Báseň na plátne. V kinách premietajú posledný film Jóhanna Jóhannssona

Do slovenských kín uviedli experimentálnu audiovizuálnu sci-fi snímku Jóhanna Jóhannssona Last and first men. Vizuálne strhujúci film zavedie do ďalekej budúcnosti.

09.04.2022 11:00
Last and First men 1 Foto:
Režisér Jóhann Jóhannsson počas nakrúcania filmu Last and First Men, ktorého dokončenia sa žiaľ nedožil.
debata

Poetickými obrazmi ich sprevádza hlas herečky Tildy Swinton. Oceňovaný islandský tvorca, hudobný skladateľ a režisér zomrel v roku 2018, film dokončili po jeho smrti.

„Filmov, akým je Last and First Men, je v našich kinách veľmi málo. Kvalitné experimentálne snímky, ktoré by reflektovali súčasnú tvorbu, úplne absentujú v ponuke slovenských kín. Aj preto som sa rozhodla po filme siahnuť a dopriať tento mimoriadny zážitok aj našim divákom,“ povedala riaditeľka filmovej distribučnej spoločnosti Filmtopia Silvia Učňová Kapustová.

Jóhann Jóhannsson Čítajte viac Zomrel islandský skladateľ Jóhann Jóhannsson

Last and First Men má vlastné plynutie času, je posledným a zároveň najosobnejším dielom výnimočného Jóhanna Jóhannsona, je alegóriu spomínania, ideálov aj smrti.

Experimentálna audiovizuálna sci-fi báseň Jóhanna Jóhannssona je zasadená do ďalekej budúcnosti, v ktorej ľudstvo dospelo k zániku. Ponúka unikátny zážitok mimo známy čas a priestor. V ďalekej budúcnosti sa ľudská rasa ocitá na pokraji zániku. Z jej bývalej slávy zostávajú už iba osamelé a surreálne momenty, ktoré vysielajú naliehavé posolstvo do prázdnoty vesmíru.

Jóhann Jóhannsson Čítajte viac Jóhann Jóhannsson plus Marcel Ophuls? Jihlava

Jediný, po smrti dokončený film vplyvného islandského skladateľa Jóhanna Jóhannssona, je originálnou audiovizuálnou hypnotickou sci-fi básňou, v ktorej sa reálne betónové ornamenty menia na znepokojujúce objekty z ďalekej budúcnosti. Kontrastné čiernobiele zábery 16 mm kamery Sturly Brandth Grøvlena v spojení s majestátnym minimalizmom Jóhanssonovej hudby menia film na unikátny zážitok mimo reálny čas a priestor.

Film, ktorý láka do sveta surreálnych a fantazmagorických monumentov mal festivalovú premiéru na Berlinale 2020, minulý rok ho uviedol aj Medzinárodný filmový festival Karlove Vary a v novembri 2021 ho v Bratislave mohli vidieť aj návštevníci festivalu Ars Poetica.

Jóhann Jóhannsson (1969–2018) bol skladateľ, písal hudbu k širokej škále umeleckých médií vrátane divadla, tanca, televízie a filmu. Jeho dielo je charakteristické kombináciou klasickej inštrumentácie s elektronickými prvkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jóhann Jóhannsson