Filmová recenzentka: Oscarové sú opäť ženy!

Malým prekvapením v kategórii najlepší film bolo víťazstvo indie drámy o dospievaní Coda (známej aj pod názvom V rytme srdca). Drajv maj kár naopak neprekvapil - najlepším cudzojazyčným filmom je adaptácia poviedky Harukiho Murakamiho.

28.03.2022 18:23
Oscar hederova Foto: ,
Sian Hederová pózuje so soškou Oscara za najlepší adaptovaný scenár k filmu CODA na 94. ročníku udeľovania filmových cien Oscar.
debata

Povedzte, koľkí z vás si pozreli oscarový ceremoniál len preto, lebo sľuboval prekvapenie v podobe „odovzdania lásky“ pre vojnou zasiahnutú Ukrajinu. Ja som si pod tým predstavovala kadečo. Napokon si krajinu zmietanú vojnou uctili polminútovým tichom, no týždeň pred odovzdávaním najprestížnejších filmových cien na svete sa v zahraničných médiách čo-to popísalo o tom, aké sú Oscary politické a aké vo svetle súčasných udalostí v Európe ešte len môžu počas aktuálneho ročníka byť.

Oscar, CODA Čítajte viac Najlepší film je CODA, Will Smith má Oscara a vylepil aj jednu facku

Napríklad Sean Penn, ktorý momentálne nakrúca dokument na Ukrajine a v Poľsku o kríze spôsobenej vojnou, vyzýval, aby dramaturgovia dali v živom vysielaní priestor lídrovi napadnutej krajiny, ukrajinskému prezidentovi Zelenskému. Akoby popri vojne nemal čo iné na práci. Podľa Penna je však nevyhnutné, aby program, ako je tento, upriamil pozornosť na krajinu zasiahnutú agresiou Ruska, a to je veru pravda. Zelenského cez telemost nekontaktovali, a keby sa tak stalo, asi by sa milióny divákov cítili viac ako rozpačito. Každý by mal na to svoj osobný dôvod. Neslávna reklama pred udeľovaním Oscarov tak len potvrdzuje, pod akými obrovskými globálnymi spoločenskými tlakmi akadémia je.

thequint-2021-12-a612aa07-ee0e-4f2d-aa5e-0d04006d8f47-hfr46567 Čítajte viac Recenzia: Sila psa je najpreceňovanejší film roka

Najlepšie sú Campionová a Hederová

Na Silu psa Jane Campionovej, favorizovaný film s dvanástimi nomináciami, sa anonymní akademici sami verejne ponosovali. Možno je preceňovanejší, ako by sa patrilo, no Campionová si Oscara za réžiu zaslúžila a aj ho dostala. Oscary tak po vlaňajšom víťazstve režisérky a scenáristky Chloe Zhaovej (jej Krajina nomádov sa stala aj najlepším filmom roka) pokračujú v trende oceňovania žien v kategóriách, ktoré sú štatisticky stále výhradne mužskými. Za réžiu dostali Oscara zatiaľ tri ženy.

Sila psa

Napokon však hlavnú cenu nevyhrala Campionová a malým prekvapením v kategórii najlepší film bolo víťazstvo inej filmárky. Indie dráma o dospievaní Coda (známa aj pod názvom V rytme srdca) režisérky Sian Hederovej sa už po premiére na festivale Sundance stala hitom tohto podujatia oceneným nielen profesionálmi, ale aj divákmi.

CODA trailer

Ruby, hlavná hrdinka filmu, sa narodila nepočujúcim rodičom a prirodzene sa stala ich prostredníčkou s okolím. No dievča dospieva a nutkanie vybrať sa vlastnou cestou ju neraz stavia pred dilemu. Navyše má hudobný talent, o ktorý sa s blízkymi nevie tak úplne podeliť. Herečka Emilia Jonesová spieva vo filme všetky skladby naživo a do momentu, kým ju Hederová neobsadila, ani netušila, že spievať vie. Coda je remakom francúzskeho filmu La Famille Bélier z roku 2014. Na rozdiel od pôvodnej drámy Hederová do svojho filmu obsadila nepočujúcich hercov a herečku. Film vznikol v produkcii Apple TV a na ich platforme ho možno aj vidieť.

Novozélandská režisérka Jane Campionová získala... Foto: TASR/AP, Jordan Strauss
Oscar Jane Campionová Novozélandská režisérka Jane Campionová získala Oscara za psychologickú westernovú drámu The Power of the Dog (Sila psa).

Drajv maj kár neprekvapil

Oscary sú tohto roku medzi nominantov poriadne „porozhadzované“, okrem Cody, ktorá premenila všetky tri nominácie, sa nestalo, že by sa víťazstvá koncentrovali pri jednom filme. Favorizovaný Belfast so siedmimi nomináciami – autobiografická dráma o dospievaní v rodnom meste Kennetha Branagha – má Oscara za najlepší scenár. Film sa dá stále vidieť v našich kinách a podľa Pravdy, ktorá mu dala plných päť hviezdičiek, sa to aj oplatí.

Drajv maj kár

Nikoho zrejme neprekvapilo víťazstvo v kategórii cudzojazyčný film. Áno, cenu získal japonský Drajv maj kár, adaptácia poviedky bestselleristu Harukiho Murakamiho. Film je o plachom zblížení sa ľudí, ktorých spojí pracovná povinnosť, aby v letmom dotyku vstúpili do vlastných najbolestnejších výčitiek. Tiež ho v týchto dňoch možno vzhliadnuť v kine. Výčitky a traumy má každá z postáv tohto intímneho príbehu. Leitmotívom trojhodinovej meditácie nad stratou milovanej ženy je Čechovova divadelná hra Ujo Váňa. Film japonského režiséra Rjúsuke Hamagučiho vyhral okrem iného i cenu za najlepší scenár na uplynulom festivale v Cannes.

Drajv maj kár Čítajte viac Recenzia: Muž, ktorý stratil svoju ženu

Smithovi praskli nervy

Oscary sa nezaobišli bez kontroverzie. Postaral sa o ňu Will Smith, ktorý získal Oscara za najlepší mužský herecký výkon vo filme King Richard, kde stvárnil trénera a otca svetových tenisových jednotiek Sereny a Venus Williamsových. Na pódiu udrel do tváre nekompromisného komika Chrisa Rocka, ktorý celkom nekorektne žartoval o vzhľade jeho manželky. Jej krátky strih vlasov prirovnal k účesu vojačky, ktorú hrala Demi Mooreová vo filme G. I. Jane. Manželka Willa Smitha Jada Pinkett má však chorobu, ktorá spôsobuje vypadávanie vlasov, a jej manžel vzal žartík osobne. Vstal a počas moderátorskej vsuvky vrazil Rockovi, vrátil sa na svoje miesto a svoju ženu odtiaľ ďalej bránil slovne, padli aj nadávky. Napokon sa herec pri preberaní sošky ospravedlnil.

Herec Will Smith vylepil jednu facku... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
APTOPIX 94th Academy Awards Herec Will Smith vylepil jednu facku moderátorovi Chrisovi Rockovi.

Oscarová noc je teda za nami a zdá sa, že sa predsa zaobišla bez vážnejších prestreliek, nemôžeme nič namietať, veď víťazkami hlavných kategórií sú ženy. Alebo máte iný názor?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar