Už máme dokument o Petrovi Dvorskom. Nakrútila ho Iveta Malachovská

Len pred pol rokom oslávil Peter Dvorský svoju sedemdesiatku, a už je tu opäť príležitosť pripomenúť si jeho zaujímavý život. Do kín totiž vstupuje celovečerný režisérsky debut Ivety Malachovskej nazvaný len menom nášho najznámejšieho tenoristu - Peter Dvorský.

08.04.2022 14:00
Peter Dvorsky PD fin 01 Foto:
Jeden z najvýznamnejších slovenských operných spevákov Peter Dvorský spomína na svoju kariéru a život v novom dokumentárnom filme.
debata

Film zaujme aj toho, kto má pocit, že o Dvorskom už všetko vie – v novom dokumente totiž spevák osobne spomína na svoj život, čo dopĺňajú bohaté archívne materiály a vyjadrenia jeho kolegov, priateľov a rodiny.

Ako olympijský víťaz

Scenár filmu napísal Marián Turner, niekdajší riaditeľ Lúčnice a novopečený šéf Slovenskej filharmónie. S rodinou Malachovských sa pozná dlhé roky, s režisérkiným manželom, operným spevákom Martinom, vraj sedával celú základnú školu v jednej lavici. Po premiére filmu nám Turner povedal: "Napísať scenár filmu o Petrovi Dvorskom, ktorého som vždy obdivoval, bola pre mňa veľká česť.

Peter Dvorský, Čítajte viac Tenorista Peter Dvorský bude mať 70 rokov: Hádam tie oslavy prežijem

Inšpiráciou nám bola ária Rodolfa z Pucciniho opery Bohéma – Rodolfo je totiž ikonická postava v kariére Petra Dvorského, mal s ňou úspech v La Scale aj na mnohých iných scénach. Som vďačný manželom Malachovským, vďaka ktorým som zblízka spoznal rodinu Dvorských ako mimoriadne srdečných ľudí. Peter Dvorský je zlatý človek, ktorý dosiahol úspechy, ako nikto iný, je porovnateľný azda len s olympijskými víťazmi. Vyznačuje sa dobrotou srdca a má nádherné rodinné zázemie."

Pre Mariána Turnera to nie je prvý scenár, keď bol riaditeľom Lúčnice, podieľal sa na scenári filmu IMT Smile a Lúčnica – Made in Slovakia a napísal aj scenár k dokumentu režiséra Mariána Chudovského o hudobnom skladateľovi Milanovi Novákovi. „Ako generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie mám teraz málo času, takže je vlastne šťastie, že sme stihli film o Petrovi Dvorskom natočiť počas pandémie. Mali sme toľko materiálu, že by mohol vzniknúť aj film Peter Dvorský 2.“

Trailer filmu Peter Dvorský

Čo prezradí rodina

Iveta Malachovská prezradila, že na nápad s filmom o Petrovi Dvorskom prišli s manželom počas cesty lietadlom. Pozerali filmy a rozmýšľali, o akej slovenskej osobnosti by sa dal nakrútiť dokument. Padli mená športovcov ako Peter Sagan, Zdeno Chára či Petra Vlhová, no Malachovskej manžel povedal, poďme do vlastného kumštu. „Vtedy bol Peter Dvorský jasná voľba. Veď vyoral obrovskú brázdu pre množstvo spevákov, ktorí potom šli v jeho stopách. Všade ich vítali: vy ste z krajiny Petra Dvorského, to je veľký spevák. Takto pán Dvorský otvoril dvere mnohým,“ hovorí Iveta Malachovská.

Peter Dvorský Čítajte viac Galakoncert Petra Dvorského pôjde do sveta, o opernej legende vzniká aj film

Film sa začína spomienkami Petra Dvorského na detstvo. Rozpráva, ako túžil hrať na klavíri, no otec mu najskôr dal papierovú klaviatúru, aby si vedel predstaviť, čo ho čaká. Nechcel, aby sa z klavíra čoskoro stal zbytočný kus nábytku. Dvorský pri klavíri vytrval a s úsmevom opisuje, ako sa učiteľ klavíra čudoval, že chce pokračovať na konzervatóriu. Dvorský mu vysvetľoval, že nechce študovať klavír, ale spev, a učiteľ ho vyzval, nech zaspieva ľudovku. Po nej s dojatím povedal: „A ja vás tu učím klavír!“ Vo filme vystupuje množstvo zaujímavých osobností, po archívnych ukážkach korepetovania s Dvorského profesorkou Idou Černeckou spomienky dopĺňa Dvorského manželka Marta.

Dozvieme sa, ako po nej, peknej hosteske pokukoval a ako si ho doberala, že v opere je každý sólista. Uvidíme ukážky z opery Eugen Onegin, v ktorej kedysi v SND debutoval ako Lenský, neskôr spieva duet s Gabrielou Beňačkovou v Predanej neveste, potom vystupuje vo svete s Mirellou Freni. Rozpráva známu historku, ako nečakane musel zaskakovať v opere Bohéma v La Scale a nadchol dirigenta Carlosa Kleibera, keď zaspieval vysoké cé a opona sa zdvihla 47-krát. O Dvorskom hovoria zo záznamu jeho priatelia Montserrat Caballé či Luciano Pavarotti.

operný spevák, Daniel Čapkovič Čítajte viac Daniel Čapkovič: V Tosce som strieľal na Petra Dvorského

Ďalším jeho hrdým priateľom je rakúsky Kammersänger a čestný člen Viedenskej štátnej opery Kurt Rydl, s ktorým Dvorský za kaviarenským stolíkom na striedačku spieva úryvok z Predanej nevesty – kým Rydl nôti po nemecky, Dvorský mu kontruje v češtine. Dlhoročná Dvorského kolegyňa a kamarátka Gabriela Beňačková, s ktorou spievali na mnohých scénach vrátane Japonska, spomína, ako mali obaja aj s rodinami vzťah k dobrému jedlu a radi spolu chodili do reštaurácií.

Pobaví moment, kde manželka rozpráva, ako si manžel zvykol, že mu spoľahlivo všetko zariadi – od obstarania leteniek až po žehlenie pukov na nohaviciach. V dokumente krátko vystúpia aj obe dcéry, Kristína a Marta, aj Dvorského vnuk. Režisérka Malachovská je hrdá, že sa jej podarilo presvedčiť dcéry, aby vo filme účinkovali: „Povedala som im: Dievčatá, ja keby som mala takého otca, rozprávam o ňom od rána do večera.“

Dokument pripomenie aj známu pieseň Svet lásku má, ktorú z iniciatívy Paľa Haberu naspievali aj s Karlom Gottom. Slováci môžu byť radi, že okrem Petra Sagana majú aj Petra Dvorského a vďaka dokumentu Ivety Malachovskej máme o tejto výnimočnej osobnosti zaujímavé svedectvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Dvorský #Ivata Malachovská