Prometheus čaká na štart

Prometheus. Tak sa volá jeden z najočakávanejších filmov roka. Preto je jasné, že nejde o príbeh Titana zo starých gréckych mýtov, ale o nové sci-fi režiséra Ridleyho Scotta. Lenže názov odkazuje aj na bohov, stvoriteľov. Scott totiž vyslal hrdinov na vzdialenú planétu, aby odhalili tajomstvo počiatkov ľudstva a zároveň sa pokúsili o jeho záchranu.

04.06.2012 10:00
Charlize Theron a Idris Elba v snímke Prometheus. Foto:
Charlize Theron a Idris Elba v snímke Prometheus.
debata

No a vzhľadom na to, že Prometheus je taký očakávaný, mnohí už vedia, že to asi nebude Scottov priamočiary návrat k Votrelcovi (1979). K radosti divákov však postačí, že je to režisérov návrat k žánru sci-fi. Po tridsiatich rokoch od kultového Blade Runnera. Prometheus vstúpi do slovenských kín 7. júna.

Na začiatku bol Votrelec
Scotta k nakrúteniu novinky inšpiroval práve jeho Votrelec a na spojitosti medzi týmito filmami sa bude dať natrafiť. Samozrejme, netreba čakať starú známu a bojovo naladenú Ellen Ripleyovú, ale výrazné ženské hrdinky a stvorenia, ktorým sa musia brániť, nechýbajú ani tu. Posádku vesmírnej lode Prometheus tvorí aj Elizabeth Shawová v hereckom podaní Noomi Rapaceovej, a Charlize Theronová stvárňuje Meredith Vickersovú zastupujúcu záujmy obchodnej spoločnosti, ktorá výpravu financuje.

Z tejto novej posádky sa ešte patrí spomenúť Michaela Fassbendera v úlohe androida Davida. Nielen preto, že jeden android sa objavil aj na palube Nostroma vo Votrelcovi, ale najmä preto, že prví zahraniční recenzenti filmu Fassbendera chvália. Jeho humanoidný robot rád sleduje Petra O'Toola vo filme Lawrence z Arábie, je nesmierne inteligentný, ale zároveň plní úlohu „chyžnej“, ako uviedol režisér. Z toho vraj pramenia vtipné situácie.

A čo napätie?
Humor je síce dobrá vec, ale v tomto prípade diváka zaujíma najmä to, či Scott dokáže vyvolať napätie a strach tak, ako sa mu to podarilo vo Votrelcovi. Fanúšikovia si ešte spomínajú na neprehľadné, tmavé a špinavé zákutia nákladnej lode Nostromo, na pomalé plíženie sa chodbami, kvílivé zvuky orchestra či skôr stiesňujúce ticho, v ktorom vyznel tlkot srdca a každý znepokojivý ruch. „Neukazovať toho priveľa,“ odpovedal Scott na otázku, ako vyvolať strach. Pre Votrelca to platilo a prinášalo želaný efekt.

A akej hrôze sú vlastne vystavené postavy novej snímky? „Posádka Promethea si myslela, že mieri do raja, ale čakal ju len temný a desivý svet. Chladný a nezmieriteľný svet podobný peklu,“ načrtol spoluscenárista filmu Jon Spaihts. Výkonný producent Michael Ellenberg dodáva, že hrdinovia príbehu si predstavovali, ako im na tej vzdialenej planéte nejaké láskavé bytosti zodpovedajú kľúčové otázky života, no napokon stretli nebezpečných netvorov.

Prevažujú dobré reakcie
Sám Ridley Scott sebavedomo vyhlasuje, že keď diváci uvidia Promethea, zažijú niečo úplne neočakávané. A zahraniční recenzenti sú zatiaľ s výsledkom prevažne spokojní. Zhodujú sa v tom, že film je obrazovo atraktívny, po technickej stránke perfektný. Objavili sa však aj námietky a niektoré súvisia i so spomínaným vyvolávaním napätia a strachu. „Namiesto hrôzy je tu úžas, namiesto napätia zase veľkolepý dizajn a namiesto nezabudnuteľných šokujúcich momentov iba pripomienky tých nezabudnuteľných z pôvodného filmu,“ myslí si recenzent z denníka Guardian Peter Bradshaw, ktorý snímku ohodnotil tromi bodmi z piatich. Podobné výhrady má aj zopár ďalších autorov, ktorí konštatujú, že Prometheus sa v rámci žánru nestane takým míľnikom ako Scottov Votrelec.

Christopher Tookey z Daily Mail ešte pripomína, že tie závažné otázky, ktoré sa Scott rozhodol nastoliť, zostávajú nezodpovedané. No ako autor dodal, film má dostatok kvalitných prísad na to, aby dúfal, že režisér dostane peniaze na jeho pokračovanie. O ňom sa už teraz hovorí, ale slovenskí diváci zatiaľ musia zistiť aj to, v akom vzťahu je Prometheus k Votrelcovi. Čakať už dlho nemusia. A po detailoch by radšej pátrať nemali. Lebo ako upozorňuje jeden z recenzentov, Promethea si užijú najmä vtedy, keď o ňom dopredu veľa nevedia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba