Iryna ako cenzorka zachraňovala životy

Slnko v sieti za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe získala v sobotu Iryna Kiryazeva. Táto neherečka, vyštudovaná učiteľka, už 20 rokov pracuje v ženskej väznici v Odese ako vedúca operatívnej jednotky. Vo filme Cenzorka režiséra Petra Kerekesa, ktorý ocenili slnkom za najlepší hraný film, hrá vlastne sama seba. Väzenkyňu Lesju stvárnila profesionálna herečka Maryna Klimova.

12.04.2022 06:00
Ukrajinky Maryna Klimova,  Iryna Kiryazeva film... Foto: ,
Hrdinky víťazného filmu Cenzorka. Vľavo Iryna Kiryazeva, vpravo Maryna Klimova.
debata

Iryna, čo sa pre vás – neherečku zmenilo získaním ceny Slnko v sieti pre najlepšiu herečku?

Nič, v prvom rade som profesionálka v mojej práci vo väznici, herectvo pre mňa nie je dôležité, je to až na druhom mieste za mojou prácou. Vlastne aj vo filme som bola sama sebou.

Vraj Peter Kerekes chodil šesť rokov do väznice, kde pracujete. Ako vás našiel?

Viem, že Peter so štábom prešiel veľa väzníc na Ukrajine a hľadal tú pravú pre svoj film. K nám sa filmári dostali vo voľnom čase, keď už mali vybranú väznicu v Kyjevskej oblasti. Keď k nám do väzenia príde nejaká návšteva – ako Petrov štáb, ja tých ľudí sprevádzam a som zodpovedná za ich bezpečnosť. Až neskôr som sa dozvedela, že filmárov ani tak nezaujímala väznica, ale ja. Robila som si svoju prácu, zodpovedala som otázky počas exkurzie. Oni sa rozhodli zmeniť celý scenár a zakomponovali ma doň ako hlavnú postavu.

Čiže s postavou cenzorky sa pôvodne ani nerátalo?

Chceli ukázať prácu cenzorov vo všeobecnosti, ale nie odsúdené matky s malými deťmi. Tie do filmu pridali až po návšteve Odesy.

Trailer k filmu Cenzorka

Režisér Peter Kerekes vychádzal z reálneho príbehu. Ako k nemu prišiel?

Rozprával sa so mnou, ja som mu hovorila o rôznych svojich prípadoch z praxe, potom som mu predstavila Ľubu, ktorá vo filme tiež hrá. Väzenkyne s účinkovaním súhlasili, pretože aj pre ne som bola garantom ich bezpečnosti, poznali ma a vedeli, že by som im neublížila.

Maryna, vy ste profesionálna herečka, ako ste získali rolu?

Zavolal mi známy, že je tu režisér zo Slovenska a hľadá do svojho filmu herečku na hlavnú úlohu. Prišla som netušiac, o aký film ide, a režisér sa ma spýtal, čo najhoršie som v živote zažila. Na druhý deň ma pozvali na kasting a už mi vysvetlili, o čom film bude.

Nezľakli ste sa?

Zaujímajú ma práve takéto ťažšie príbehy a páčilo sa mi, že sa bude nakrúcať v reálnom väzení.

Nebáli ste sa väzenkýň odsúdených za vraždy?

Keď tam ideš prvýkrát, samozrejme, máš takéto pocity a bojíš sa, že ťa tam zavraždia, ale vlastne nevieme, aký je život vo väzení. Máme len mylnú predstavu z filmov a zo seriálov. Postupne sa predstava o ľudskosti v tvojej hlave zmení. Dôležité bolo aj to, že som vo väznici videla veľa tehotných žien.

Cenzorka - film Čítajte viac Film Cenzorka: Porodiť vo väzení

Aký dojem ste navzájom zo seba mali?

Iryna: Pán režisér ma zavolal na kasting, aby som mu povedala, koho by som si v role odsúdenej predstavovala.

Maryna: To som netušila.

Iryna: Nepoviem, čo som povedala režisérovi, ale nepočúvol ma na sto percent.

Maryna: Pri prvom stretnutí sme sa veľa nerozprávali, netušila som, čo Ľuba spáchala ani aká je Irynina práca.

Získali ste vzájomný rešpekt pre povolanie tej druhej? Viete si predstaviť, že by ste si povolania vymenili?

Iryna: Nechcela by som byť herečka, každý je dobrý v tom, čo ho baví a čím sa zaoberá. Maryna ľúbi svoju prácu a ja zbožňujem tú svoju.

čom je vaša práca skvelá?

Iryna: Cítim, že som užitočná a môžem ľuďom pomôcť. Najväčšou odmenou pre mňa je, keď sa odsúdené viac do väzenia nevrátia. Zo žien sa vracia 30 percent.

Takže vďaka vám žijú lepší život?

Máme vo väzení aj ženy, ktoré sa o seba nevedia starať, nesprchujú sa každý deň, neumývajú si vlasy. Mojou úlohou je pomôcť im, naučiť ich disciplíne, poriadku, zaradiť sa do normálneho života a stať sa lepšími ľuďmi, ako keď k nám prišli.

107Mothers Still Secondary02 Čítajte viac Cenzorka Petra Kerekesa je slovenským národným kandidátom na Oscara

Ako dopadol Ľubin príbeh v reáli?

Iryna: Ľuba sa už nevrátila do väzenia, má dve deti, o ktoré sa stará, a vedie normálny život. Pritom kedysi bola veľmi agresívna, nervózna, mala konflikty s odsúdenými aj s personálom, chcela spáchať samovraždu, rezala si ruky a hrozila mi, že ma zabije. Dnes, keď sa stretneme, pobozká ma na líčko.

Má slovo cenzorka negatívny nádych?

Nie, je to normálne štátne zamestnanie. Kontrolujeme, či sa v listoch neposielajú drogy, alebo či niekto neplánuje zločin. Odsúdení sa niekedy s nikým nebavia, no z listu sa dá poznať, čo sa človeku deje v hlave. Ak odsúdená píše, mama, ja už viac nemôžem, každú noc plačem, obesím sa, môžem tomu zabrániť. Aj šikanovaniu. Len vďaka kontrole listov sme mohli zachrániť životy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kerekes #Slnko v sieti #Cenzorka