Recenzia - Zelenskyj ako Sluha národa: Papaláši, traste sa!

Koľkí ľudia to už pocítili? Beznádej a znechutenie z toho, ako to chodí. Korupcia, nespravodlivosť, neschopní politici... Dalo by sa s tým niečo robiť, keby mal človek príležitosť? Obyčajný ukrajinský občan ju dostal - ale iba v komediálnom seriáli. A Volodymyr Zelenskyj, ktorý ho stvárnil, sa stal vďaka tomu sám prezidentom. Seriál Sluha národa teraz prichádza i na Slovensko. Dnes večer ho začne vysielať televízia Markíza.

28.03.2022 06:00
Sluha národa, Volodymyr Zelenskyj Foto:
Ukrajinského prezidenta si v seriáli zahral vtedajší komik Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa stal neskôr sám hlavou štátu.
debata (4)

Úvodná scéna pôsobí ponuro. Na terase s výhľadom na kyjevské Námestie nezávislosti (Majdan) sa za tmy stretnú traja oligarchovia, ktorým ani nevidno do tváre. O týždeň budú prezidentské voľby.

„Platíme milióny, aby sme svojich kandidátov dostali do politiky, a potom dvakrát toľko, aby sme zničili ich konkurentov,“ sťažujú sa. A to ešte netušia, aká pohroma sa na nich valí…

S vervou do úradu

Výsledky volieb prinesú senzáciu. Vyhrá ich totiž 37-ročný Vasyl Petrovyč Holoboroďko. Čestný učiteľ dejepisu, ktorý býva s rodičmi a neterou, nemá žiadne úspory a otec sa mu posmieva, že aj podpora v nezamestnanosti je vyššia ako jeho plat.

Všetko sa zmení, keď sa pred kolegom rozčúli nad pomermi v štáte a skorumpovanými politikmi. Voľby vraj nič neriešia, lebo je to ako vyberať si medzi morom a cholerou.

Zastrája sa, že keby bol aspoň týždeň pri moci, so všetkým by skoncoval. Učiteľ však nevie, že jeho citový výlev plný vulgarizmov mobilom tajne nakrútil jeden zo študentov, zverejnil ho na sociálnych sieťach, a tak sa mu postaral o veľkú popularitu. Video má už osem miliónov klikov!

Študenti Holoboroďka povzbudzujú, aby kandidoval, dokonca mu prostredníctvom crowdfundingu vyzbierajú potrebné peniaze.

Upútavka na seriál Sluha národa.

Vasja, ako ho doma volajú, poslúchne, no neverí, že by mohol zvíťaziť. Nakoniec však získa až 67 percent a stáva sa hlavou štátu. Ujíma sa ho premiér Čujko (Stanislav Boklan), ktorý ho zaúča, ako sa má obliecť, čo by mal robiť a čo hovoriť.

Holoboroďko však chce zostať taký, aký bol. Do práce chodí autobusom, pešo alebo na bicykli, ochrankárov prepustí, odmieta luxus a sľubuje, že bude slúžiť ľudu.

Už na prvom zasadnutí parlamentu navrhne prevratné zmeny, rád by vymenil i vládu spolu s jej predsedom. Stačí však slušnosť a poctivosť tam, kde ide o veľkú moc a peniaze? Poradí si idealista s intrigujúcim premiérom a oligarchmi, ktorí sa nechcú vzdať svojho vplyvu?

sluha národa, volodymyr zelenskyj, Čítajte viac Poznáme dátum štartu vysielania seriálu s ukrajinským prezidentom Zelenským na Slovensku

Sluha národa rozoberá vážne témy, a hoci je to v prvom rade politická satira, divák sa dozvie aj zaujímavé fakty. Napríklad, že ešte v roku 1992 bolo na Ukrajine len 69-tisíc vládnych úradníkov, ale do roku 2015, keď sa seriál odohráva, sa ich počet zvýšil až na 380-tisíc. Pretože aj asistenti a poradcovia majú svojich asistentov a poradcov.

Nový prezident zisťuje, že má húfy zamestnancov, ktorých vôbec nepotrebuje (vizážistu, stylistu, kozmetika, pílingmajstra, špecialistu na opaľovanie, inšpirátora či osobného motivátora, ktorý má zvyšovať jeho sebavedomie).

Dokonca tam pracujú dve psychologičky – jedna preňho a druhá pre tú prvú. „Tá si toho totiž musí vypočuť toľko, že sama potrebuje psychologičku,“ vysvetľuje Čujko.

Stále aktuálny

Scénky sú vydarené a dialógy vtipné. Je to inteligentný humor, ktorý neurazí. Napríklad keď sa Holoboroďko zoznamuje s vládnym aparátom, premiér mu predstavuje aj vedúcich sekcií humanitárnej politiky a humanitárnej zahraničnej politiky. Na otázku, či to nie je mätúce a či nerozmýšľali nad reformou, Čujko odvetí, že áno: „Preto sme zaviedli aj sekciu reforiem.“

Služobník ľudu, Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Komediálny seriál so Zelenským ide na dračku

Seriál rozdelený do krátkych, asi 25-minútových častí, má rýchly spád. Diváci spoznávajú aj Vasylovu rodinu, jeho vzťah s bývalou ženou a malým synom, pobavia i trefné narážky na Putina a Lukašenka, no aj na Angelu Merkelovú či Baracka Obamu.

Trochu rušivo pôsobia azda iba Holoboroďkove imaginárne stretnutia s historickými postavami (Plutarchom, Abrahamom Lincolnom alebo Che Guevarom).

Herecké výkony sú výborné. Ani Zelenskyj, ktorý sa podieľal i na scenári a produkcii, sa nemá za čo hanbiť. Neznížil sa k prízemnej zábave, jeho hrdina nie je groteskný, pôsobí ľudsky a rozumne. Zrejme práve preto si ho diváci tak obľúbili.

Scénka zo seriálu (v angličtine), v ktorej Holoboroďkovi volá Angela Merkelová.

Zvláštne pritom je, že seriál nenakrútili v ukrajinčine, ale v ruštine. Dočkal sa dvoch pokračovaní a celovečerného filmu. V marci 2018 si Zelenskyj napokon založil aj politickú stranu Sluha národa, s ktorou o rok neskôr vyhral voľby a vymenovali ho za ukrajinského prezidenta.

Aj keď seriál teraz kupujú televízie z celého sveta, slovenským divákom bude asi bližší. Papaláši, čo poťahujú za nitky, rodinkárstvo a nedôveryhodní politici – to sú veci, ktoré poznáme aj u nás. Stačí si spomenúť na Gorilu, „našich ľudí“ a korupčné škandály.

Je zrejmé, že keby nebolo ruskej agresie, o seriál so Zelenským by nebol až taký záujem. Možno by ho u nás ani nevysielali. Je však dobré, že sa dostane i k našim divákom, lebo nie je len o Ukrajine. Je aj o Slovensku.

Hodnotenie Pravdy 4 hviezdičky z piatich

Sluha národa I/seriál, 23 epizód/Ukrajina 2015/r.: Alexej Kirjuščenko/h.: Volodymyr Zelenskyj, Stanislav Boklan, Jevhen Košovyj, Olena Kravecová, Jurij Krapov, Mika Fatalov, Oleksandr Pikalov, Viktor Sarajkin, Kateryna Kisteňová.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #recenzia #seriál #komédia #Ukrajina #satira #Volodymyr Zelenskyj #seriál Sluha národa