Bruce Willis pre zdravotné problémy ukončil kariéru

Rodina Brucea Willisa oznámila, že sa herec rozhodol ukončiť svoju hereckú kariéru. Lekári 67-ročnému Willisovi nedávno zistili afáziu, chorobu, ktorá ovplyvňuje schopnosť hovoriť a porozumieť reči.

30.03.2022 19:11 , aktualizované: 31.03.2022 09:51
Bruce Willis Foto:
Bruce Willis.
debata (7)

Meno Brucea Willisa si väčšina ľudí spája s akčnými filmami, predovšetkým s legendárnou sériou Smrtonosná pasca. Počas vyše 40-ročnej kariéry stvárnil herec desiatky postáv, venoval sa aj hudbe a filmovej produkcii.

V stredu 30. marca však jeho dcéra Rumer Willisová na sociálnej sieti Instagram oznámila, že herec končí kariéru. Dôvodom je afázia, ochorenie, ktoré ovplyvňuje schopnosť hovoriť a porozumieť reči.

Koniec kariéry

„Ako rodina sme chceli s Bruceovými skvelými podporovateľmi zdieľať, že náš milovaný Bruce prechádza zdravotnými problémami a nedávno mu bola diagnostikovaná afázia, ktorá ovplyvňuje jeho kognitívne schopnosti,“ píše sa v príspevku na profile Rumer Willisovej.

"V dôsledku toho a po starostlivom zvažovaní sa Bruce rozhodol ukončiť kariéru, ktorá preňho toľko znamenala. Je to pre našu rodinu veľmi náročné obdobie a sme veľmi vďační za vašu neprestajnú lásku, súcit a podporu.

Bruce Willis s rodinou

Pozrite si fotografie Brucea Willisa s jeho rodinou.

Fotogaléria
Tri dcéry, ktoré má herečka s Bruceom Willisom,...
+6Dcéry Brucea Willisa.

Prechádzame tým ako silná rodinná jednotka a chceli sme do toho priniesť aj jeho fanúšikov, pretože vieme, ako veľmi pre vás znamená, rovnako, ako vy preňho," odkazuje ďalej príspevok, pod ktorým sú podpísané manželka Emma a dcéry Demi, Rumer Scout, Tallulah, Mabel a Evelyn.

Podporu hercovi i jeho rodine už v komentároch vyjadrili herečky Sarah Paulsonová, Ashley Bensonová, Jenna Dewanová, herec Jonathan Sadowski či režisérka a scenáristka Marlene Kingová.

Afázia vzniká v dôsledku poškodenia mozgu, napríklad po mozgovej cievnej príhode, úraze hlavy, či nádorovom ochorení. Vyskytuje sa v rôznych podobách podľa toho, aká časť mozgu bola poškodená, a prejavuje sa rôzne, od ľahkých porúch vybavovania slov až po úplnú stratu reči a a jej porozumenia.

Herectvo mu pomohlo zbaviť sa zajakávania

Walter Bruce Willis, ktorý neskôr začal používať Bruce ako krstné meno, sa narodil 19. marca 1955 v mestečku Idar-Oberstein v Západnom Nemecku. Jeho matka bola Nemka, otec bol americký vojak. V roku 1957 sa rodina presťahovala do amerického štátu New Jersey po tom, ako Bruceov otec opustil armádu.

Willis trpel zajakávaním sa, čo nie je práve najlepšou predispozíciou pre hereckú kariéru. Paradoxne mu však práve vystupovanie pomohlo zbaviť sa tejto rečovej vady – už na strednej škole začal navštevovať divadelný krúžok a neskôr sa dokonca stal prezidentom školskej rady.

Filmy Brucea Willisa

Pozrite si zábery z filmov Brucea Willisa.

Fotogaléria
Herec Haley Joel Osment a Bruce Willis vo filme...
Rok 1988: Herec Bruce Willis na snímke z filmu...
+5Rok 2005: Herec Bruce Willis na zábere z filmu...

Po tom, ako v roku 1973 odmaturoval, začal pracovať ako strážnik v Salemskej atómovej elektrárni. Neskôr pracoval ako súkromný detektív – túto skúsenosť neskôr využil v seriáli Mesačný svit a vo filme Posledný skaut. V 80. rokoch pracoval ako barman na newyorskom Manhattane.

John McClane

Filmovú kariéru rozbehol v roku 1980, keď sa objavil v snímke Prvý smrteľný hriech, o pár rokoch neskôr sa objavil v seriáloch Miami Vice a Zóna súmraku. Notoricky známym sa však stal ako akčný hrdina John McClane v snímke Smrtonosná pasca z roku 1988, ktorá mala niekoľko pokračovaní.

Medzi ďalšie významné filmy, v ktorých sa objavil, patrí Pulp Fiction, Šiesty zmysel, Armageddon, Sin City, Dannyho dvanástka, Náhradníci, Expendables či Vyvolený.

Trailer k filmu Smrtonosná pasca.

Willis je držiteľom viacerých hereckých ocenení vrátane Zlatého glóbusu, People's Choice Award či Emmy. Nie všetky jeho ceny sú pozitívne – je aj držiteľom niekoľkých Zlatých malín a Stinkers Bad Movie Award. Na Hollywoodskom chodníku slávy má svoju hviezdu.

Samé dcéry

V roku 1987 sa oženil s herečkou Demi Mooreovou, s ktorou má dcéry Rumer, Scout a Tallulah. Pár sa rozviedol v roku 2000. Neskôr sa zasnúbil s herečkou Brooke Burnsovou, no zasnúbenie napokon odvolali a rozišli sa. V roku 2009 sa Willis oženil s modelkou Emmou Hemingovou, s ktorou má dcéry Mabel a Evelyn.

S hereckými kolegami Arnoldom Schwarzeneggerom a Sylvesterom Stallonem založil sieť reštaurácií Planet Hollywood. V štáte Idaho vlastní bar a divadlo.

Medzi Willisove koníčky patrí zbieranie áut z 50. rokov či hra na harmonike.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #USA #Bruce Willis