Martin Frič, režisér Jánošíka a Princeznej so zlatou hviezdou, sa narodil pred 120 rokmi

Režisér, scenárista a herec Martin Frič patril k zakladateľom českého filmu. Podarilo sa mu vytvoriť umelecky hodnotné diela, ktoré sa tešili mimoriadnej diváckej obľube a natrvalo zaujali svoje miesto v dejinách kinematografie.

29.03.2022 06:00
martin fric Foto:
Český režisér, scenárista a herec Martin Frič.
debata

V roku 1965 za svoju celoživotnú prácu získal titul národný umelec. Od narodenia významného filmového tvorcu, Martina Friča, uplynie v utorok 29. marca 120 rokov.

Martin Frič sa narodil 29. marca 1902. Vzdelával sa na reálnom gymnáziu, bol aj študentom umeleckopriemy­selnej školy a v tínedžerskom veku sa začal aktívne zaujímať o divadlo. Pôsobil napríklad na pražskej scéne divadla Rokoko či v kabarete Červená sedma. Stal sa taktiež jedným zo spoluzakladateľov kabaretu Moderna v Bratislave.

K filmovému umeniu ho priviedlo stretnutie s osobnosťou českej kinematografie, ktorou bol Karel Lamač. Pokiaľ sa Frič dostal v roku 1928 k svojmu prvému filmu Páter Vojtěch z konca nemej éry, venoval sa kresleniu plagátov, maľoval kulisy, pracoval vo filmovom laboratóriu, vymýšľal scenáre a pôsobil aj ako herec v menších úlohách.

Theodor Pištěk a Mária Fábryová Čítajte aj Jánošík strávil polstoročie v garáži

V roku 1931 nakrútil svoj prvý zvukový film Dobrý voják Švejk v hlavnej úlohe so Sašom Rašilovom starším. V tom istom roku zrealizoval spolu s Karlom Lamačom aj komédiu To neznáte Hadimršku, do ktorej obsadili Vlastu Buriana. S týmto „kráľom komikov“ sú spojené aj ďalšie Fričove snímky ako Anton Špelec, ostrostřelec (1932), Revizor (1933), Když Burian prášil či Katakomby (oba 1940).

Ukážka z filmu To neznáte hadimršku v Vlastom Burianom

Ďalším obľúbeným komikom, ktorý účinkoval vo filmoch Martina Friča bol Hugo Haas. Spolu s Adinou Mandlovou sa stali súčasťou komediálne ladenej snímky Život je pes (1933), nechýbali ani vo filme Mazlíček (1934) či v satire na pokrytecké moralizovanie s názvom Mravnost nade vše (1937).

Vlado Kubenko Dominik Tatarka Martin Frič Čítajte aj Martin Frič stvoril prvú slovenskú filmovú hviezdu

Diela českého pedagóga a spisovateľa Jaroslava Žáka sa stali základom pre Fričove populárne komédie zo školského prostredia Škola základ života (1938) a Cesta do hlubin študákovy duše (1939). Okruh kmeňových hercov, ktorí nechýbali v dielach významného českého režiséra dopĺňa aj Oldřich Nový a Nataša Gollová. Prvý raz sa objavili ako manželia v komédii Kristián (1939), ktorá patrí k zlatému fondu českej kinematografie.

Ukážka z filmu Cesta do hlubin študákovy duše

V rovnakom žánri sa predviedli v snímkach Eva tropí hlouposti (1939), Hotel Modrá hvězda aj Roztomilý člověk (oba 1941). Oldřichovi Novému bola tiež na mieru šitá rola smoliara, ktorý naletí krutému žartu svojich kolegov, v komédii Valentin Dobrotivý (1942).

Osobité miesto v tvorbe Martina Friča má dobrodružno-historická dráma Jánošík (1935) v hlavnej úlohe so zakladateľom slovenskej kinematografie Paľom Bielikom. Išlo o druhé filmové (a prvé ozvučené) spracovanie známej zbojníckej legendy. Za film Jánošík získal Frič Československú filmovú cenu (1936) a priaznivo ho prijala i medzinárodná filmová kritika na benátskom filmovom festivale Biennale. Ako jediný československý film z celého obdobia prvej republiky sa predal do 32 štátov sveta. V roku 1946 spolu s Paľom Bielikom režírovali prvý slovenský povojnový hraný film Varuj…!

Ukážka z filmu Císařův pekař-Pekařův císař

S bohatou tvorbou obľúbeného českého režiséra je spojená aj slávna komediálna dvojica Werich – Voskovec. Zahrali si napríklad vo veselohrách Hej rup! (1934) alebo Svět patří nám (1937). Jan Werich bol hlavnou hviezdou historickej komédie Císařův pekař – Pekařův císař, ktorú Martin Frič nakrútil v roku 1951. Vtedajší minister kultúry Zdeněk Nejedlý film na istý čas zakázal, pretože podľa neho nedostatočne propagoval robotnícku triedu.

V roku 1959 sa diváci mohli tešiť rozprávkam Dařbuján a Pandrhola a tiež veľmi známej Princezna se zlatou hvězdou. V 60. rokoch minulého storočia začal Frič spolupracovať s Jiřím Sovákom a Jiřinou Bohdalovou. Obaja si zahrali v jeho filmoch Král králů (1963), Hvězda zvaná Pelyněk (1964) aj v kriminálnej komédii Přísně tajné premiéry (1967). Posledným filmom Martina Friča bola satira Nejlepší ženská mého života z roku 1968.

Princezna se zlatou hvězdou
Princezná so zlatou hviezdou - útek Kazisveta

Pre rakovinu pečene mal režisér zakázané piť alkohol. Po invázii sovietskych a spojeneckých vojsk do Československa sa napil koňaku a upadol do bezvedomia. Martin Frič, ktorý bol ženatý s herečkou Suzanne Marwille, zomrel 26. augusta 1968 v Prahe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Frič