Slovenský film zaklopal na dvere kina. Chystáte sa na Týždeň slovenského filmu?

Slovenský film už ôsmykrát bilancuje. Prehliadka Týždeň slovenského filmu s bohatým sprievodným programom sa začala v kine Lumiére včera a do nedele 10. apríla premietne 47 celovečerných a krátkych domácich filmov. Hlavný program tvoria celovečerné snímky, ktoré mali v roku 2021 premiéru. Je to trinásť hraných, pätnásť dokumentárnych a jeden animovaný film.

05.04.2022 06:00
cenzorka-37597-8841756-2 Foto:
Týždeň slovenského filmu uzavrú v nedeľu s Cenzorkou Petra Kerekesa.
debata

Premietať sa budú aj filmy nominované na národnú filmovú cenu Slnko v sieti 2022. Odovzdávanie sa uskutoční na slávnostnom galavečere v sobotu 9. apríla 2022 v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Diváci budú môcť odovzdávanie sledovať v priamom prenose vo vysielaní Jednotky RTVS o 20.30 h.

Kiná boli vlani pre covid zatvorené presne polovicu roka a mnohým filmom bola kvôli pandémii posunutá aj distribučná premiéra. Pritom vlaňajšok bol, čo sa týka kvantity aj kvality produkcie, pre slovenskú tvorbu silným rokom. Prehliadka ponúkne napríklad v Benátkach ocenenú Cenzorku Petra Kerekesa, ktorú sa rozhodne oplatí vidieť na veľkom plátne, aj kvôli sugestívnej kamere Martina Kollara. Kerekes filmom v hranej tvorbe debutoval, uplatnil však dokumentárne postupy, najmä pri dôkladnej štúdii prostredia či pri kreovaní charakterov, ktoré odpozoroval z reality. Príbeh zasadil do autentickej ženskej väznice a obťažkal ho silnou témou materstva v podmienkach obmedzujúcich výchovu i lásku.

Donutil atlas vtakov Čítajte viac Týždeň slovenského filmu už o pár dní otvorí Atlas vtákov Olma Omerzu

Väzenie zasahuje nielen do vzťahov matiek a ich detí, ale aj do ich budúcnosti. Deti žijú do troch rokov za mrežami, potom sa ich buď ujmú príbuzní, alebo sú umiestnené v detských domovoch. Kerekes sleduje príbeh Lesye, ktorá sa ako matka napokon ocitá pred najťažšou možnou voľbou. Aj napriek pochmúrnej téme a neutešivej situácii protagonistiek odhaľuje pomalé plynutie času v uzavretej ženskej komunite skrytú krásu. Kerekes za múrmi nachádza silné charaktery, jemný humor a predovšetkým lásku.

Peter Bebjak Čítajte viac Peter Bebjak: Herec a režisér musia mať intímny vzťah

Cenzorka vznikala v ukrajinskej väznici a v koprodukcii s Ukrajinou nakrútil drámu Predtuchy aj filmár Viačeslav Kryštofovyč. Oba filmy uvedú počas Týždňa slovenského filmu ako symbolické vyjadrenie podpory nášmu východnému susedovi. Pre ľudí z Ukrajiny so statusom dočasného útočiska alebo azylu bude vstup na podujatie voľný.

L Čítajte viac Recenzia filmu Známi neznámi: Remake, ktorý baví

Po skončení prehliadky uvedú tri víťazné filmy ocenené na udeľovaní národných filmových cien Slnko v sieti v kategóriách najlepší hraný film, najlepší dokumentárny film a najlepší animovaný film s ukrajinskými titulkami.

Cenzorka, samozrejme, nie je jediným filmom, ktorý dosiahol úspech. Slovenský remake talianskeho filmu Úplní cudzinci – ktorý v počte svetových prerábok zlomil rekord – Známi neznámi zaznamenal v kinách obrovský záujem. Dostal sa do top päťky najnavštevova­nejších filmov vlaňajška, a to nielen spomedzi slovenských titulov. Konverzačnú drámu o vzťahoch poznačených tajomstvami, klamstvami a pretvárkou režírovala mladá filmárka Zuzana Marianková, scenár prepísal do češtiny a slovenčiny Petr Jarchovský a nešťastné páry oslavujúce príchod Nového roka stvárnili populárni herci ako Tomáš Maštalír, Táňa Pauhofová či Klára Issová.

Záujem bol v kinách aj o film o holokauste Správa Petra Bebjaka. So scenáristom Jozefom Paštékom rekonštruovali útek dvoch slovenských Židov z Osvienčinu rok pred skončením druhej svetovej vojny. Ich nadľudský výkon mal jediný cieľ: priniesť svetu svedectvo o hrôzach, ktoré boli skutočnou realitou "pracovných táborov” smrti.

Zoznam všetkých premietaných filmov, program so sprievodnými podujatiami a ďalšie informácie nájdu záujemcovia na stránke Týždňa slovenského filmu. Zapojiť sa tu môžete aj do diváckeho hlasovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kerekes #Kino Lumiere #týždeň slovenského filmu #Peter Bebjak #film Cenzorka