V Mariupole bol zabitý litovský filmový režisér Mantas Kvedaravičius

Litovský filmový režisér Mantas Kvedaravičius (45) bol v sobotu zabitý v ukrajinskom meste Mariupol. Oznámil to v nedeľu informačný úrad ukrajinského ministerstva obrany, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters.

04.04.2022 12:28
úmrtie, sviečka, pohreb Foto:
debata

„Ruskí vojaci zabili litovského filmového režiséra Mantasa Kvedaravičiusa, keď sa snažil dostať z Mariupola,“ uviedol úrad rezortu obrany na Twitteri.

Litovské ministerstvo zahraničných vecí poznamenalo, že je „šokované“ správou o usmrtení Kvedaravičiusa v Mariupole, „kde dokumentoval ruské vojnové zverstvá“, napísala agentúra AFP.

„Stratili sme tvorcu známeho v Litve aj na celom svete, ktorý až do posledného okamihu napriek nebezpečenstvu pracoval na Ruskom okupovanej Ukrajine,“ povedal v nedeľu v reakcii na úmrtie filmára litovský prezident Gitanas Nauséda.

Ukážka z filmu Mariupolis

Mantas Kvedaravičius bol známy najmä vďaka svojej dokumentárnej snímke z konfliktnej zóny s názvom Mariupolis, ktorá mala premiéru v roku 2016 na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale. Tento film je portrétom strategického prístavného mesta v Doneckej oblasti, kde od roku 2014 bojujú ukrajinské sily proti proruským jednotkám.

Správu o zabití Kvedaravičiusa priniesol na Facebooku aj ruský filmár Vitalij Manskij, zakladateľ moskovského festivalu Artdocfest, ktorého hosťom bol v minulosti aj litovský tvorca. Manskij vo svojom príspevku na sociálnej sieti ostro odsúdil Rusko za „diabolskú vojnu voči celému svetu“.

V Mariupole zahynulo od začiatku ruskej invázie podľa ukrajinských predstaviteľov najmenej 5000 obyvateľov a podľa odhadov sa tam stále nachádza vyše 100.000 civilistov, pričom v zničenom meste sú problémy s nedostatkom jedla, vody i s dodávkami elektriny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mariupol #vojna na Ukrajine