny Zlatý krokodíl. V januári 2004 mu udelili cenu v kategórii herec v diváckej ankete Osobnosť televíznej obrazovky. Od prezidenta Ivana Gašparoviča dostal v roku 2007 vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj kultúry a divadelného umenia. V tom istom roku mu udelili aj cenu Literárneho fondu za celoživotnú tvorbu.

Michal Dočolomanský zomrel 26. augusta 2008 v Bratislave vo veku 66 rokov v dôsledku rakoviny pľúc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Dočolomanský #Na skle maľované