Oscarový bitkár Will Smith nepriťažil len sebe

Viacerí sa pýtajú, čo bude s čerstvo oscarovým Willom Smithom, ktorý sa na neslávne známej ceremónii neovládol a v priamom prenose vylepil komikovi Chrisovi Rockovi zaucho. V afekte vtedy bránil svoju manželku trpiacu alopéciou, na účet ktorej Rock vtipkoval.

06.04.2022 11:00
Will Smith Foto:
Will Smith a jeho filmové dcéry Serena a Venus vo filme Kráľ Richard: Zrodenie šampiónok (2021). Oscara získal za stvárnenie otca tenisových jednotiek Williamsových.
debata

Americké periodikum Hollywood Reporter zisťovalo, aký dosah môže mať fackovací incident na hercovu blízku budúcnosť. Je to totiž jedna : jedna. Smith stihol počas necelej hodiny vyhrať Oscara, aj sa pred celým svetom zdiskreditovať ako násilník.

Mravnosť nadovšetko

V ďakovnej reči síce zamaskoval zlyhanie uslzeným príhovorom o ochrane rodiny a obecenstvo mu za to patrične zatlieskalo. Kritika však na seba nedala čakať, verejnosť vrátane celebrít je rázne proti takýmto manieram. Bez ohľadu na to, že herec v minulosti nevyviedol žiadny škandál a ku kolegom bol vždy láskavý. Do kariet mu nenahráva ani fakt, že Amerika si buduje imidž práve na mravnosti.

Zraniteľným robí Smitha aj spoločenský kontext. Veď ešte na začiatku oscarového večera sa myslelo na Ukrajinu trpiacu vojnou ruského násilníka a mocnára, ktorý sa nenaučil ovládať. Násilie páchané v akejkoľvek forme nesmie byť akceptované, a ak si to myslí aj mnoho Smithových fanúšikov, herec aj všetci jeho aktuálni filmoví kolegovia majú problém. Aspoň do momentu, kým táto búrka neprehrmí.

Oscar, CODA Čítajte viac Najlepší film je CODA, Will Smith má Oscara a vylepil aj jednu facku

Pre násilie pozastavené

Predtým, ako stihla akadémia Smitha zo svojich radov sama vylúčiť, vinník sa kajúcne zriekol členstva. Následky však zrejme nezostanú len v podobe hanby a ospravedlňovania, veď si spomeňme, koľko celebrít stratilo v kauze MeToo akúkoľvek kredibilitu a nárok na prácu. Veľká neznáma tak visí nad hercovými nadchádzajúcimi produkciami Bad Boys 4, Bright 2 a Emancipácia, ktorý mal mať premiéru v druhej polovici roka 2022. Predpokladalo sa, že bude ašpirovať na najbližšie oscarové nominácie. Teraz je však dátum zverejnenia filmu nejasný a filmová obec sa domnieva, že hlavný producent Apple nevie, čo si počne so značkou Will Smith v nadchádzajúcej sezóne.

Rovnako ťažké, ba možno i ťažšie, to majú producenti prvých dvoch spomínaných akčných filmov. Veď Smith hral vo všetkých predošlých dieloch a bolo by od veci, nahradiť ho iným hercom. Veľké štúdiá obsadzujú do filmov herecké hviezdy aj z dôvodu, že k nim publikum vzhliada, preto je dôležité zachovať si čistý štít aj v súkromí. Čo však v prípade, ak by kvôli verejnému či súkromnému fiasku na svoju obľúbenú celebritu diváci a diváčky zanevreli? Kým verejnú mienku producenti a marketéri okolo Smitha opäť dostanú pod kontrolu, sú nútení urobiť krok späť a chvíľu vyčkávať. Hollywood Reporter od nemenovaného zdroja zistil, že projekt Bad Boys 4, ktorý je v aktívnom vývoji, po incidente pozastavia.

Producent mieni, facka mení

Pre spoločnosť Apple, ktorá zaplatila svojho času údajne rekordnú sumu (120 miliónov dolárov) za práva na film Emancipácia, reputácia filmovej hviezdy prevtelenej do protagonistu riziko predstavuje. Film je v postprodukcii, no novinárom z Hollywood Reporter odmietli odpovedať, kedy môžeme film očakávať.

Zatiaľ vieme len v krátkosti načrtnúť, o čom historická dráma v réžii Antoina Fuqua inšpirovaná skutočnými udalosťami bude. Smith stvárnil otroka zbičovaného jeho pánom takmer na smrť, ktorému sa podarí utiecť a vstúpiť do armády Únie. Príbeh "Bičovaného Petera”, ako ho po zverejnení fotografie jeho chrbta (v periodiku The Independent) verejnosť prezývala, sa stal v 60. rokoch 19. storočia pre mnohých symbolom boja proti otrokárstvu. Mnohí Afroameričania Petera nasledovali v emancipácii a tiež vstúpili do armády Únie.

will snith Čítajte viac Will Smith sa komikovi ospravedlnil za facku na Oscaroch. Akadémia incident prešetruje

Podľa pátračov z hollywoodskych novín sa týždeň pred oscarovým ceremoniálom režisér David Leitch stiahol z plánovaného filmu v produkcii Netflixu Fast and Loose s Willom Smithom v hlavnej úlohe. Odišiel k inému projektu do štúdia Universal a Netflix bol – až donedávna – vo fáze aktívneho hľadania režiséra, ktorý by zastrešil film s – vtedy ešte – oscarovým favoritom v hlavnej úlohe. Čo sa s projektom deje teraz, Netflix neprezradil.

Je viac ako isté, že verejná facka vrhla na veci nové svetlo. Alebo skôr tieň. Nanešťastie tieni aj na samotného Smitha, málokto mu stihol Oscara ako piatemu Afroameričanovi ocenenému v hlavnej mužskej hereckej kategórii dopriať. Džentlmena Sidneyho Poitiera, ktorý zomrel ako prvý černošský herec, ktorý získal Oscara a bol svetovým symbolom emancipácie – nielen americkej, černošskej komunity – bitkár Smith sotva nahradí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Oscar #netflix #Will Smith